Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η αποσταθεροποίηση της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής: Αίτια και προοπτικές - Εισαγωγική ομιλία

Τσάλτας Γρηγόρης

20 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 05:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 858

Η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Η αποσταθεροποίηση της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής: Αίτια και προοπτικές», με Κεντρικό Ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Nicholas Onuf (Florida International University). Στις εργασίες της συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στο Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΔΣ στην εισαγωγική του ομιλία, η εκδήλωση έχει ως στόχο να δώσει απαντήσεις σχετικά με το είδος και το μέγεθος της απειλής που προκύπτει από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, τη διάδοχη κατάσταση στη Συρία, καθώς και στη Λιβύη και το Ιράκ. Τελικά, πρόκεται για μία σύγκρουση πολιτισμών; Και ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές για την ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή;

Τσάλτας Γρηγόρης Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου - πρ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου - Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης

Ο Γρηγόριος Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης. Είναι Ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης). Διετέλεσε Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ). Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet (Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες), Μέλος του Δ. Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Μέλος της Association Internationale du Droit de la Mer, επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (I.C.A.D.E.), Μέλος του Editorial Board των Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law και NMIOTC MIO Journal.

Έχει διατελέσει Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (2010-2012), Αντιπρόεδρος της Association Internationale du droit de l’urbanisme (AIDRU) και Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής.

Κατέχει Doctorat d' Etat en Droit (ομοφώνως άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Γαλλίας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικων Επιστημών.

Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν: πολιτικές και διεθνές δίκαιο της ανάπτυξης, διεθνές δίκαιο και διεθνής πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, γεωγραφία στις διεθνείς σπουδές.

Σχετικές ομιλίες