Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Greek Ehealth Ecosystem: Boosting the Digital Health, Wellness and Silver Economy. Opportunities for SMEs in Greece - 2ο μέρος

Σταματόπουλος Βασίλειος, Στεφανίδης Ανδρέας, Παπαδόπουλος Όμηρος, Νικολοπούλου Λίνα

13 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 51:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1269
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα.
 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
 

Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:
 

1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,

2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,

3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,

4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
 

Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί  πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
 

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Το workshop "Greek Ehealth Ecosystem: Boosting the Digital Health, Wellness and Silver Economy. Opportunities for SMEs in Greece"  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του δεύτερου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:

Smart Specialisation Platform: “Healthcare and Medicines” by the General Secretariat for Research and Technology - Βασίλειος Σταματόπουλος

Open Platform for Innovative SME’s - Ανδρέας Στεφανίδης

Innovation  for SMEs that are investing in Digital Health, Wellness and Silver Economy. Is it feasible in Greece? - Όμηρος Παπαδόπουλος

Introduction to the activities of eHealth Forum - Λίνα Νικολοπούλου

Σταματόπουλος Βασίλειος Τακτικό μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Βασίλης Σταματόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και διδάκτωρ του τμήματος Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου Strathclyde στην Γλασκώβη. Έχει διεθνεις πιστοποιήσεις για θέματα Project Management (PMP) και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (CIPP/E).

Εργάστηκε για τρία έτη ως Project Manager στο Νοσοκομείο Royal Brompton and Harefield NHS Trust στο Λονδίνο. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών το 2008.Από το 2008 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ως Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας. Από το 2010 ως και το 2016 ήταν το Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Θεματικές "Ασφάλεια”, “Μεταφορές” και “Διάστημα” για το FP7 και τον Ορίζοντα 2020, εντεταλμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι ο συντονιστής της Εθνικής Πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης της ΓΓΕΤ που καθορίζει την Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα “Υγεία και Φάρμακα”.

Το 2016 συν-ίδρυσε την εταιρία “Fraud Line IKE” με δραστηριότητα την επιχειρηματική ηθική, το “whistleblowing” (πλατφόρμες εμπιστευτικών και ανώνυμων αναφορών), την πρόληψη και αντιμετώπιση απάτης και διαφθοράς σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Από το 2010 είναι τεχνικός υπεύθυνος στην εκπαιδευτική υποδομή “Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια - AVENUE”, το οποίο ιδρύθηκε από το “Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς”.

Στεφανίδης Ανδρέας Πρόεδρος, Academy of Entrepreneurship - Διευθυντής, Aephoria.net

Ο Ανδρέας Στεφανίδης έχει διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών - Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε., που αποτελεί την Οργάνωση υποδοχής του Παγκόσμιου Δικτύου Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Είναι Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Academy of Entrepreneurship και Διευθυντής Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης του πρώτου εκκολαπτηρίου βιώσιμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα με την επωνυμία Aephoria.net.

Παπαδόπουλος Όμηρος Ερευνητής, Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Όμηρος Παπαδόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής, μεταπτυχιακού διπλώματος στις Τηλεπικοινωνίες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στο Βιο-σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ. Έχει MBA από το Πανεπιστήμιο του Warwick και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων του Bath University του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάζεται στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" ως επιστημονικός υπεύθυνος σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα στους τομείς των διαδικτυακών υπηρεσιών με ειδίκευση στην ηλεκτρονική υγεία και ανάλυση δεδομένων και των ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Έχει συντονίσει με επιτυχία, μεταξύ άλλων, το έργο www.usefil.eu. Έχει δημιουργήσει μία ιδιωτική εταιρεία-τεχνοβλαστό, με την επωνυμία Syndesis ltd., με κύρια έμφαση στην εμπορική εκμετάλλευση των τεχνολογιών αιχμής στους τομείς της βιο-ιατρικής και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και διεθνή συνέδρια.

Νικολοπούλου Λίνα Διευθύνουσα Σύμβουλος, eHealth Forum

Η Λίνα Νικολοπούλου έχει σπουδάσει Βιολογία (B.Sc.) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Φυσιολογία (Ph.D.) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετά από έξι χρόνια στην ακαδημαϊκή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους. Η πρώτη της θέση ήταν στη φαρμακευτική βιομηχανία (Β. Νειάδας και Υιοί Α.Ε.). Μέσα σε δύο χρόνια αποφάσισε να απασχοληθεί στον επιχειρηματικό κλάδο και όχι στον ακαδημαϊκό και στοχεύει σε μια θέση σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον που θα παρέχει συνεχή εκπαίδευση, ευκαιρίες για ανάπτυξη και διεθνή έκθεση.

Μετά από δεκατέσσερα χρόνια στη φαρμακευτική βιομηχανία, σε πολυεθνικές εταιρείες, όπου κατέλαβε θέσεις υψηλού επιπέδου στους τομείς του μάρκετινγκ και της διαχείρισης πωλήσεων, επέστρεψε στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας για δύο χρόνια, κατέχοντας τη θέση της Διευθύντριας Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Α.Ε. Στη συνέχεια έκανε μια στροφή στην καριέρα της, διεκδικώντας διευθυντικές θέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, με επίκετρο την αναδιάρθρωση και την οικοδόμηση οργανώσεων πωλήσεων. Αναλυτικότερα, διετέλεσε Εταιρική Διευθύντρια Πωλήσεων του LYKOS Group (εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών πληροφορικής και υπηρεσίες εκτύπωσης) με στόχο να χτίσει ένα νέο εταιρικό τμήμα πωλήσεων, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Fintrust SA,  μία εταιρεία του LYKOS Group που ασχολείται κυρίως με υπηρεσίες συλλογής, telemarketing και τηλεφωνικού κέντρου, με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για νέες υπηρεσίες.

Τελευταία διευθυντική θέση: Γενική Διευθύντρια στο Scientific Publications Ltd. θυγατρική της C & C International Group of Companies και Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου.

Σήμερα, έχει ξεκινήσει τη δική της εταιρεία με την επωνυμία MINDWORK Business Solutions Ltd., η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και των συναφών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας, της διαχείρισης της στρατηγικής αλλαγής και επικοινωνίας, της συνεχούς εκπαίδευσης, και των εκδόσεων.

Σχετικές ομιλίες