Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μέρος Γ: Το ΕΣΠΑ αύριο. Προτεραιότητες 2021 - 2027

Ξηρογιάννης Γιώργος, Νταβέλης Αχιλλέας, Παπαδημητρίου Βάσω, Σκάλκος Δημήτρης, Μακρίδης Αλέξανδρος, Νικολαΐδης Ηλίας

30 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:38:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 96
Ομιλητές
Ξηρογιάννης Γιώργος
Νταβέλης Αχιλλέας
Παπαδημητρίου Βάσω
Σκάλκος Δημήτρης
Μακρίδης Αλέξανδρος
Νικολαΐδης Ηλίας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
30/06/2020

Διάρκεια
00:38:40

Εκδήλωση
Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στη μετά-COVID εποχή

Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση

Διοργάνωση
διαΝΕΟσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης
ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Οικονομία

Ετικέτες
πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, ΕΣΠΑ, επιχειρήσεις, γραφειοκρατία, ανάπτυξη, ρευστότητα, χρηματοδότηση, επιχειρηματικότητα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανταγωνιστικότητα, ελληνική οικονομία, παραγωγικό μοντέλο, παραγωγική μεγέθυνση, εξαγωγές, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενεργειακό αποτύπωμα, έρευνα και ανάπτυξη, Ταμείο Ανασυγκρότησης, Ευρωπαϊκή Ένωση, 4η βιομηχανική επανάσταση, ενεργειακή εξοικονόμηση, κυκλική οικονομία, υγειονομική κρίση

Το νέο ΕΣΠΑ είναι προ των πυλών και αποτελεί ευκαιρία για μια αλλαγή πορείας. Απαιτείται απομάκρυνση από τη διανομή πόρων χωρίς αναπτυξιακό αποτύπωμα και στροφή σε ένα ΕΣΠΑ με λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερα οφέλη για την οικονομία και ταχύτερη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της διαδικτυακής συζήτησης, με τίτλο «Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στη μετά-COVID εποχή» που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις, την Τρίτη 30 Ιουνίου με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το ασαφές αναπτυξιακό αποτέλεσμα των €160 δισ., (όσο το ΑΕΠ της χώρας δηλαδή), που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία από το 1980, συνηγορεί στην παραπάνω κατεύθυνση. Επίσης, συνηγορεί η κακή εκτέλεση (η εκταμίευση των πόρων στην πραγματική οικονομία) του τρέχοντος ΕΣΠΑ που είναι στο 35% (5η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ) στις αρχές του 2020. €13,5 δισ. είναι οι λιμνάζοντες πόροι που μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, ενώ €5,7 δισ. εξ αυτών θα διατεθούν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Η διαδικτυακή συζήτηση διαρθρώθηκε σε τρεις ενότητες. Στο 1ο μέρος, έγινε ένας απολογισμός της πορείας υλοποίησης του υφιστάμενου και του προηγούμενου ΕΣΠΑ, δίνοντας μια εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και αναδεικνύοντας ως σημαντικότερα τη γραφειοκρατία και την έλλειψη προγραμμάτων ικανών να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα μετά την κρίση των τελευταίων μηνών αποτέλεσε το αντικείμενο του 2ου μέρους της συζήτησης, με το υπάρχον ΕΣΠΑ να έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που επέφερε η κρίση του COVID-19 στις επιχειρήσεις, στηρίζοντας σε σημαντικό βαθμό τη ρευστότητά τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ: «Το ΕΣΠΑ συνιστά, διαχρονικά, τον σημαντικότερο στυλοβάτη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η καθοριστική αυτή συμβολή του αναδείχθηκε, για ακόμη μία φορά, μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, όπου πολλές δράσεις στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων σχεδιάστηκαν μέσα στο προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. και συγχρηματοδοτήθηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ. Καίριος, όμως, θα είναι ο ρόλος τόσο του τρέχοντος, όσο και του νέου ΕΣΠΑ, στην ανάταξη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας».

Στο 3ο και τελευταίο μέρος της συζήτησης, τέθηκαν οι στόχοι που πρέπει να υιοθετήσει το νέο ΕΣΠΑ: Η παραγωγική μεγέθυνση, η αύξηση των εξαγωγών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, θα πρέπει να αποτελέσουν την κύρια στόχευση του νέου προγράμματος.

Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Διονύσης Νικολάου αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας και ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απορρόφησης κονδυλίων τόνισε χαρακτηριστικά «και αν μέχρι τώρα έχουμε τόσο μεγάλη δυσκολία να απορροφήσουμε ένα ΕΣΠΑ των €26δισ., πώς θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε ένα δυσθεώρητο πακέτο των €60δισ., εντελώς απαραίτητο για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας;», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας πως «οι νέες και σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα από την ΕΕ όπως το Ταμείο Ανασυγκρότησης και άλλοι πιο εξειδικευμένοι προϋπολογισμοί συνθέτουν ένα νέο ΕΣΠΑ, μια μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας».

Εξάλλου, συνοψίζοντας ο κ. Αλέξανδρος Μακρίδης, Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ και συν-Επικεφαλής του Φόρουμ Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη μετά-COVID εποχή σημειώνοντας: «Μετά από 40 χρόνια στην ΕΕ, και έξι "πακέτα" ευρωπαϊκών πόρων, το μόνο σίγουρο είναι πως οι πόροι δεν έχουν λείψει από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, που έχει λείψει είναι η αξιοποίησή τους με αναπτυξιακό πρόσημο. Οι προκλήσεις των επόμενων ετών, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η κυκλική οικονομία και οι σύγχρονες δεξιότητες, πρέπει να θεωρηθούν ως προτεραιότητες στο νέο ΕΣΠΑ. Αν όμως το νέο ΕΣΠΑ δεν εξελιχθεί σε εργαλείο μεγέθυνσης και ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα είναι μια ακόμα χαμένη ευκαιρία σύγκλισης της Ελλάδας με την ΕΕ σε όλες αυτές τις προτεραιότητες. Πρέπει με δύο λόγια, το νέο ΕΣΠΑ, να συμβάλει ουσιαστικά στην αναγκαία απόκτηση των επιπλέον δεξιοτήτων και μεγαλύτερων οικονομιών κλίμακος, που θα ενδυναμώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών ΜμΕ. Παράλληλα, σήμερα, η διευκόλυνση της ρευστότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Βασική όμως προϋπόθεση πρέπει να είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που λαμβάνουν αυτές τις ενισχύσεις».

Ξηρογιάννης Γιώργος Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης είναι Γενικός Διευθυντής στον ΣΕΒ.

Έχει επίσης τη θέση του προεδρεύοντος των εργασιών της BusinessEurope, σε θέματα διεθνών αγορών.

Στο παρελθόν διατέλεσε Ανώτερος Διευθυντής (Senior Manager) στην PricewaterhouseCoopers, έχοντας την ευθύνη των υπηρεσιών Strategy & Operations καθώς και του κλάδου Government & Public Sector. Διηύθυνε σειρά σημαντικών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, στις τηλεπικοινωνίες, στην κεντρική και ευρύτερη δημόσια διοίκηση.

Έχει διδάξει στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πειραιά και στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Διαθέτει σημαντικό επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια σε θέματα που αφορούν στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης είναι Διδάκτωρ (Ph.D.) τεχνητής νοημοσύνης του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, Edinburgh, Βρετανία, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην τεχνητή νοημοσύνη από το Bristol University, Βρετανία και πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Νταβέλης Αχιλλέας Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Animus - Πρόεδρος, Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1969 και από τον Ιανουάριο του 1998 ασκεί την ειδικότητα της Ορθοδοντικής ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τον Μάρτιο του 2001 εξελέγη Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας και τον Απρίλιο του 2003 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, όπου και έλαβε τη θέση του Ειδικού Γραμματέα.

Είναι ιδρυτής και διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ από το 2010 έως το 2013, της ΕΚΑΑΕ (Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ελλάδος), η οποία περιλαμβάνει ως μέλη τα 19 ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα.

Είναι μέλος της επιτροπής οργάνωσης συνεδρίων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθώς και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για θέματα ορθοδοντικού ενδιαφέροντος.

Τον Μάιο του 2004, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος ενώ το 2005 ανέλαβε την ευθύνη διοργάνωσης του 25ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας, εκπροσωπώντας τον οικείο οδοντιατρικό σύλλογο. Παράλληλα από τον Απρίλιο του 2004, είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Α.Π.Θ. ενώ προηγουμένως στα τέλη του 2003 πήρε το πιστοποιητικό εκπαίδευσης στο θεραπευτικό σύστημα της οδοντικής Invisalign στην Παβία της Ιταλίας.

Από το 1997 και έπειτα λαμβάνει συστηματικά μέρος σε όλα τα σεμινάρια και τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στη χώρα μας από τις δύο μεγάλες εταιρίες. Συγκεκριμένα, υπήρξε ομιλητής σε (6) έξι από τα (7) επτά πανελλήνια συνέδρια που διοργάνωσε η Ορθοδοντική Εταιρία Ελλάδος. Επίσης λαμβάνει μέρος στα αντίστοιχα πανελλήνια συνέδρια της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καθώς και σε όλα τα σεμινάρια «Αγωγής της στοματικής υγείας».

Τέλος, λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας ως πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας, παρακολουθεί και επιβλέπει όλες τις επιμορφωτικές ημερίδες και διημερίδες που παρουσιάζονται από το 2001 και μετά.

Είναι μέλος του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος, και μέλος της W.F.O. Παγκόσμιας Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας. Γνωρίζει την Αγγλική (κάτοχος πτυχίου Proficiency) καθώς και την Ρουμανικής γλώσσα.

Πραγματοποίησε τις ακόλουθες ομιλίες στα Πανελλήνια Συνέδρια της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος:

  • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο (1998) : «Αξιολόγηση του μηχανήματος Υπερπήδησης της δήξεως κατά Sander στη θεραπεία ορθοδοντικών ανωμαλιών τάξεως ΙΙ κατά Angle και 1ης κατηγορίας, με παρουσίαση περιστατικού».
  • 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο (1999) : «Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες της λειτουργικής συσκευής Sander στη θεραπεία ανωμαλιών τάξεως ΙΙ κατά Angle και 1ης κατηγορίας. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής έναντι των υπολοίπων γνωστών λειτουργικών συσκευών για την ίδια ανωμαλία».
  • 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο (2000) : «Συγκλεισιακές αλλαγές μετά από θεραπεία προβλημάτων τάξεως ΙΙ κατά Angle και 1ης κατηγορίας, με τη λειτουργική συσκευή Sander.».
  • 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο (2001): «Αξιολόγηση των οδοντοσκελετικών μεταβολών και των αλλαγών των μαλθακών μορίων του προσώπου, κατά το κορυφαίο και οβελιαίο επίπεδο που συμβαίνουν σε άτομα με ανωμαλία τάξεως ΙΙ 1ης κατηγορίας, κατόπιν θεραπείας με συσκευή υπερπήδησης κατά Sander.».
  • 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο (2002) : «Αλλεργική αντίδραση κατά τη χρήση της προσωπικής μάσκας Delayer : Παρουσίαση περιστατικού».
  • 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο (2003) : «Συνδικαλισμός και οδοντιατρική».
Παπαδημητρίου Βάσω Γενική Διευθύντρια, ΣΕΒΤ

Η Βάσω Παπαδημητρίου είναι Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων που εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο μεταποιητικό κλάδο, την ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Master of Laws) στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο London School of Economics (LSE) της Αγγλίας. Μέσα από το ρόλο της συμβάλλει στην επικοινωνία και συνεργασία του Συνδέσμου με τα θεσμικά όργανα, τους κοινωνικούς εταίρους και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προώθηση των θέσεων και απόψεων του κλάδου και τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση των πολιτικών για θέματα ανταγωνιστικότητας, ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, καινοτομίας, αειφόρου ανάπτυξης και ενημέρωσης του καταναλωτή.

Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ. Μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας "Food for Life", που έχει στόχο τον καθορισμό των εθνικών ερευνητικών προτεραιοτήτων και τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη. Μέλος της Επιτροπής των Γενικών Διευθυντών (CDG) της Συνομοσπονδίας των Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FoodDrinkEurope) και ιδρυτικό Μέλος της κοινοπραξίας των 12 Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Τροφίμων, «SPES GEIE» για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στις ΜΜΕ. Επίσης συμμετείχε ενεργά στις δράσεις για τη συγκρότηση της Εθνικής Πλατφόρμας για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία με στόχο την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη διατροφή και την ενημέρωση των καταναλωτών.

Σκάλκος Δημήτρης Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Δημήτρης Σκάλκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και στην συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κεντ. Σήμερα είναι υπ. διδάκτορας θεσμικών οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία πολιτικής θεωρίας, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και περιφερειακής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους και ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ως στέλεχος της ΜΟΔ Α.Ε. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.Είναι σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα οικονομικών της ανάπτυξης. Επίσης είναι μέλος της Ομάδας Δράσης της Νέας Δημοκρατίας για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μακρίδης Αλέξανδρος Γραµµατέας Δ.Σ. ΣΕΒ - Πρόεδρος & Διευθύνων Σύµβουλος, «ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ Μ.Γ. Α.Ε.»

O Αλέξανδρος Μακρίδης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Χρυσαφίδης Α.Ε.», μιας εμπορικής εταιρείας βιομηχανικών ειδών, που ιδρύθηκε το 1882 και που δραστηριοποιείται στις Βαλκανικές χώρες και στην Αφρική. Είναι μέλος Δ.Σ. των Αερογραμμών Αιγαίου, της εταιρείας Τιτάν, του ΙΟΒΕ, του American College of Greece και του Alba Business School. Είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του ΣΕΒ και Μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου του Yale University στις Διεθνείς Δραστηριότητες. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Υale College, Νομικά στο Yale Law School και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard Business School.

Νικολαΐδης Ηλίας Senior Editor, διαΝΕΟσις

Γεννήθηκε στον Χολαργό στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Από το 2007 εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό BHMagazino. Από το 2015 συνεργάζεται με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Σχετικές ομιλίες