







































Κεφαλογιάννη Όλγα
Βρασίδα Μαρία
Σωτηρόπουλος Δημήτρης
Horner David G.
Καραμούζη Ειρήνη
Χρηστίδης Χρήστος
Αλιφραγκής Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
27/03/2025
Διάρκεια
00:58:32
Εκδήλωση
Έκθεση "Imagining Greece, 1945-1991"
Χώρος
Deree - The American College of Greece
Διοργάνωση
Υπουργείο Τουρισμού
The American College of Greece
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
University of Sheffield
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
τουρισμός, Ελλάδα, nation branding
Imagining Greece, 1945-1989 – How Tourism Shaped a Nation
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, διοργανώθηκε στο Events Hall του Deree - The American College of Greece εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης Imagining Greece, 1945-1989 – How Tourism Shaped a Nation.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου David G. Horner, η Δρ. Ειρήνη Καραμούζη, ο Δρ. Χρήστος Χρηστίδης, και ο Δρ. Σταύρος Αλιφραγκής παρουσίασαν συνοπτικά τις τέσσερις θεματικές ενότητες της έκθεσης, που αντιστοιχούν σε τέσσερις εμπειρίες πρόσληψης και ανακάλυψης της Ελλάδας μέσω του τουρισμού: «Η Εικόνα», «Το Ταξίδι», «Η Εξερεύνηση», «Η Ανάμνηση». Κάθε ενότητα φιλοξενεί επιλεγμένα αρχειακά τεκμήρια στο διαδραστικό περιβάλλον της έκθεσης. Οι τέσσερις εμπειρίες από κοινού ανασυνθέτουν ένα οιονεί ταξίδι στην Ελλάδα, από την προσμονή της επίσκεψης μέχρι και τις ευχάριστες αναμνήσεις των διακοπών.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τον Τουρισμό και το Nation Branding σήμερα, με τη συμμετοχή της Υπουργού Τουρισμού, κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Προέδρου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δρ. Δημήτρη Σωτηρόπουλου. Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Μαρία Βρασίδα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνούς Διοίκησης, Τουρισμού και Φιλοξενίας, στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.
Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα διεπιστημονικής ομάδας με ειδίκευση στην ιστορία, τον οπτικό πολιτισμό, το design, την αρχιτεκτονική, την πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Με επικεφαλής την Καθηγήτρια Ειρήνη Καραμούζη (Κύρια Ερευνήτρια) και τη Δρ. Μαίρη Ικονιάδου (Συνεργάτης Ερευνήτρια), η ομάδα περιλαμβάνει τους: Δρ. Σταύρος Αλιφραγκής και Δρ. Αιμιλία Αθανασίου (Επιστημονικοί και Καλλιτεχνικοί Επιμελητές, Επικεφαλής Ερευνητές), Δρ. Χρήστος Χρηστίδης (Ειδικός Σύμβουλος), Δέσποινα Τσιλιμάγκου (Διευθύντρια Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών), Δρ. Μαρίνα Εμμανουήλ, Δρ. Μεταξία Παπαγεωργίου και Δρ. Αφροδίτη Καμάρα (Ερευνήτριες).
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Research England και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το ελληνικό παράρτημα του Docomomo.
Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Είναι Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώ επίσης διδάσκει στο ΠΜΣ “Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση” καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και Αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΟΗΤΕ). Εξάλλου, είναι Γραμματέας Σύνταξης της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και έχει υπάρξει τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Η Καθημερινή, του περιοδικού Lifo, του Πρώτου Θέματος και σήμερα της Athens Voice. Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη καθώς και της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών.
Έχει εκδώσει προσφάτως μαζί με τον Ευ. Χατζηβασιλείου την μελέτη, "Στρεβλή πορεία, 1960-1974. Πολιτική και κουλτούρα από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία" (Μεταίχμιο, 2024) ενώ παλαιότερες μονογραφίες του είναι το "Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001" (Εστία, 2019) και το Από τον “Ανένδοτο” στην “δεξιά-αντιδεξιά”. Πολιτικοί και κοινωνικοί διχασμοί στη “μακρά” δεκαετία του 1960" (εκδ. “Καθημερινή”, 2019).
Έχει, τέλος, επιμεληθεί 10 συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων, μεταξύ αυτών, το αγγλόφωνο, P. Panayiotopoulos – D.P. Sotiropoulos (eds), Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism (Palgrave Macmillan, 2019).
Η δρ. Ειρήνη Καραμούζη είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και στο American College of Greece.
Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ευρωπαϊκή Πολιτική & Διακυβέρνηση και διδακτορικό τίτλο στη Διεθνή Ιστορία από το London School of Economics and Political Science (LSE). Έχει διατελέσει υπότροφος Max Weber στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας και υπότροφος Pinto Postdoctoral στο LSE IDEAS. Πριν εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, διατέλεσε λέκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και για την περίοδο 2014-2015 υπήρξε κάτοχος της υποτροφίας A.G. Leventis στο κέντρο Νοτιοανατολικών Μελετών (SEESOX) στο St Anthony’s College της Οξφόρδης.
Είναι fellow του The Royal Historical Society και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Journal Of Contemporary History. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του Ψυχρού Πολέμου.
Το πρώτο της βιβλίο Greece, the EEC, and the Cold War, 1974-1979: The Second Enlargement αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης της ΕΟΚ να αποδεχθεί την Ελλάδα στον κύκλο της και αναλύει τη δυναμική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ύφεσης του Ψυχρού Πολέμου και της ανόδου της Αριστεράς στη Νότια Ευρώπη.
Μεταξύ 2016-2018 υπήρξε κύρια ερευνήτρια του διετούς προγράμματος «Η διαμαρτυρία ως δημοκρατική πρακτική: ειρηνευτικά κινήματα στη Νότια Ευρώπη, 1975-1990», που εστιάζει στον ρόλο των δημόσιων συμβόλων, στον ακτιβισμό τοπικών οργανώσεων λαϊκής βάσης και στον ρόλο των γυναικών και της Εκκλησίας στα κινήματα ειρήνης.
Ο τόμος Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο (2019), τον οποίο επιμελήθηκε μαζί τον Σβέτοζαρ Ράγιακ, την Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Ο Χρήστος Χρηστίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων και επιμελητής συλλογικών τόμων, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά.
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις:
1. Γεώργιος Καρτάλης: πολιτική βιογραφία (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2021/Κρατικό βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2022)
2. Ανένδοτος Αγώνας: Η Ένωση Κέντρου ενώπιον της ρήξης 1961-1963 (Επίκεντρο, 2018)