Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

COVID-19: Θεωρίες Συνομωσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές;

Διαμαντοπούλου Άννα, Γραβάνης Αχιλλέας, Καρατράντος Τριαντάφυλλος, Παναγιωτόπουλος Παναγής, Φραγκονικολόπουλος Χρήστος, Μπάρμπα Μάιρα

21 Οκτωβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 366

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: COVID-19: Θεωρίες Συνωμοσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές;

Η συζήτηση αναλύει τις θεωρίες συνωμοσίας και τις πρωτοβουλίες αντίδρασης στα μέτρα που έλαβαν οι διάφορες χώρες για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Γιατί μέρος των πολιτών αμφισβητεί την επικινδυνότητα της πανδημίας και αντιδρά στην εφαρμογή μέτρων περιορισμού των επιπτώσεων; Πώς λειτουργεί η παραπληροφόρηση, ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και στην κινητοποίηση αντιδραστικών ομάδων, ο τρόπος με τον οποίο εξτρεμιστικές ομάδες εργαλειοποιούν την κατάσταση, οι ομοιότητες και οι διαφορές με ανάλογες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ; Μπορεί όλη αυτή η κατάσταση να προσλάβει μία οργανωμένη αντιδραστική κινηματική μορφή;

Εναρκτήρια εισήγηση:
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος, Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη/ πρ. Επίτροπος ΕΕ/ πρ. Υπουργός

Ομιλητές:
Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ
Παναγής Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Μάιρα Μπάρμπα.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Γραβάνης Αχιλλέας Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ερευνητής, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, ΙΤΕ - Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, Πανεπιστήμιο Northeastern

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Επίσης, διετέλεσε εκλεγμένο Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων του Πανεπιστήμιου Northeastern της Βοστώνης. Συνιδρυτής της spinoff εταιρίας βιοτεχνολογίας Bionature και Συνεργαζόμενος Κύριος Ερευνητής της εταιρίας βιοτεχνολογίας Emulate του Παν/μιου Harvard. Έχει δημοσιεύσει 146 ερευνητικές εργασίες στο Pubmed (h-index: 48). Η ερευνητική του ομάδα αναπτύσσει συνθετικές ενώσεις, αγωνιστές των υποδοχέων των Νευροτροφινων, με νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικες ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπρόσθετα, η ομάδα του επικεντρώνεται σε τεχνολογίες τρισδιάστατων ικριωματων που φιλοξενούν νευρικά βλαστικά κύτταρα (brain one-a-chip) για την ανάπτυξη νευροεμφυτευματων για την θεραπευτική βλαβών του νωτιαίου μυελού και νευροοαισθητήρων για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της νευροεκφυλισης και του εγκεφαλικού τραύματος.

Καρατράντος Τριαντάφυλλος Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ - Μέλος RAN- Policy Support Research Advisory Board

Ο Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις νέες απειλές και ειδικότερα στην ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Είναι σύμβουλος ερευνητικών προγραμμάτων για την ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις πολιτικές πρόληψης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.

Επίσης, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «η πόλωση από την μεταναστευτική- προσφυγική κρίση και η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» και Διαλέκτης- Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας στις θεματικές «διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση και ασφάλεια, διαπολιτισμική και κοινοτική αστυνόμευση και ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία». Είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπρόσθετα, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης του Δικτύου RAN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του δικτύου ειδικών του Κέντρου Τρομοκρατίας της CEPOL και ειδικός εκπαιδευτής σε θέματα hot– spots και αναγνώρισης «Αλλοδαπών» Τρομοκρατών Μαχητών.

Από το 2005, όταν και ως μέλος μίας ομάδας νέων κέρδισε την πρώτη του χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ ασχολείται επαγγελματικά με την προετοιμασία, την υποβολή, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στον τομέα της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας (HORIZON 2020, ISF– Police, ERASMUS+, DG JUSTICE, EDF). Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση είκοσι (23) προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής και των στελεχών των φορέων επιβολής του νόμου σε θέματα πρόληψης ριζοσπαστικοποίησης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ερευνητικά στο σχεδιασμό ασφάλειας, στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό, στη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας, στις πολιτικές αστυνόμευσης, στην συμπεριφορά των κρατών στο νέο περιβάλλον ασφάλειας, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις Εκδόσεις Επίκεντρο και έχει επιμεληθεί ένα με τους Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, ενώ έχει συμμετάσχει με εβδομήντα πέντε (75) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και περιοδικές επιθεωρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή δεκαπέντε (15) κειμένων εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2021 διετέλεσε Σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι Σύμβουλος Πολιτικών Ασφάλειας του Υπουργού Επικρατείας.

Παναγιωτόπουλος Παναγής Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1971. Το 1993 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Το 1994 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κοινωνιολογία από την École des Hautes Études en Sciences Sociales. Το 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο «Κομμουνιστική ηθική: Γαλλία, Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre υπό την επίβλεψη του Étienne Balibar. Από το 2000 μέχρι το 2007 υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επιμελήθηκε (με τον Β. Βαμβακά) την έκθεση «GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα» στην Τεχνόπολη (2017).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το γεγονός. Βαναυσότητα, πόλεμος και πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου", (εκδ. Βιβλιόραμα, 2003) και "Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου. Παλινδρομήσεις του κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, 1947-2000". Είναι συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου "Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό", (εκδ. To Πέρασμα, 2010• εκδ. Επίκεντρο, 2014).

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς σε συλλογικούς τόμους.

Φραγκονικολόπουλος Χρήστος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet με γνωστικό αντικείμενο τη Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Σπούδασε Πολιτική και Διακυβέρνηση και πήρε το διδακτορικό του στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρυ (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι συγγραφέας των βιβλίων ΕΕ: Η αναπόφευκτη πρόκληση της δημοκρατικής νομιμοποίησης (Επίκεντρο 2017), Ο παγκόσμιος ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Σιδέρης, 2007), Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης: Μια εισαγωγή στην Κοσμοπολιτική Δημοκρατία (μαζί με τον Φ. Προέδρου, Σιδέρης 2010), Τα ‘εθνική θέματα’ στη δίνη των ΜΜΕ (μαζί με τον Γ. Πλειό, Σιδέρης 2011), Διεθνείς Διενέξεις: Αντιμετώπιση και Επίλυση (μαζί με Α. Ηρακλείδη και Γ. Κωστάκο, Ι. Σιδέρης 2004). Επιμελητής/συνεπιμελητής των βιβλίων ΜΜΕ, Κοινωνία και Πολιτική (Ι. Σιδέρης, 2005), Το παρόν και μέλλον της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής (Ι. Σιδέρης 1995).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και κείμενα σε περιοδικά όπως Global Society, The Round Table, Nordicom, Etudes Helleniques, Greek Review of Political Science, Greek Review of Communication, Journal of Contemporary European Studies, Journal of Media and Cultural Politics, Place Branding and Public Diplomacy, Global Media Journal, Diplomacy and Statecraft, Global Discourse, Bridges, Journal of International Electronic Governance, New Perspectives on European Society and Politics, Media Dialogues, Journalism and Journal of Greek Culture and Communication. Είναι επίσης συνεπιμελητής του βιβλίου Transnational Celebrity Activism: Changing the World? (Intellect, University of Chicago Press 2011).

Μπάρμπα Μάιρα Δημοσιογράφος

H Mάιρα Μπάρμπα είναι δημοσιογράφος και νομικός. Επιμελείται και παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Εργάζεται στα Μέσα του ομίλου από το 2015 έχοντας μεταξύ άλλων καλύψει το ρεπορτάζ του Υπ. Εργασίας και το οικονομικό ρεπορτάζ. Από το 2008 άσκησε την ελεύθερη δικηγορία κι εργάσθηκε ως In-house lawyer σε επιχειρηματικούς ομίλους με δραστηριότητα στους τομείς των αερομεταφορών, τραπεζών, υγείας, real-estate κ.α. Διατηρεί την ιδιότητα της δικηγόρου παρ’ Εφέταις. Σήμερα έχει αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία.

Σχετικές ομιλίες