Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ευρώπη και το μεταναστευτικό ζήτημα

Héran François, Παπαδοπούλου Δέσποινα

21 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 529
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα ένα βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της διάλεξης του François Héran (Καθηγητή στο Collège de France και κατόχου της έδρας «Μετανάστευση και κοινωνίες»), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κύκλου "Collège de France" που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Από το 2015 έως το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε 3.250.000 αιτήσεις ασύλου ενώ τα τέσσερα προηγούμενα έτη ο αριθμός ανερχόταν στις 1.200.000. Ωστόσο, αυτή η τεράστια εισροή αιτημάτων έλαβε πολύ διαφορετικές απαντήσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Σε έναν ολοκληρωμένο αριθμητικό απολογισμό των υπηρεσιών πρόνοιας που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός και ο πλούτος των χωρών υποδοχής.

Βάσει αυτού του απολογισμού, ο François Héran περιγράφει τις διαστάσεις της διαφορετικής μεταχείρισης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη και προσπαθεί να εξηγήσει τους βασικούς λόγους του φαινομένου, είτε γεωγραφικούς, είτε ιστορικούς, είτε πολιτικούς. Τέλος, εξετάζει τη μετανάστευση των αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο των συνολικών μεταναστευτικών ροών και αναλύει τις αιτίες και τις συνέπειες των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης.

Héran François Καθηγητής, Collège de France (κάτοχος της έδρας «Μετανάστευση και κοινωνίες»)

Ο François Héran ολοκλήρωσε την ερευνητική σταδιοδρομία του στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών και στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. Το 1999, διορίστηκε επικεφαλής του INED, το οποίο διηύθυνε για περισσότερα από δέκα χρόνια. Από το 2008 έως το 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελετών Πληθυσμού. Από το 2014 έως το 2016, διηύθυνε το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ANR (Εθνική Υπηρεσία Έρευνας). Στα τέλη του 2010, έλαβε το βραβείο Descartes-Huygens, το οποίο του απονεμήθηκε από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστήμης της Ολλανδίας για το συνολικό του έργο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο François Héran έχει διδάξει «Εφαρμοσμένες Στατιστικές», «Δημογραφία» και «Κοινωνιολογία», κυρίως στην Εθνική Σχολή Στατιστικής και Οικονομικής Διοίκησης, την Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών και τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Sciences Po.

Τον Ιούνιο του 2017, εξελέγη καθηγητής στο Collège de France για τη νεοδημιουργηθείσα έδρα «Migrations et sociétés». Είναι κάτοχος της έδρας από τον Ιανουάριο του 2018, ενώ παράλληλα διευθύνει το Ινστιτούτο «Convergences Migrations» που ο ίδιος ίδρυσε. Αυτό το διεπιστημονικό ινστιτούτο, στοχεύει στη συγκέντρωση μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών που θα συνεργαστούν για πρώτη φορά, προερχόμενοι από διάφορους κλάδους και που ενδιαφέρονται για τις μεταναστεύσεις όλων των εποχών και σε όλον τον κόσμο (www.icmigrations.fr).

Παπαδοπούλου Δέσποινα Καθηγήτρια - Πρόεδρος, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

H Δέσποινα Παπαδοπούλου είναι Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1982-1986). Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στις κοινωνικές επιστήμες με ειδίκευση στην Kοινωνιολογία, Ecole Normale Supérieure (ENS) και Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) το 1988-1989. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα το 1994 από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνιολογία της Μεταβολής και του Αποκλεισμού". Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, έχει κάνει την επιμέλεια σε συλλογικούς τόμους, και έχει πραγματοποιήσει με επιστημονική της ευθύνη 18 ερευνητικά προγράμματα εκ των οποίων τα 5 είναι ευρωπαϊκά.

Σχετικές ομιλίες

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 1η εκδήλωση: Αποτύπωση της σημερινής κατάστασης 01:36:25

Ιαν 28, 2020

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 1η εκδήλωση: Αποτύπωση της σημερινής κατάστασης

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Κουμουτσάκος Γεώργιος Χριστόπουλος Δημήτρης Συρίγος Άγγελος Καρβούνης Πάνος Μουτζούρης Κωνσταντίνος Λιναρδάτου Οντίν

Γλώσσα: Ελληνική