Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια βραδιά με τον Pascal Bruckner (εκδοχή με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Bruckner Pascal, Αρχιμανδρίτης Γιώργος

18 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1197
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι που αλλάζουν το ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας, ο Pascal Bruckner, μια από τις πιο φωτεινές, δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες μορφές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας, ήρθε στην Αθήνα για μια ανοιχτή συζήτηση με τον με τον Έλληνα συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη. Η εκδήλωση, που έγινε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, διοργανώθηκλε και φιλοξενήθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο Γάλλος φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος μίλησε για το θρησκευτικό φανατισμό και την τρομοκρατία, για την Ευρώπη και την ενοχική αντιμετώπιση της ιστορίας της αλλά και για τα ερωτικά ταμπού, την κρίση και την ευτυχία.

Bruckner Pascal Συγγραφέας

Ο Pascal Bruckner (Πασκάλ Μπρυκνέρ) είναι κοσμοπολίτης φύσει και θέσει. Γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι. Έζησε έξι χρόνια στην Αυστρία, πέρασε μέρος της εφηβείας του στη Λυόν και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Με σπουδές φιλοσοφίας στο ενεργητικό του (έκανε το διδακτορικό του δίπλα στον Ρολάν Μπάρτ) γράφει εναλλάξ κάθε τόσο μυθιστορήματα και δοκίμια, αρθρογραφεί στο "Νουβέλ Ομπσερβατέρ", είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και διδάσκει ως καθηγητής επισκέπτης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία (Médicis Δοκιμίου, Renaudot κ.ά.). Είναι γνωστός στη χώρα μας από το φημισμένο μυθιστόρημά του «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Roman Polanski, καθώς και από δοκίμια όπως «Η νέα ερωτική αναρχία», «Η αέναη ευφορία: δοκίμιο για το καθήκον της ευτυχίας», «Η τυραννία της μεταμέλειας» ή «Το παράδοξο του έρωτα». Το νέο του αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ένας καλός γιος»  κυκλοφόρησε αρχές Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Αρχιμανδρίτης Γιώργος Συγγραφέας - Ραδιοφωνικός παραγωγός τέχνης

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι διδάκτωρ συγκριτικής γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Δοκίμια και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ η διατριβή του "Ο μύθος του Ορφέα στον κινηματογράφο και το θέατρο του 20ού αιώνα" έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Presses Universitaires du Septentrion (2002). Είναι τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων "Le Monde" και "Το Βήμα", καθώς και της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture) ως παραγωγός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού. Το βιβλίο "Mot a mot", που συνυπογράφει με την Danielle Mitterand, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Cherche-Midi, ενώ το βιβλίο του "Mikis Theodorakis par lui-meme" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Actes Sud. Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων "Μελίνα - Μία σταρ στην Αμερική" (με τον Σπύρο Αρσένη) και "Θόδωρος Αγγελόπουλος - Με γυμνή φωνή". Το 2010 τιμήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και στον κόσμο.

Σχετικές ομιλίες