Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από την έρευνα στη διαχείριση της χρηματοδότησής της

Κουραβέλου Κατερίνα

14 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:23:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 14
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Οργανισμός Greek Women in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics, Medicine), με τη στήριξη του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού AEGIS, διοργάνωσε το 2ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο «She STEMs» με επίκεντρο τις Ελληνίδες και Κύπριες επιστήμονες, το οποίο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Το Συμπόσιο τέλεσε υπό την Αιγίδα 12 Ιδρυμάτων* και με την υποστήριξη από το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ισότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης Γυναικών, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Social Dynamo, το NGO Hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Deloitte, Netcompany- Intrasoft, Aegean και Lab Supplies.

Το «She STEMs» θεσπίστηκε για να αναγνωρίσει και να προβάλει Ελληνίδες και Κύπριες επιστήμονες που εργάζονται στην ακαδημία και τη βιομηχανία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, και να προωθήσει το έργο τους στο ευρύ κοινό. Η διοργάνωσή του γίνεται κάθε δύο χρόνια, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, και οι παρευρισκόμενες/οι έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στους κλάδους STEM και τις εφαρμογές τους, καθώς και να ενημερωθούν σχετικά με τις επαγγελματικές κατευθύνσεις που μπορούν να επιλέξουν στον κάθε κλάδο. Επιπλέον, το «She STEMs» προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από ειδικές συνεδρίες γνωριμίας και συνεργασίας, όπου συμμετέχουσες και συμμετέχοντες μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές. Μέσω αυτών των συνεδριών ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων συνεργασιών αλλά και η ενδυνάμωση των επιστημονικών και επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των γυναικών στον χώρο των STEM. Παράλληλα, η εκδήλωση περιλαμβάνει Mentoring Fair, μια ξεχωριστή πλατφόρμα καθοδήγησης, όπου οι νεότερες επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καταξιωμένες επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, να λάβουν πολύτιμες συμβουλές και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, με στόχο την υποστήριξη και εξέλιξή τους στην καριέρα τους.

Με αυτόν τον τρόπο, το «She STEMs» δεν αποτελεί μόνο μία εκδήλωση για την ανάδειξη των επιτευγμάτων των γυναικών στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και έναν καταλύτη για τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης και συνεργασιών που θα βοηθήσει στη μελλοντική επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Greek Women in STEM και η Οργανωτική Επιτροπή του συμποσίου ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς, συμμετέχουσες και συμμετέχοντες, καθώς και όλες και όλους όσοι υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τη διοργάνωση του «She STEMs». Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στις ομιλήτριες, που με την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία εμπλούτισαν το πρόγραμμα, καθώς και στους υποστηρικτές που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

* Υπό την αιγίδα των: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νεάπολις- Πανεπιστήμιο Πάφου

Το BLOD δημοσιεύει τις κεντρικές ομιλίες “Από την έρευνα στη διαχείριση της χρηματοδότησής της” και “Χρηματοδότηση για γυναίκες επιχειρηματίες στο startup οικοσύστημα”, και τις ομιλίες στη συνεδρία “Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη” από την πρώτη μέρα του συμποσίου. Οι ομιλίες αυτές εστιάζουν σε διαφορετικά αλλά αλληλένδετα θέματα που σχετίζονται με την έρευνα, την κοινωνική κινητικότητα, τη διαφορετικότητα, την επιχειρηματικότητα, και τη συμπεριληπτική ανάπτυξη μέσω της φιλανθρωπίας και της επικοινωνίας της επιστήμης.

Κουραβέλου Κατερίνα Διευθύντρια, Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Η Δρ. Κατερίνα Κουραβέλου είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών. Έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στον ευρύτερο τομέα της έρευνας και πριν από έξι χρόνια επέλεξε να περάσει από την έρευνα στην διαχείριση της χρηματοδότησής της μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο οποίο ανέλαβε καθήκοντα Διευθύντριας στις 28 Απριλίου 2022.

Σχετικές ομιλίες