


















































































Γαζέας Κοσμάς
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/01/2017
Διάρκεια
45:36
Εκδήλωση
Βραδιές Κοινού του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου
Χώρος
Αμφιθέατρο Αρίσταρχος / Αμφιθέατρο Θαλής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Διοργάνωση
Τμήμα Φυσικής - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο
Κατηγορία
Αστρονομία
Ετικέτες
αστρονομικά γεγονότα, ηλιακές εκλείψεις, πλανήτης Γη, βόρειος πόλος, ισημερινός, έρημοι, ατμόσφαιρα
Οι ηλιακές εκλείψεις είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά γεγονότα που συμβαίνουν στη Γη. Η παρατήρησή τους συνδυάζεται πολλές φορές με μεταβολές στο περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου παρατήρησης. Η ομιλία θα παρουσιάσει τις μεταβολές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων σε ακραίες περιοχές του πλανήτη, από τον παγωμένο Βόρειο Πόλο μέχρι τον τροπικό ισημερινό και τις μεγαλύτερες ερήμους της Γης. Η πολυετής μελέτη των εκλείψεων έχει δείξει ότι παρά τις τεράστιες περιβαλλοντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των περιοχών αυτών, υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες και αναπάντεχες ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τόσο το αστρονομικό γεγονός της έκλειψης, όσο και τις ιδιότητες του πλανήτη μας και της ατμόσφαιρας που τον περιβάλει.
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική του ΕΚΠΑ.
Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία.
Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία.
Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό φαίνεται μέσα από ένα πλήθος των ομιλιών που έχει δώσει σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς.