Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη»

Pigasse Matthieu, Χαρδούβελης Γκίκας, Pisani-Ferry Jean, Καραμούζης Νίκος

1 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 78:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1836
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Pigasse Matthieu
Χαρδούβελης Γκίκας
Pisani-Ferry Jean
Καραμούζης Νίκος

Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
01/11/2012

Διάρκεια
78:51

Εκδήλωση
Συμπόσιο με θέμα: «Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη»

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος")

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Όμιλος Eurobank

Κατηγορία
Οικονομία

Ετικέτες
ευρώ, οικονομική κρίση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη

Η ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει ηπιότερη και η ηγεσία της ευρωζώνης πρέπει να δει την πυρκαγιά που εξαπλώνεται και να αντιμετωπίσει ριζικά την κρίση, οδηγώντας την ευρωζώνη και την Ευρώπη σε ένα κοινό μέλλον.

Τα συμπεράσματα αλλά και οι παραινέσεις αυτές αποτυπώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση με θέμα "Ευρώπη, ευρωζώνη και Ελλάδα: Από την κρίση στην ανάπτυξη", την οποία διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με τον όμιλο της Eurobank.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Matthieu Pigasse, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Lazard Freres στη Γαλλία, ο Jean Pisani-Ferry, διευθυντής Bruegel και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine και ο καθηγητής πανεπιστημίου και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Καραμούζης.

“Η πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας υπήρξε ανόητη και εγκληματική. Ισοδυναμεί με κοινωνική σφαγή και κοινωνική βαρβαρότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα”, τόνισε ο Matthieu Pigasse, ο οποίος υποστήριξε ότι κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή. Είναι μια μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης, τόνισε, για να προσθέσει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2007 έως το 2012 ήταν 25%, ποσοστό που χαρακτήρισε τεράστιο και τρομακτικό.

Από την πλευρά του ο Jean Pisani-Ferry, υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε κοινή μοίρα όσων μετέχουμε σε αυτήν. “Στην επιφάνεια εμφανίζεται μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε φεντεραλιστές και θιασώτες του εθνικού κράτους και ανάμεσα σε υποστηρικτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σε υπέρμαχους της αλληλεγγύης. Στην πραγματικότητα, όμως, η διαίρεση είναι πολύ πιο βαθιά, γιατί η Ευρώπη δεν έχει μοντέλο, ένα πρότυπο πάνω στο οποίο κινείται. Πρόκειται, επομένως, για μια κρίση ταυτότητας”, τόνισε.

Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, τέλος, μίλησε για τις τρεις όψεις της Ευρωπαϊκής Κρίσης, την κρίση δημόσιου χρέους, την κρίση ανταγωνιστικότητας των χωρών του Νότου και την Τραπεζική κρίση, για να συμπεράνει ότι “Πίσω από τις τρεις μορφές κρύβεται το γεγονός ότι δεν μεταμορφώθηκε ποτέ, όπως ελπίζονταν το 1999, σε μια Βέλτιστη Νομισματική Περιοχή. Συνεπώς η Ευρωζώνη σήμερα χρειάζεται μια βαθύτερη ενοποίηση, κυρίως τραπεζική και δημοσιονομική, διαφορετικά θα διαλυθεί”.

Pigasse Matthieu Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής, Τράπεζα Lazard Frères SAS στη Γαλλία & Αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη - Βασικός Μέτοχος εφημερίδας Le Monde

Ο Matthieu Pigasse γεννήθηκε το 1968 στο Clichy. Είναι Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Lazard Frères SAS στη Γαλλία και Αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη. Είναι, επίσης, ιδιοκτήτης και εκδότης του περιοδικού Les Inrockuptibles και Βασικός Μέτοχος των εφημερίδων Le Monde και Huffington Post.

Χαρδούβελης Γκίκας Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Τράπεζα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research - CEPR του Λονδίνου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος του Ταμείου Υποτροφιών του ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το επτάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ τo 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Είναι κάτοχος Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και MSc., καθώς και Bachelor of Arts στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1989-1993). Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics,  The Journal of Monetary Economics,  The Review of Economics and Statistics,  κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α..

Προσωπικός ιστότοπος του Γκίκα Χαρδούβελη

Pisani-Ferry Jean Διευθυντής, Bruegel - Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine

Ο Ζαν Πιζανί-Φερύ γεννήθηκε το 1951 στο Boulogne-Billancourt. Είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine. Έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, στην École Centrale και στην École Polytechnique. Διευθύνει το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, και είναι τακτικός αρθρογράφος στις εφημερίδες Le Monde και Handelsblatt, καθώς και στο κινέζικο περιοδικό CenturyWeekly.

Καραμούζης Νίκος Πρόεδρος, Grant Thornton - Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ο Νικόλαος Καραμούζης είναι Πρόεδρος της Grant Thornton Φορολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, με τριακονταετή πορεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Επιπλέον, διετέλεσε Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ, Διευθύνων Σύμβουλος της Geniki Bank και Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, Διευθυντής στη Διεύθυνση Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, Υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ και Σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Cleveland των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει διατελέσει επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών ΟΤΕ, Μυτιληναίος και CHIPITΑ, Πρόεδρος της Global Finance και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 κατείχε τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής. Έχει διδάξει στο παρελθόν στο Pennsylvania State University, στο Case Western Reserve University, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Deree College. Είναι μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις. Έχει εκτεταμένο ερευνητικό, συγγραφικό και επιστημονικό έργο, με δημοσιεύσεις σε τόμους, συλλογικές εκδόσεις και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε συνέδρια και εκδηλώσεις.

Σχετικές ομιλίες