Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται» - Συνεχίζοντας την αποκατάσταση του πλανήτη

Reeves Hubert, Χατζηχρήστου Ελένη, Βασιλόπουλος Περικλής

27 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 109:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1497
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από το Φεβρουάριο ως και τον Ιούνιο του 2014, το ελληνογαλλικό φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφηγείται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο Πλανήτη μας, με επίκεντρο τη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, χώρα που πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές.
 
Ο γαλλοκαναδός αστροφυσικός Hubert Reeves, διεθνώς γνωστός ως εξαιρετικός επιστήμονας αλλά και ως στοχαστής της σύγχρονης εποχής και έντονα στρατευμένος οικολόγος, παρουσίασε, στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ "ΓεωΣυναντήσεις 2014", μια ομιλία στην οποία συναντήθηκαν η αστρονομία και η οικολογία.
 
Ο Hubert Reeves αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μελέτη της γέννησης και της ιστορίας του σύμπαντος στη NASA, στο Πανεπιστήμιο Paris 7, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ενώ το 1999, η Διεθνής αστρονομική ένωση τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στον αστεροειδή (9631) 1993 SL6.
 
 Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως αυτό της Γαλλικής Εταιρείας Φυσικής, το 1985, καθώς και τιμητικές διακρίσεις όπως ο τίτλος του Ταξίαρχου της Λεγεώνας της Τιμής, στη Γαλλία και έχει συγγράψει περισσότερα από 30 εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία, με ποιητικές αποχρώσεις, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα βιβλιοπωλεία και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.  (Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: Μιλώντας για το σύμπαν στα εγγόνια μου, Εκδόσεις Πατάκη (2012), Μαλικόρν, Κέδρος – Ράππα (1994), Η ώρα της μέθης, Κέδρος – Ράππα (1992), Προσμονή μέσα στο άπειρο, Κέδρος – Ράππα (1988))
 
Υπήρξε, επίσης, ο πρωτεργάτης ταινιών και θεαμάτων επιστημονικού περιεχομένου. Τα τελευταία χρόνια, άφησε το σύμπαν και ενδιαφέρεται πλέον για το μέλλον του πλανήτη μας. Ανθρωπιστής επιστήμονας, πρόεδρος της οργάνωσης «Humanité et biodiversité», ο Hubert Reeves προωθεί με θέρμη μια ηθική που σέβεται τους έμβιους οργανισμούς και μια «πράσινη αφύπνιση» που συμφιλιώνει την ιστορία της ανθρωπότητας με την ιστορία του σύμπαντος.
 
Στην ομιλία του, ο τίτλος της οποίας αποτελεί στίχο του ποιητή Hölderlin, « Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται », ο Hubert Reeves αναφέρθηκε στην ανάγκη να δώσουμε στον πλανήτη τη δυνατότητα να εξακολουθήσει να φιλοξενεί έμβια όντα με τρόπο αποτελεσματικό καθώς και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η διάβρωση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, των υδάτων και του εδάφους, η όξυνση των ωκεανών αποτελούν προβλήματα που, ενώ προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορούν να αντιμετωπιστούν χάρη σε τεχνολογική πρόοδο βασισμένη στην καινοτομία.

Το Blod ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστοτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του Video της εκδήλωσης.

Reeves Hubert Αστροφυσικός

Ο Hubert Reeves (γεν. στο Μόντρεαλ, 1932) είναι γαλλοκαναδός αστροφυσικός, γνωστός για τα βιβλία του εκλαϊκευμένης επιστήμης Σπούδασε στο Μόντρεαλ και στη Νέα Υόρκη: ειδικεύθηκε στα ποζιτρόνια του υδρογόνου και του ηλίου, καθώς και στις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις πυρήνων μέσου φωτός Δίδαξε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και εργάστηκε ως σύμβουλος στη ΝΑΣΑ. Ζει στη Γαλλία. Ο αστεροειδής 9631 έχει πάρει το όνομά του: Hubertreeves.

Χατζηχρήστου Ελένη Αστροφυσικός - Policy Analyst, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας [ERC]

Η Ελένη Χατζηχρήστου είναι αστροφυσικός, κάτοχος μάστερ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Leiden. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως (Πανεπιστήμιο Yale, Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, NASA Goddard Space Flight Center, Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο Χιλής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) και διετέλεσε πρύτανης του Ελληνικού παραρτήματος του City University of Seattle–City Unity College επί σειρά ετών. Τα τελευταία έτη εργάστηκε στo Universite Paris-Diderot (Γαλλία) συντονίζοντας το Laboratoire d'Excellence UniEarthS. Από το 2019 εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council Executive Agency) στις Βρυξέλλες. Είναι συγγραφέας δεκάδων δημοσιευμένων πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών, περισσότερων από 200 εκλαϊκευτικών άρθρων, βιβλιοκριτικών και συνεντεύξεων με σημαίνοντα πρόσωπα της επιστήμης και της τέχνης. Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Εξερευνώντας το Σύμπαν». Το 2011 ανακηρύχθηκε ως μία από τις 13 γυναίκες MCFA ρόλους-μοντέλα επιστημόνων της Ευρώπης.

Βασιλόπουλος Περικλής Δημοσιογράφος - Αντιπρόεδρος της "Κίνησης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"

Ο Περικλής Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπουδές: 1975-1981: Πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. 1982-1984: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα DEA Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne – Pantheon/IEDES. 1985: Μεταπτυχιακά σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Centre de Journalism, Paris ΧΙΙ Levalloirs – Perret και στο Centre de Journalism Européen, Επαγγελματική και Κοινωνική Δραστηριότητα: Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΠΟΕ (1975-1979). Ανταποκριτής Ξένου Τύπου, Παρίσι (1984-1986), Λονδίνο (1993-1996). Συνεργάτης στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" 1985- 2002. Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Παραγωγός–παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα Δικαιώματα μου" ΑΘΗΝΑ 9,84 (1987-1993) και ΕΡΑ / ΝΕΤ 105,8 (1997-σήμερα). Παρουσίαση–επιμέλεια της τηλεοπτικής εκπομπής "ΠΟΛΙΤΗΣ 2000" ΝΕΤ (1998-2002) και της εκπομπής ΕΥΡΩΠΗ 2013 στην ΕΤ-1 (2008-2009). Συντονιστής του Κέντρου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πολιτών της ΕΡΤ (2006-σήμερα), υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της ΕΡΤ και εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1997-σήμερα), ενός ανεξάρτητου, μη κομματικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου ενεργών πολιτών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σχετικές ομιλίες