Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οικονόμου Ελευθέριος

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων στις 12 Απριλίου 1956.

Αποφοίτησε από τα εξατάξιο Γυμνάσιο της Κόνιτσας.

Κατετάγη το Σεπτέμβριο του 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981.

Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας.

Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση και την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.

Αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες που ίδρυσαν το 1989 την Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και συμμετείχε δυναμικά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Για την προσφορά του στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αστυνομικών του απονεμήθηκε ο τίτλος «Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας».

Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17Ν και Ε.Λ.Α., την άσκηση της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, πάντα από πλευράς ασφαλείας.

Από το 2006 ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων.

Την 3 Μαρτίου 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Την 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 5 Νοεμβρίου 2009 έως τις 17 Οκτωβρίου 2011.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέπτυξε μία σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που συνέβαλαν καθοριστικά στην καθιέρωση ενός νέου δόγματος στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναβάθμισε την Άμεση Δράση συστήνοντας τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και ενίσχυσε την επιχειρησιακή δράση και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού και οικονομικού εγκλήματος, μέσα από την ίδρυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δύο εξειδικευμένων Υπηρεσιών, στελεχωμένων με επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου.

Επί της ηγεσίας του συνελήφθη μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές οργανώσεις (συνολικά 32 άτομα), όπως επί παραδείγματι, ο Επαναστατικός Αγώνας και η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες, με την ανάκτηση αντικειμένων μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, μεταξύ των οποίων είναι τα αγάλματα δύο Κούρων και η ανάκτηση του πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens, που εκλάπη στις 13 Ιουνίου 2001 από το Κρατικό Μουσείο του Βελγίου.

Στις 17 Οκτωβρίου 2011, αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του ως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του απονεμήθηκε ο τίτλος «Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας».

Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την 5 Νοεμβρίου 2011, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, την 7 Μαρτίου 2012, ορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ανέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Επί σειρά ετών, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, (ΕΛΙΑΜΕΠ), εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στο έργο της ανάδειξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (που ιδρύθηκε από την Βιργινία Τσουδερού).

Στις 9 Ιουλίου 2019, με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική.

Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.

ΟΜΙΛΙΕΣ