Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΞΥΠΝΑ, ΕΥΡΩΠΗ! Ένα μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη

Verhofstadt Guy, Ευθυμιόπουλος Ηλίας

24 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:25:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1041

Ο τέως πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Βέρχοφσταντ, επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Ξύπνα Ευρώπη - Ένα μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη" που έγραψε μαζί με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

Η εθνική περιχαράκωση είναι η αντεπίθεση των συντηρητικών, υποστηρίζουν ο Ντανιέλ Κον- Μπεντίτ και ο Γκι Βέρχοφστατ στο βιβλίο τους Ξύπνα, Ευρώπη!, Ένα μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη (πρωτότυπος τίτλος: Debout l’Europe!, Manifeste pour une revolution postnationale en Europe). To διεθνιστικό πρότυπο βιώνεται ως αλλοτρίωση και ως συνθηκολόγηση στα συμφέροντα των «άλλων» ενώ η ευτυχία βρίσκεται στον τόπο μας, μακριά από τις ξένες επιδράσεις. Οι λαϊκιστές πηγαίνουν ακόμα πιο πέρα: η αντίσταση στην εξωτερική απειλή γίνεται πόλεμος ενάντια στη διαφορετικότητα, τις ξένες γλώσσες, τις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Γίνεται εν τέλει ξενοφοβία και ρατσισμός. Η Ευρώπη αλλά και η κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχουν μέλλον, λένε οι δύο συγγραφείς, αν δεν αλλάξουν οι δομές, που ως έναν βαθμό έφτασαν τα ιστορικά όριά τους. «Το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο δεν είναι παρά ένα συνδικάτο εθνικών συμφερόντων. Αυτοί που το απαρτίζουν (οι πρωθυπουργοί) μετέχουν σ’ αυτό για να υπερασπιστούν εγωιστικά τα εθνικά τους συμφέροντα, σε βάρος του ευρωπαϊκού συμφέροντος και του συμφέροντος των πολιτών και των λαών της Ευρώπης». Μεταξύ των άλλων, οι Κον-Μπεντίτ και Γκι Βέρχοφσταντ προτείνουν τη μετατροπή του υπάρχοντος ταμείου στήριξης σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματική κυβέρνηση με επιτρόπους που θα εκλέγονται από το Κοινοβούλιο, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και δικαίωμα για νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όσο για τα έσοδα, αυτά θα πρέπει να προέρχονται από μια απευθείας φορολογία επί του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «όχι φόροι χωρίς πολιτική εκπροσώπηση.

Με αφορμή το βιβλίο του "Ξύπνα Ευρώπη! Ένα μανιφέστο για μία άλλη Ευρώπη", που έχει συγγράψει από κοινού με τον Daniel Cohn-Bendit, Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Guy Verhofstadt μίλησε για την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και για την πρότασή του για μια "μεταεθνική" Ευρώπη.

Κατά τον Guy Verhofstadt, τους δύο συγγραφείς από διαφορετικά κόμματα ένωσε στην κοινή αυτή προσπάθεια ο θυμός για την αδυναμία της Ευρώπης να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την κρίση και να προσφέρει προοπτική στους πολίτες της. Υποστήριξε πως νομισματική χωρίς πολιτική και  δημοσιονομική ένωση είναι αδύνατη. Προς την κατεύθυνση αυτή το βιβλίο παρουσιάζει μια πρόταση για ομοσπονδιακή Ευρώπη με ισχυρότερη διακυβέρνηση.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας. Χαιρετισμό και εισαγωγικές παρατηρήσεις απηύθυνε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι ευρωβουλευτές Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Συλβάνα Ράπτη, βουλευτές και πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων νέων και κοινωνικών φορέων.

Verhofstadt Guy τέως πρωθυπουργός του Βελγίου, Πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)

Ο Βέλγος πολιτικός Guy Verhofstadt γεννήθηκε το 1953 στο Dendermonde.

Σπούδασε Νομικά και πήρε το πτυχίο του το 1975.

Έγινε πρόεδρος της Ένωσης Φιλελευθέρων Φοιτητών της Φλάνδρας (1972-1974), ενώ σπούδαζε νομική στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης και, στη συνέχεια, γραμματέας του Willy De Clercq , ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος του φλαμανδικού φιλελεύθερου κόμματος (Κόμμα για την Ελευθερία και την Πρόοδο, PVV).

Το 1982, σε ηλικία 29 ετών, έγινε πρόεδρος του κόμματος.

Το 1985 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Προϋπολογισμού υπό τον πρωθυπουργό Wilfried Martens.

Το 1991 ίδρυσε το κόμμα Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Φλάνδρας.

Διορίστηκε για πρώτη φορά Πρωθυπουργός του Βελγίου στις 12 Ιουλίου, 1999, θέση που διατήρησε ως τις 20 Μαρτίου 2008.

Τον Δεκέμβριο του 2001 ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν που αποφάσισε τη σύγκλιση μιας Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία συνέταξε το σχέδιο Συντάγματος για την Ευρώπη. Από το 2009 είναι ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου [Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE)].

Ευθυμιόπουλος Ηλίας Περιβαλλοντολόγος - πρώην Υφυπουργός

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος σπούδασε φυσικές επιστήμες. Το 1981 εκδίδει μαζί με άλλους συνεργάτες το περιοδικό Νέα Οικολογία. Το 1990 γίνεται ο πρώτος διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, θέση που διατήρησε μέχρι το 1999. Διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (2000-2001). Από το 1998 διευθύνει το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και το «Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο». Σήμερα είναι διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» και έχει συγγράψει βιβλία και κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα.

Σχετικές ομιλίες