Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κυνηγώντας εκλείψεις στις άκρες του κόσμου

Γαζέας Κοσμάς

31 Οκτωβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:50:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1868
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γαζέας Κοσμάς

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
31/10/2023

Διάρκεια
00:50:04

Εκδήλωση
Σειρά θεματικών ομιλιών στο πλαίσιο της έκθεσης Life in Space

Χώρος
Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή

Διοργάνωση
ΛΑΒΡΥΣ

Κατηγορία
Αστρονομία

Ετικέτες
Life in Space, Ήλιος, Γη, Σελήνη, ηλιακές εκλείψεις, εκλείψεις της Σελήνης

Η έκθεση «LIFE IN SPACE» (Η Ζωή στο Διάστημα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 19 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το “MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI).

Η έκθεση LIFE IN SPACE προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Μοναδικές κατασκευές, ιστορικά αυθεντικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης LIFE IN SPACE διενεργείται σειρά θεματικών ομιλιών από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες στα πεδία της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής, της Διαστημικής Φυσικής και της Κοσμολογίας.

Κυνηγώντας εκλείψεις στις άκρες του κόσμου

Ο Ήλιος, το κοντινό μας άστρο, συνδέεται άμεσα με τη ζωή στον πλανήτη μας, με την δραστηριότητά του να επηρεάζει και τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η σχετική του θέση ως προς τη Γη και τη Σελήνη μας προσφέρει πολλές φορές τα εντυπωσιακά φαινόμενα των εκλείψεων.

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός και διακεκριμένος «κυνηγός εκλείψεων» παρουσιάζει υλικό από ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις που έχει παρατηρήσει ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης που παρακολούθησε και κατέγραψε στις 14 Οκτωβρίου από την Arizona των ΗΠΑ

Γαζέας Κοσμάς Αστροφυσικός, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική και τεχνολογία.

Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Σήμερα ο Δρ. Γαζέας διδάσκει Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την οπτική και την αστρονομική οργανολογία.

Το 2023 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στον χώρο της Αστροφυσικής και της μελέτης του Ηλιακού Συστήματος.

Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Athens Science Festival. Είναι έμπειρος αστροφωτογράφος και έχει ταξιδέψει στις πιο απίθανες γωνιές του πλανήτη μας για την παρατήρηση και την καταγραφή των ηλιακών εκλείψεων.

Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union-IAU), της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης (European Astronomical Society-EAS)) και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛΑΣΕΤ).

Σχετικές ομιλίες