Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα ελληνικά startups θα επανεκκινήσουν την οικονομία

Καλαβρός - Γουσίου Δημήτρης, Μάρκου Αιμίλιος, Μπέλλας Ζήσης, Βερέμης Μάρκος, Μωραϊτάκης Νίκος, Πανταζής Αλέξης, Παλαιολόγος Γιάννης

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 123:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2435
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Intelligence Squared Greece και το The Hub Events ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας για την παραγωγή μιας νέας σειράς debate και εκδηλώσεων.

«Τα ελληνικά startups θα επανεκκινήσουν την οικονομία»,

μια συζήτηση για το πραγματικό μέγεθος της συμβολής των startups στην ελληνική οικονομία.

Υπέρ της πρότασης

Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Curator, TEDxAthens, Co-founder, Found.ation)

Αιμίλιος Μάρκου (Co-founder, Hellas Direct)

Ζήσης Μπέλλας (Co-founder, Pollfish)

Κατά της πρότασης

Μάρκος Βερέμης (Co-founder, Upstream)

Νίκος Μωραϊτάκης (Co-founder, Workable)

Αλέξης Πανταζής (Co-founder, Hellas Direct)

Συντονιστής: Γιάννης Παλαιολόγος, δημοσιογράφος

Πλάισιο της Aντιπαράθεσης

Πρόσφατα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση μιας νέας κατηγορίας μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της Εναλλακτικής Αγοράς Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΕΝ.Α ΣΤ.ΕΠ.), που απευθύνεται σε startups με έτοιμο προϊόν και βιώσιμο business plan. Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω μιας ιδιαίτερα θετικής εικόνας για την ανάπτυξη των ελληνικών startups, αλλά μιας ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας στην πραγματική ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την έρευνα του Endeavor Greece, από 16 startups το 2010, είχαμε 144 το 2013, ενώ από 500.000 € σε επενδύσεις στον τομέα το 2010, είχαμε 42 εκατομμύρια € το 2013.
 

Στον αντίποδα της ανάπτυξης των startups, βρίσκεται η αρνητική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, έχοντας απωλέσει €40 δις από την οικονομική της παραγωγή, περίπου το 1/4 του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων το Φεβρουάριο του 2014 να έχει φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες βρίσκεται στο 24% και στις γυναίκες στο 30%. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών), ενώ ακόμα σημειώνει άνοδο (από 56,7% τον Ιανουάριο σε 56,9% το Φεβρουάριο).

Τα ελληνικά startups σήμερα απασχολούν περίπου 1.500 εργαζόμενους σε μια σειρά από επιχειρήσεις όπως αυτή της εύρεσης ταξί μέσω κινητού τηλεφώνου, της παράδοσης φαγητού στο σπίτι ή των υπηρεσιών εξεύρεσης εργασίας. Αν και κανείς δεν αντιλέγει πως έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα, και πως λειτουργούν σαν ένα θετικό πρότυπο για τους νέους, πόσο μπορεί τελικά να είναι το αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη δυναμική να δημιουργηθεί μια κοινότητα νεανικής επιχειρηματικότητας δυσανάλογη του μεγέθους της αγοράς και αντάξια των προσδοκιών των επενδυτών σε αυτή;

Μετά από 3 χρόνια εξειδίκευσης στη διοργάνωση debate, η Intelligence Squared Greece , μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία διοργάνωσης και προώθησης debate σε επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα τους νέους και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και επιχειρούν, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το The Hub Events και το Hub Science για την παραγωγή μιας νέας σειράς εκδηλώσεων απευθυνόμενη στο νεότερο και ζωτικότερο αθηναϊκό κοινό.

Ο Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος διοργανώνουν στο The Hub Events εδώ και τρία χρόνια την επιτυχημένη σειρά επιστημονικών διαλέξεων Hub Science.

Ο ιδρυτής της Intelligence Squared Greece, Ερρίκος Αρώνες, είπε: «Η συνεργασία με το The Hub Events και τη σειρά Hub Science ξεκίνησε στo πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των θεμάτων τα οποία στοχεύουμε να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα. Το περασμένο έτος, θεωρήσαμε πως η συμβολή μας στο δημόσιο διάλογο ήταν -κατά κάποιο τρόπο- περιττή. Έχουν πια δρaστηριοποιηθεί πολλοί νέοι οργανισμοί στη διοργάνωση συζητήσεων, ομιλιών και παρεμφερών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα αφού όταν ξεκινήσαμε το 2010 ήμαστε πρακτικά οι μόνοι, αλλά σημαίνει πως ήρθε η στιγμή να αναζητήσουμε μια νέα ταυτότητα για την Intelligence Squared με την οποία θα ταυτιστεί το κοινό μας, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι καινοτόμος και πρωτοποριακή, όπως ταιριάζει στη μέχρι τώρα πορεία μας και στην πορεία του The Hub. Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του αποτελέσματος και του αντίκτυπου των εκδηλώσεών μας.»

Καλαβρός - Γουσίου Δημήτρης Found.ation, TEDX Athens

Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι νέος επιχειρηματίας και θερμός υποστηρικτής της τεχνολογίας. Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο Ιδρυτής και Επιμελητής του TEDxAthens και συν-ιδρυτής της Nest-Media. Έίναι επίσης συν-ιδρυτής του Found.ation.

Έχει σπουδάσει Νομικά στο University of Kent ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Queen Mary University of London με ειδίκευση στο Δίκαιο του Διαδικτύου και των Τηλεπικοινωνιών.


Ίδρυσε και ήταν Business Development Officer του Away.gr (Online Media για την Τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, μέλος πλέον της Nest Media). Επίσης, έχει ιδρύσει το TEDxAthens (Πλατφόρμα εκδηλώσεων και άλλων δράσεων με στόχο τη διάδοσης καινοτόμων ιδεών), ενώ συνεργάζεται με το TechCrunch Europe, στο οποίο αρθρογραφεί για ελληνικές τεχνολογικές εταιρίες. Το καλοκαίρι του 2012 ξεκίνησε μαζί με την Σοφία Μπελούκα και τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο ένα digital media startup, την Nest Media.

Την περίοδο 2011-2013 συνεργάστηκε με την γερμανική τεχνολογική επενδυτική εταιρία HackFwd, από τον ρόλο του Referrer για την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ έχει ρόλο συμβούλου στον συνεργατικό χώρο (co working space) 123P.

To 2012, ίδρυσε τη Solomo Digital Ltd, μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο. Είναι τελειόφοιτος του U.S. Department of State "International Visitor Leadership Program" (2013), μέλος της Global Shapers Community του World Economic Forum και του Sandbox Network.

Μάρκου Αιμίλιος Hellas Direct

Συν-ιδρυτής και Εκτελεστικός Σύμβουλος της Hellas Direct. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει Διευθυντής της ομάδας European Financial Institutions Structuring της Barclays Capital, εκτελεστικός διευθυντής στην Goldman Sachs Investment Banking Division και σύμβουλος στρατηγικής στην McKinsey & Company. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει επενδύσει σε μια σειρά διαφορετικών επιχειρήσεων, με έμφαση στη χρηματοδότηση και τη στρατηγική χρήση της τεχνολογίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Κατείχε συμβουλευτικό ρόλο και συμμετείχε σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου σε πλήθος start-up εταιρειών.

Κατέχει BSc (Hons) στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, MSc στην Αναλογιστική Επιστήμη από το City University και MSc στα Χρηματοοικονομικά από το London Business School. Είναι Fellow του Institute of Actuaries (FIA), στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπέλλας Ζήσης Pollfish

Έχει σπουδάσει web design. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως Digital Creative Director σε διαφημιστικές εταιρίες όπως ή Leo Burnett και ή The Newtons Laboratory. Σήμερα είναι συνιδρυτής και CCO στην εταιρία Pollfish.

Βερέμης Μάρκος Συνιδρυτής & Πρόεδρος, Upstream SA - Ιδρυτικός Εταίρος, BigPi Venture Capital

Ο Μάρκος Βερέμης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1973. Κατέχει πτυχίο BA από το Πανεπιστήμιο του Warwick και MPhil από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1996, ως σύμβουλος στρατηγικών μάρκετινγκ στους ομίλους Omnicom, WPP και IPG αναπτύσσοντας την διεθνή στρατηγική επικοινωνίας μαρκών όπως οι Nestlé, Smithkline Beecham, Johnson & Johnson, και Sony Electronics.

Το 2002, επέστρεψε στην Ελλάδα και, μαζί με τον Αλέξιο Βρατσκίδη, συνίδρυσε την εταιρεία Upstream, η οποία ήταν μια απο τις πέντε πρώτες εταιρείες στον κόσμο στην παραγωγή λογισμικού για μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων (mobile marketing). Έκτοτε, η Upstream έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών (m-commerce) παγκοσμίως με παρουσία σε πάνω από 45 χώρες. Διετέλεσε CEO της Upstream έως τον Ιούνιο του 2017, και σήμερα είναι Πρόεδρός της, καθώς και εταίρος στην BigPi Venture Capital.

Είναι ενεργός επενδυτής και μέλος του Δ.Σ. εταιριών τεχνολογίας όπως οι Persado, Workable, Intellibox, Procureship και Hellas Direct.

Ταυτόχρονα, είναι μέντορας της Endeavor και συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και στο Εποπτικό Συμβούλιο της διαΝΕΟσις. Επίσης, είναι μέλος των επιτροπών νέων επιχειρήσεων (start-up) και εξαγωγών του ΣΕΒ. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, και μέντορας στο Openfund, ενώ έχει διακριθεί με το Βραβείο της EY Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2013.

Μωραϊτάκης Νίκος Workable
Είναι επιχειρηματίας και ιδιώτης επενδυτής με αποδεδειγμένη εμπειρία στο μάρκετινγκ προϊόντων και στον τομέα της διεθνούς επιχειρηματικότητας. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Workable, μιας νεοσύστατης εταιρείας τεχνολογίας που αποσκοπεί να εφεύρει εκ νέου τον τρόπο προσλήψεων των επιχειρήσεων. Προηγουμένως, στο ρόλο του VP Business Development στην Upstream, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της εταιρείας σε μία από τις κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας μάρκετινγκ παγκοσμίως, συμμετέχοντας ενεργά στις πωλήσεις της εταιρείς σε 40 χώρες, σε 4 ηπείρους. Όντας επενδυτής στην Taxibeat και σύμβουλος σε διάφορες start-up εταιρείες, έχει ενεργό ρόλο στην προώθηση και την ενίσχυση του χώρου των start-ups στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.
Πανταζής Αλέξης Hellas Direct
Συν-ιδρυτής και Εκτελεστικός Σύμβουλος της Hellas Direct. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs. Έχει διατελέσει σύμβουλος στρατηγικής στην Boston Consulting Group και έχει εργαστεί στην Miramax Films στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ξεκίνησε την καριέρα του ως επενδυτικός - τραπεζικός αναλυτής της Credit Suisse First Boston. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει επενδύσει σε μια σειρά από διαφορετικές επιχειρήσεις, με έμφαση στη χρηματοδότηση και τη στρατηγική χρήση της τεχνολογίας στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κατείχε συμβουλευτικό ρόλο και συμμετείχε σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου σε πλήθος διαφορετικών start-up εταιρειών. Είναι κάτοχος BA (Hons) / MA (Cantab) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και κάτοχος MBA από το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Έχει λάβει υποτροφίες από τα ιδρύματα Fulbright και British Chevening - Robert & Diane Levy Fellow.
Παλαιολόγος Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο Inside Story και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Το 2008-9, ήταν συν-σεναριογράφος των σατιρικών σκετς «Ελλάδα είσαι Πρέζα» και της παράστασης «Μαμά Ελλάδα 2», που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ευρείας κάλυψης από το διεθνή Τύπο.

Σχετικές ομιλίες