Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα σήμερα. Ελλάδα – Ευρώπη- Μέση Ανατολή

Καμίνης Γιώργος, Τριανταφύλλου Σώτη, Καρβούνης Πάνος, Θεοδωρόπουλος Τάκης, Λιβαδάς Σταύρος

8 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1454
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Καμίνης Γιώργος
Τριανταφύλλου Σώτη
Καρβούνης Πάνος
Θεοδωρόπουλος Τάκης
Λιβαδάς Σταύρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
08/12/2015

Διάρκεια
58:31

Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αίγλη Ζαππείου - Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία

Κατηγορία
Πολιτική, Κοινωνικά θέματα

Ετικέτες
πρόσφυγες, μετανάστες, προσφυγικό ζήτημα, μεταναστευτικό ζήτημα, Ελλάδα, Ευρώπη, Μέση Ανατολή

Οι αριθμοί και μόνο θα αρκούσαν για να καταγράψουν το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος: 5.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από τη Συρία και το Ιράκ. Φέτος, στην  Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ήρθαν πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες.   Δεν πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ή συγκυριακό φαινόμενο αλλά για το σημαντικότερο ίσως ζήτημα, μακράς διάρκειας, που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη.

Τα κύματα  αυτών των πληθυσμών που παίρνουν το δρόμο της Δύσης, αλλάζοντας ουσιαστικά και την ανθρωπογεωγραφία του πλανήτη, τα προκαλεί όχι μόνο η  ανέχεια αλλά και η φρίκη του πολέμου και των διώξεων στις χώρες τους, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το φαινόμενο βρίσκει την Ελλάδα απροετοίμαστη, απροστάτευτη, βαριά καταπονημένη από την πολύχρονη κρίση και χωρίς αποτελεσματικό σχεδιασμό  αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

- Πώς και πόσο θα αντέξουν οι τοπικές κοινωνίες να ζουν σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης»;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα;
- Πώς οργανώνεται η Ευρώπη, τι μέτρα παίρνει, για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές;

Η διαχείριση της όλης κατάστασης  είναι εθνικό και, κυρίως, ευρωπαϊκό θέμα. Απαιτεί σύνθετες και πολυεπίπεδες πολιτικές για την άμβλυνση των αντιφάσεων, πολύ περισσότερο για τη διευθέτηση των μεγάλων προβλημάτων, που το φαινόμενο υποθάλπει και αναπαράγει.

Πολλά είναι τα πρωτόγνωρα ερωτήματα και τα δυσεπίλυτα ζητήματα, που δημιουργούνται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσπάθεια επίλυσής τους ο δημόσιος διάλογος σε  εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να αναδυθούν οι συγκλίσεις και να ενισχυθούν οι κοινές  πολιτικές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών που διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα σήμερα. Ελλάδα – Ευρώπη- Μέση Ανατολή».

Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Αντώνη Τρίτση», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητές τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη, τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου και τον συγγραφέα & αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο.

Συντόνισε ο Σταύρος Λιβαδάς, μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης  Μουζάλας, ο οποίος είχε αποδεχτεί την  πρόσκληση των διοργανωτών να είναι ομιλητής στην εκδήλωση αυτή, δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί λόγω έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης.  
 

Καμίνης Γιώργος π. Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Προσωπικός ιστότοπος του Γιώργου Καμίνη

Τριανταφύλλου Σώτη Ιστορικός, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι ιστορικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική της ΦΜΣ το 1979 και στη συνέχεια σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Nice και της Αθήνας απ’ όπου απεφοίτησε το 1989. Έκανε διδακτορικές σπουδές στην Αμερικανική Ιστορία (στο Παρίσι (ΕΗΕSS)) και στην Ιστορία της Αμερικανικής Πόλης (στη Νέα Υόρκη (NYU)). Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στη Φιλοσοφία των Μαθηματικών (στο Centre Alexandre-Koyré του Παρισιού) και στη Ρωσική Ιστορία. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Centre d’Études Nord-Américaines στο Παρίσι.

Καρβούνης Πάνος Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - Πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 20 Νοεμβρίου 1952. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris-Pantheon/Sorbonne όπου το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτορας (Docteur d’Etat). Μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Εργάστηκε από το 1982 σαν μόνιμος υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2017 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το Νοέμβριο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2017 διετέλεσε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Από τον Απρίλιο 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006 ασκούσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Τύπου και Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMM). Προετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δράσης» για τη βελτίωση της επικοινωνίας στα ευρωπαϊκά θέματα και το «Σχέδιο Δ» για το «Διάλογο» και την «Δημοκρατία». Αναδιοργάνωσε πλήρως την Γενική Διεύθυνση, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε επίπεδο Αντιπροσωπειών.

Από τον Οκτώβριο 2002 ήταν Διευθυντής υπεύθυνος για την πολιτική ενημέρωσης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τις 33 Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη-μέλη και τα 400 περιφερειακά Κέντρα ενημέρωσης του πολίτη.

Τον Ιούνιο 2000 διορίστηκε στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας που μόλις είχε συσταθεί. Οργάνωσε την Γενική Διεύθυνση, ετοίμασε την στρατηγική ενημέρωσης και ανέπτυξε τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 άσκησε διαδοχικά καθήκοντα Κύριου Συμβούλου, Διευθυντή, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή.

Το Μάρτιο του 1999 διορίστηκε Διευθυντής για τις Μικρές επιχειρήσεις και τη Βιοτεχνία, το Εμπόριο και τη Διανομή, τους Συνεταιρισμούς, τα Ταμεία Αλληλασφάλισης, τις Ενώσεις και τα Ιδρύματα, στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής των Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1993 μέχρι το Φεβρουάριο του 1999 ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Ενεργειακής Συνεργασίας με μη κοινοτικές χώρες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1988 μέχρι το 1993 ασκούσε καθήκοντα Βοηθού Γενικού Διευθυντή Ενέργειας.

Από το 1987 μέχρι το 1988 ήταν Υπεύθυνος Προσωπικού, Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι για τη Γαλλία, τον ΟΟΣΑ και την UNESCO.

Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν αποσπασμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν Σύμβουλος, στο Γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών, όπου συντόνιζε τις νομικο-οικονομικές δραστηριότητες του Υπουργείου σχετικά με την απελευθέρωση της γαλλικής αγοράς οδικών μεταφορών εμπορευμάτων.

Από το 1982 μέχρι το 1985 ήταν αναπληρωτής Τμηματάρχης στη Μονάδα «Δημοσιονομική Διαχείριση και Συμβάσεις χρηματοδότησης» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πριν εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργάσθηκε, επί 5 έτη (1977-1982), στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισίων (RATP), σαν υπεύθυνος νομικο-οικονομικών μελετών, για λογαριασμό της εξαγωγικής θυγατρικής εταιρείας του Οργανισμού αυτού (μελέτες για το μετρό της Αθήνας, του Σαντιάγκο της Χιλής, Μπογκοτά Κολομβίας, κλπ.).

Θεοδωρόπουλος Τάκης Συγγραφέας - Συντάκτης, Η Καθημερινή

Ο πεζογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, θεατρολογία και ανθρωπολογία στο Παρίσι (1973-1980). Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, υπεύθυνος της φιλολογικής σελίδας της "Μεσημβρινής" (1981-1983) και στη συνέχεια ως συνεργάτης των "Νέων". Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού "Το Τέταρτο", που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα, είναι συντάκτης στην Καθημερινή.

Εργογραφία

Μυθιστορήματα
"Ο ψίθυρος της Περσεφόνης", Αθήνα, Άγρα 1985. Σελ.: 168
"Νύχτες στην Αρκαδία", Αθήνα, Ροές 1988, Εστία 1991. Σελ.: 116. 
"Το αδιανόητο τοπίο", Αθήνα, Εστία 1991, Ωκεανίδα 2000. Σελ.: 272. 
"Η πρώτη του Νάρκισσου", Αθήνα, Εστία, 1994 Σελ.: 233. 
"Η δύναμη του σκοτεινού θεού", Αθήνα, Ωκεανίδα, 1999 Σελ.: 240

Νουβέλες
"Comme la part du ciel", Ed. Voir 1996, Σελ. 86. 
"Η τρέλα του μεσημεριού", Αθήνα, Ωκεανίδα 2000. Σελ.: 154.

Θέατρο
"Όσοι έχασαν τον ύπνο τους", Αθήνα, Καστανιώτης 1997. Σελ.: 116. ISBN: 960-03-1776-3

Δοκίμιο
"Α. Μαρλώ: Οι μεταμορφώσεις της κρυφής Ελλάδας", Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 1997.

Λιβαδάς Σταύρος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος

Ο Σταύρος Λιβαδάς σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσοβιου Πολυτεχνείου. Εργάζεται ως Μηχανικός Μελετητής και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας ΤΕΑΜ ΜΗ ΑΕ.

Κοινωνική Δραστηριότητα:

- Μέλος της  Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Ο Πολίτης», όλα τα χρόνια της έκδοσής του από το 1976 ώς το 2008 (θάνατο του ιδρυτή –διευθυντή του, Άγγελου Ελεφάντη).

- Ιδρυτικό μέλος και  Γενικός Γραμματέας του «Ομίλου Αριστερά Σήμερα-ΑΡΣΗ», με πρόεδρο το Μιχάλη Παπαγιαννάκη (2006-2009).

- Ιδρυτικό μέλος και Υπεύθυνος του Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», μετεξέλιξη της ΑΡΣΗ, μετά το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

- Ιδρυτικό μέλος  και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ως την αποχώρησή του από το κόμμα, στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2013.

Ο Σταύρος Λιβαδάς είναι μέλος του Δ.Σ. της "Κίνησης Πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία".

Σχετικές ομιλίες