Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συζήτηση Bernard-Henri Levy και Jean-Marie Colombani

Levy Bernard-Henri, Colombani Jean-Marie

21 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:50:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1330
Ομιλητές
Levy Bernard-Henri
Colombani Jean-Marie

Γλώσσα
Γαλλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
21/11/2012

Διάρκεια
00:50:17

Εκδήλωση
Συζήτηση Bernard-Henri Levy και Jean-Marie Colombani

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος")

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

Κατηγορία
Πολιτική

Ετικέτες
γεωπολιτική, Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Ελλάδα, κρίσεις

Απόφοιτος της École Normale, πολυεκατομμυριούχος, φιλόσοφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, κινηματογραφιστής, ακτιβιστής, ιδρυτής του περιοδικού “La Regle du Jeu», αρθρογράφος στο «Point», στην « Corriere de la Sera», την «El Pais» και σε άλλα έντυπα, μέλος του Δ.Σ. της “Le Monde”, συχνά σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης αλλά πάντοτε πολιτικά ανεξάρτητος, ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί είναι ένας ισόβιος σταυροφόρος. Αμφιλεγόμενος και σφοδρός στις απόψεις του βρέθηκε πολλές φορές απέναντι σε καταξιωμένους και μεγάλης αξίας διανοούμενους, ιστορικούς και φιλόσοφους: Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, Κορνήλιος Καστοριάδης, Ρεϊμόν Αρόν, Ζιλ Ντελέζ.

Φιλόσοφος με πολλά πρόσωπα προκαλεί ή συναρπάζει, ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του ή να τον αποδέχεται, αλλά δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Άλλωστε ο Λεβί δεν κάνει τίποτα που να περνάει απαρατήρητο: από το διαζύγιό του με τον μαρξισμό και την ίδρυση του κινήματος των «Νέων Φιλοσόφων», τη δεκαετία του 70, στους ξεχασμένους πολέμους της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, στον απελευθερωτικό πόλεμο του Μπανγκλαντές, στην μεγάλη περιοδεία - έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί στα κατεχόμενα και την εξέγερση της Λιβύης, ο Γάλλος διανοούμενος είναι παρών με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, αποκαλύπτει τις αθέατες πλευρές των γεγονότων και καταφέρνει να αναδεικνύει πολιτικά θέματα που είναι «εκτός μόδας» και συγκυρίας.

Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, που παρακολουθεί, καταγράφει και προκαλεί παρεμβάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα της γεωπολιτικής, ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει στο ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus για τις πιο ανοιχτές, απρόβλεπτες και βαθιές κρίσεις των ημερών, που αναπόφευκτα επανασχεδιάζουν τον κόσμο που ξέραμε: Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Ελλάδα. Συνομιλητής του, ο Ζαν Μαρί Κολομπανί, ο δημοσιογράφος που συνέδεσε την καριέρα του επί τριάντα χρόνια με την εφημερίδα «Le Monde» -ως συντάκτης και στη συνέχεια ως διευθυντής της-  και που από το 2009 είναι συνιδρυτής και διευθυντής της γαλλικής έκδοσης του αμερικανικού ηλεκτρονικού περιοδικού Slate.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Levy Bernard-Henri Φιλόσοφος - Συγγραφέας

Ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβιστής Bernard-Henri Levy γεννήθηκε το 1948 στο Μπένι-Σαφ της Αλγερίας. Ζει στο Παρίσι. Σπούδασε στην École Normale Supérieure. Υπήρξε μαθητής του Ζακ Ντεριντά και του Λουί Αλτουσέρ καθώς και συνεργάτης του Φρανσουά Μιττεράν κατά τη χρονική περίοδο 1973-1976.Υπήρξε ένας απότους ηγέτες  της ομάδας των "Νέων Φιλοσόφων" που ιδρύθηκε το 1976. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται η βιογραφία του φιλοσόφου Ζαν - Πωλ Σαρτρ, "Ο αιώνας του Σάρτρ", και το δοκίμιο "Σκέψεις για τον πόλεμο: το Κακό και το τέλος της Ιστορίας". Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους φιλοσόφους.

Ιστότοπος του συγγραφέα

Colombani Jean-Marie Δημοσιογράφος

Ο δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος Jean-Marie Colombani γεννήθηκε το 1948 στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Απόφοιτος του Institut d'Etudes Politiques de Paris και του Πανεπιστημίου Paris II Panthéon-Assas, ξεκίνησε την καριέρα του το 1973 ως δημοσιογράφος στη δημόσια γαλλική ραδιοτηλεόραση (ORTF). Είναι συνιδρυτής και εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού Slate.fr και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας World και διευθυντής εκδότης της έγκυρης εφημερίδας Le Monde από το 1994 ως το 2007. Είναι συγγραφέας δεκαπέντε δοκιμίων αφιερωμένων κατά κύριο λόγο στη γαλλική πολιτική ζωή.

Σχετικές ομιλίες