Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Ένας χρόνος μετά

Κρητικός Αλέξανδρος, Ματσαγγάνης Μάνος, Pryce Vicky, Σιώτης Γιώργος, Βέττας Νίκος

16 Μαρτίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:47:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 199

Στο πλαίσιο της σειράς των e-Συζητήσεων 2020-21, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - IOBE διοργάνωσε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 την έβδομη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης: Ένας χρόνος μετά».

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τις οικονομίες της Ευρώπης; Ενίσχυσε η μεγάλη ρευστότητα τη γερμανική οικονομία; Ποια εξέλιξη αναμένεται στα δημόσια οικονομικά με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας; Πώς κινείται το Ην. Βασίλειο μετά το Brexit; Συγκλίνει η Ισπανία με τις οικονομίες του Βορρά; Θα είναι αποτελεσματικό το Ταμείο Ανάκαμψης και βοηθάει το κοινωνικό κράτος και την απασχόληση; Πώς επιδρά το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην ελληνική οικονομία;

Συμμετέχοντες:
Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Berlin
Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής Δημοσίων Οικονομικών, Polytechnic University of Milan
Vicky Pryce, Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος, Centre for Econοmics and Business Research, London
Γιώργος Σιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Universidad Carlos III de Madrid

Συντονιστής:
Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Κρητικός Αλέξανδρος Διευθυντής Έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Βερολίνο

Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι Διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin), όπου διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος "Innovation, Manufacturing, Service" από το 2008 και Αντιπρόεδρος από το 2010. Παράλληλα, είναι Καθηγητής Βιομηχανικών και Θεσμικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασιακών Μελετών (IZA) της Βόννης και στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) της Νυρεμβέργης.

Γεννήθηκε το 1965, σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, από όπου έλαβε το 1989 το πτυχίο του. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Μικροοικονομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και έλαβε διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου το 1996. Ηταν Research Fellow του German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον (1999), EU-TMR Research Fellow στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000) και είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Επιστημών και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της German Economic Association. Από το 2010 είναι συντάκτης του περιοδικού Small Business Economics.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Economics Letters, Journal of Economic Behavior and Organization, Journal of Environmental Economics and Management, Kyklos, Reserch Policy και Small Business Economics. Τα OpEds του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες όπως Süddeutschen Zeitung, Handelsblatt, Cicero, Die Zeit, Havard Business Review, Frankfurter Allgemeine, Focus και Καθημερινή.

Ματσαγγάνης Μάνος Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, Πολυτεχνείο του Μιλάνο

Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Γεννήθηκε στη Γερμανία (1963). Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, στα πανεπιστήμια του York (MSc) και του Bristol (PhD). Εργάστηκε στη London School of Economics (1990-93), στο Γραφείο Πρωθυπουργού (1997-2001), στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1996-99 & 2001-04) και Θεσσαλίας (1999-2001), καθώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-16), όπου ίδρυσε και διηύθυνε την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής. Έχει εκπονήσει μελέτες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, της UNICEF, της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και των Ιδρυμάτων Friedrich Ebert και Heinrich Böll. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Ειδικών «Κοινωνική Επένδυση για Ανάπτυξη και Συνοχή» στο πλευρό του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor (2012-14). Υπήρξε Fulbright Scholar στα πανεπιστήμια Harvard (2014) και Berkeley (2015), Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης (2017, 2018), και Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο Βιέννης (2019). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αυτή την περίοδο εστιάζονται στο μέλλον του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου μετά τις κρίσεις της Ευρωζώνης και της πανδημίας, στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική προστασία, στις ανακατατάξεις της κατανομής εισοδήματος στη Ν. Ευρώπη, στις κοινωνικές προϋποθέσεις της αναβάθμισης του μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις μεταμορφώσεις της μεσαίας τάξης στην Ιταλία.

Pryce Vicky Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος, Centre for Economics and Business Research, London

Στις πιο πρόσφατες θέσεις που κατέλαβε η Vicky Pryce περιλαμβάνονται: Ανώτερη Διευθύνουσα Σύμβουλος της FTI Consulting, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών στο Department for Business, Innovation and Skills (BIS) και Κεντρική Επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικών της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ήταν υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής βάσει τεκμηρίων και για την ενθάρρυνση μέτρων ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Προηγουμένως, διετέλεσε Εταίρος και Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος της KPMG, ενώ παλαιότερα κατείχε υψηλές θέσεις οικονομικών στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα του πετρελαίου. Είναι συν-ιδρύτρια της GoodCorporation, μια εταιρείας που στοχεύει στην προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας της, έχει συμμετάσχει στο Συμβούλιο της Royal Economic Society, στο Συμβούλιο του University of Kent, στο διοικητικό συμβούλιο της RSA, στο Court του London School of Economics, είναι εταίρος της Society of Business Economists, έχει συμμετάσχει στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Συμβούλιο της IFS, είναι μέλος της Academy of Social Sciences, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Cass Business School, Visiting Fellow στο Nuffield College, Εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Imperial College και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ιστότοπος της Vicky Price

Σιώτης Γιώργος Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Universidad Carlos III de Madrid

Ο Γιώργος Σιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, όπου διδάσκει πολιτική ανταγωνισμού και βιομηχανική οικονομία.

Διετέλεσε Ανώτερος Οικονομικός Σύμβουλος στην Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της τον Οκτώβριο του 2011. Συντόνισε τις δραστηριότητες της Ομάδας Δράσης στους τομείς των πολιτικών της αγοράς εργασίας, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Πριν ενταχθεί στην Ομάδα Δράσης, εργάστηκε 3 χρόνια (2008-2011) στη ΓΔ Ανταγωνισμού (Chief Economist Team).

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Université Librede Bruxelles (ECARES). Έχει δημοσιεύσεις σε βιβλία, καθώς και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα: Journal of Health Economics, Journal of International Economics, Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιθεώρηση, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, Journal of Economics and Management Strategy, Review of Law and Economics, Energy Policy, and Research Policy.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Σχετικές ομιλίες