Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Greek Ehealth Ecosystem: Boosting the Digital Health, Wellness and Silver Economy. Opportunities for SMEs in Greece - 1ο μέρος

Παπαδόπουλος Όμηρος, O' Connor Brian, Εξακουστίδου Κατερίνα, Groosman Benno

13 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 69:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1139
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα.
 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
 

Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:
 

1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,

2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,

3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,

4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
 

Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί  πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
 

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Το workshop "Greek Ehealth Ecosystem: Boosting the Digital Health, Wellness and Silver Economy. Opportunities for SMEs in Greece"  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του πρώτου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:

Welcome & Introduction - Δρ. Όμηρος Παπαδόπουλος

The Greek Ecosystem as a facilitator of ehealth companies in Greece - Mr Brian O’ Connor

Medical tourism in Greece: the role of the facilitator in developing the medical tourism industry in a promising market - Κατερίνα Εξακουστίδου

Medical technology startup funding: a practical approach from an experienced entrepreneur - Mr Benno Groosman


Παπαδόπουλος Όμηρος Ερευνητής, Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Όμηρος Παπαδόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής, μεταπτυχιακού διπλώματος στις Τηλεπικοινωνίες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στο Βιο-σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ. Έχει MBA από το Πανεπιστήμιο του Warwick και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων του Bath University του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάζεται στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" ως επιστημονικός υπεύθυνος σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα στους τομείς των διαδικτυακών υπηρεσιών με ειδίκευση στην ηλεκτρονική υγεία και ανάλυση δεδομένων και των ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Έχει συντονίσει με επιτυχία, μεταξύ άλλων, το έργο www.usefil.eu. Έχει δημιουργήσει μία ιδιωτική εταιρεία-τεχνοβλαστό, με την επωνυμία Syndesis ltd., με κύρια έμφαση στην εμπορική εκμετάλλευση των τεχνολογιών αιχμής στους τομείς της βιο-ιατρικής και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και διεθνή συνέδρια.

O' Connor Brian ECHAlliance

O Brian O'Connor γεννήθηκε στο Μπέλφαστ, της Βόρειας Ιρλανδίας. Εργάζεται ως σύμβουλος, μάνατζερ ή / και επενδυτής σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, ενώ έχει ζήσει στο Χονγκ Κονγκ για έντεκα χρόνια. Έχει μεγάλη εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις εταιρειών διαφόρων κλάδων, για τις οποίες έχει συγκεντρώσει σημαντικά ποσά μέσω χρηματιστηρίου και ιδιωτικών επενδύσεων.

Εξακουστίδου Κατερίνα Συν-ιδρύτρια, Vitabroad | Health Tourism in Greece

Η Κατερίνα Εξακουστίδου είναι μία νέα επιχειρηματίας στον τομέα του ιατρικού τουρισμού με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ξεκίνησε την καριέρα της σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Στη συνέχεια, απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στον κλάδο της υγείας εργαζόμενη ως διεθνής συντονίστρια ασθενών, παρέχοντας πλήρη προγράμματα θεραπείας και διακοπών σε ασθενείς από το εξωτερικό. Η καθημερινή επαφή με τους ασθενείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ανέπτυξε την ανάγκη για προσφορά περισσότερο απλοποιημένων διαδικασιών και για υποστήριξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχει κάνει σπουδές στον τομέα της Επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με έμφαση στην Διαφήμιση και τις Δημόσιες Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, κατέχει πτυχίο MBA.

Ως συν-ιδρύτρια της Vitabroad | Health Tourism in Greece, προτεραιτότητά της είναι να προσφέρει τις καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Groosman Benno Συν-ιδρυτής, Surge-on Medical - Επιχειρηματίας, Orange Grove Athens

Ο Benno Groosman είναι επιχειρηματίας. Στις τρέχουσες θέσεις του περιλαμβάνονται οι εξής: συν-ιδρυτής και διευθυντής επιχειρήσεων της Surge-on Medical, Επιχειρηματίας στο Residence Orange Grove Athens και ιδρυτικός διευθυντής της Groosman.co Startups.

Έχει μεγάλη εμπειρία στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Έχει συγκεντρώσει € 2.000.000 για δικές του νεοφυείς επιχειρήσεις ιατρικής τεχνολογίας από επιχορηγήσεις, τράπεζες, επενδυτές και (ευρωπαϊκά) κεφάλαια. Μέσω του Residence Orange Grove ανέπτυξε ένα masterclass για χρηματοδοτήσεις και παρέχει καθοδήγηση για την εξασφάλιση επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέσω του Groosman.co Startups υποστηρίζει τα εκκολαπτήρια και τους επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων στην Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Κολομβία και άλλες χώρες.

Σχετικές ομιλίες