Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σέλας στην Ελλάδα!

Δαγκλής Γιάννης

24 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 264
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στις 5 Νοεμβρίου 2023 οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης είχαν τη σπάνια τύχη να δουν το βόρειο σέλας – το σαγηνευτικό ουράνιο υπερθέαμα που εμφανίζεται σπανιότατα στην Ελλάδα. Το σέλας είναι ένα φαινόμενο που ενώνει Γη και Διάστημα, καθώς οφείλεται στην επίδραση διαστημικών μαγνητικών καταιγίδων στην ατμόσφαιρα της Γης. Πρόκειται για ένα πανηγύρι φωτός στον νυχτερινό ουρανό, που προέρχεται από τη διέγερση ατόμων οξυγόνου και αζώτου από διαστημικά ηλεκτρόνια. Είναι το μόνο φαινόμενο του διαστημικού μας περιβάλλοντος που ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί με τις αισθήσεις του και χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Θα συζητήσουμε για τη φυσική βάση του σέλαος, για την ομορφιά του και για τις λιγοστές εμφανίσεις του στη χώρα μας.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Δαγκλής Γιάννης Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος - Διευθυντής, Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και Διευθυντής του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της NASA, της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών εθνικών οργανισμών έρευνας. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την επιστημονική ανάλυση των παρατηρήσεων 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 24 διεθνών και 8 εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 6 βιβλία διαστημικής φυσικής και 140 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 7.300 αναφορές.

Σχετικές ομιλίες