Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η απειλή του φανατικού Ισλάμ και η εσωτερική ασφάλεια

Πανούσης Γιάννης, Δένδιας Νίκος, Χρυσοχοΐδης Μιχάλης, Διαμαντοπούλου Άννα, Μεμής Χρήστος

14 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 85:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1424
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα και για τον κίνδυνο που αποτελεί για την Ευρώπη η απειλή των τζιχαντιστών συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και οι προκάτοχοι του, Νίκος Δένδιας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η απειλή του φανατικού Ισλάμ και η εσωτερική ασφάλεια», που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τη  συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μεμής ενώ προλόγισε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. και πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία των προκατόχων του στην εκδήλωση αποτελεί μήνυμα «συνέχειας» της ελληνικής πολιτείας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που δημιουργεί η διάχυση των παράτυπων μεταναστών και αναφέρθηκε στον κίνδυνο των τζιχαντιστών κάνοντας λόγο για κατάσταση πλανητικού τρόμου με πρόσημο τον θρησκευτικό φανατισμό.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, επεσήμανε  ότι το πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών είναι δυνατόν να δημιουργήσει όχημα εισόδου τρομοκρατών στην Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι τα κέντρα κράτησης βρίσκονταν  επί των ημερών του σε αξιοπρεπή κατάσταση και δεν μπορεί να απολογηθεί για την εικόνα τους 8 μήνες μετά το τέλος της θητείας του στο Υπουργείο.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρατήρησε ότι η μαζική και ανεξέλεγκτη είσοδος παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί  πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια, αλλά δεν θα πρέπει να τίθεται υπό διαπραγμάτευση η προστασία και φιλοξενία των προσφύγων, ενώ θα πρέπει να αποδοθεί  ιθαγένεια στα παιδία δεύτερης γενιάς των μεταναστών ώστε να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρώην Επιτρόπου και σημερινού Πρόεδρου της Notre Europe Antonio Vitorino.
 

Πανούσης Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής (1972) και του Τμήματος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975). Μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Poitiers της Γαλλίας (1978).

Δίδαξε επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή Δ.Π. Θράκης (1978-1997) Εγκληματολογικές και ποινικές επιστήμες και διδάσκει από το 1997 έως σήμερα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών ανάλογα μαθήματα.

Εξελέγη Κοσμήτορας της Νομικής ΔΠΘ, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Αντιπρύτανης και Πρύτανης του ΔΠΘ (1994-1997).

Διετέλεσε: Πρόεδρος ή μέλος δεκάδων Ελληνικών και Ξένων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (π.χ. Πρόεδρος κεντρικού επιστημονικού συμβουλίου φυλακών, μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για ναρκωτικά, χουλιγκανισμό κλπ, μέλος επιτροπής εκπαίδευσης ΟΟΣΑ, μέλος εθνικής επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ, μέλος ΔΣ του ΕΚΚΕ κ.ά.).

Συγγραφέας 20 βιβλίων και 200 άρθρων (για τις Εγκληματολογικές Επιστήμες).

Το 2012 εξελέγη βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Αθηνών με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Το 2015 ορκίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ιστότοπος του Γιάννη Πανούση

Δένδιας Νίκος Βουλευτής Ν.Δ., πρώην Υπουργός

Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.

Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία από το 1978. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, της Γραμματείας Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ και της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ «Δημοκρατική Πρωτοπορία» από το 1979 ως το 1981.

Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη το Σεπτέμβριο του 2007, τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιούνιο του 2012, κερδίζοντας τη μοναδική έδρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα.

Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2014 και Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απο τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 2014. Στις 3 Νοεμβρίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση που διατήρησε ως τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015..

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίσθηκε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και ένα χρόνο αργότερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν αποφάσεων του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Έχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών της Βουλής: Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής & Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος και Παρακολούθησης Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013 και Αντιπρόεδρος για το 2012. Είναι μέλος της Επιτροπής από το 2004.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κέρκυρα.

Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Επτανησίων Πολιτεία» και μέλος των περισσότερων Κερκυραϊκών σωματείων, όπως της Αναγνωστικής Εταιρείας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», της Λέσχης Προστασίας Περιβάλλοντος κλπ.

Χρυσοχοΐδης Μιχάλης πρώην Υπουργός

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά. Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Κατά την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας και στη συνέχεια εξελέγη διαδοχικά έξι φορές Βουλευτής Ημαθίας (1989-2004). Το 2007 και το 2009 εξελέγη Βουλευτής Β' Αθήνας.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εμπορίου (1994-1996), Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003), Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2009-2010, 2012 και 2019-2021) Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010-2012).

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Μεμής Χρήστος Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης, protagon.gr

Ο Χρήστος Μέμης είναι αρχισυντάκτης του Protagon.gr. Στην καριέρα του στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που υπερβαίνει τα 35 χρόνια, έχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, διευθυντής και αρχισυντάκτης των εφημερίδων ΤΟ ΒΗΜΑ (1996-2009) και ΤΑ ΝΕΑ (2010-2014), καθώς και γενικός διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Παλαιότερα, ήταν διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ.