Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

MITEF Greece Startup Competition

Κανελλόπουλος Νικόλαος, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Παπαδόπουλος Χαράλαμπος, Κούλλια Θεοδώρα, Filerman Marc

1 Ιουλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 197:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 850

Την Τετάρτη, 1η Ιουλίου στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition, στα πλαίσια του 3rd Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation.

Οι 3 νικητές ήταν: 1ο Βραβείο – RTsafe, 2ο Βραβείο – Reportbrain Limited και 3ο Βραβείο – TomoTECH. Η επιλογή των 3 νικητών έγινε από ειδική επιτροπή κριτών-μελών της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής, οι οποίοι άκουσαν τις παρουσιάσεις και των 10 startups που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Η πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των Ελληνικών startups που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία, ολοκληρώθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Όμως, όπως πιστεύουν οι διοργανωτές, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι νέοι επιστήμονες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας υλοποιώντας τις ιδέες και εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είχαν την ευκαιρία να κατακτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, να χτίσουν την ομάδα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες, που θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία τους, δουλεύοντας με επιμονή μέσα σε ένα γόνιμο και δημιουργικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα.

Την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας  οι 10 φιναλίστ ομάδες παρουσίασαν μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή τις επιχειρηματικές τους ιδέες, άνοιξαν με ομιλίες τους ο Δρ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Διευθυντής και Πρόεδρος του Συμβουλίου του EΚΕΦΕ Δημόκριτος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του MITEF Greece, ενώ συντονιστής ήταν ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Οικονομικός Διπλωμάτης και Σύμβουλος για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, δύο ομιλίες με προσκεκλημένους ομιλητές την Θεοδώρα Κούλλια, Ιδρύτρια της εταιρείας Jon Lou, και τον Marc Filerman, Accelerator Executive του CIMIT, οι οποίοι μοιράστηκαν την επαγγελματική τους εμπειρία και ανέδειξαν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η καινοτόμος τεχνολογία για το νεοφυές επιχειρηματικό οικοσύστημα σε παγκόσμιο ενδιαφέρον. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του MITEF Greece καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου όπου το ενημερωτικό υλικό σχετικά με την εκδήλωση MITEF Greece Startup Competition, θα ανανεώνεται διαρκώς.

Κανελλόπουλος Νικόλαος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1970 και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Rochester των Η.Π.Α.. Είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου «Μεμβράνες για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς» (“Membranes for Environmental Separations” Laboratory - MESL) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παραγωγή και  χαρακτηρισμό  νανοπορωδών μεμβρανών και συστημάτων νανοσωλήνων άνθρακα και τις εφαρμογές των στην αντιρρυπαντική τεχνολογία, αφαλάτωση και άλλες ενεργειακές εφαρμογές. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας περισσότερων από 150 άρθρων σε περιοδικά με και εκδότης τεσσάρων βιβλίων στο πεδίο των εφαρμογών των νανοπορωδών υλικών.

Έχει λάβει συνολικά χρηματοδότηση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από 50 και πλέον ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και συμμετέχει σε δύο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο πεδίο των νανοπορωδών υλικών. Συμμετείχε από το 2001 έως το 2009 στην Ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα  στον τομέα της Νανοτεχνολογίας. Είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας στον τομέα χαρακτηρισμού νανοϋλικών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων του Ιδρύματος Fulbright. Την περίοδο 2011-2016 διετέλεσε  Διευθυντής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Παπακωνσταντίνου Βασίλης Αντιπρόεδρος MIT Enterprise Forum Greece

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι υπεύθυνος ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι μέλος του ΔΣ της εταιρίας ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείτε στον χώρο των εξειδικευμένων χημικών και της βιοτεχνολογίας, καθώς και της νεοσύστατης εταιρίας Fasmatech η οποία αναπτύσσει πρωτότυπη τεχνολογίας στον τομέα της φασματογραφίας μάζας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και του τμήματος Ναυπηγών του MIT. Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του MIT. Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του MIT Enterprise Forum Greece.

Παπαδόπουλος Χαράλαμπος Οικονομικός Διπλωμάτης - Σύμβουλος για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας
Κούλλια Θεοδώρα Ιδρύτρια της εταιρείας Jon Lou
Δείτε το βιογραφικό της Θεοδώρας Κούλλια (στην αγγλική γλώσσα), εδώ.
Filerman Marc Accelerator Executive, Center for Integration of Medicine and Innovative Technology (CIMIT)

Σχετικές ομιλίες