Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Εν μέσω της μενομένης καταιγίδος…». Οι αρχαιότητες της Κρήτης στη δίνη του μεγάλου πολέμου (1941-1944)

Τζωράκης Γιώργος

23 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1353
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στους συνήθεις απολογισμούς των καταστροφών που επέφεραν οι Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής, οι καταστροφές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτές που έχουν απασχολήσει σε μικρότερη έκταση έως σήμερα τους ερευνητές. Και ενώ το τίμημα του πολέμου και της αντίστασης στις ανθρώπινες ζωές και τα υλικά αγαθά είναι σε γενικές γραμμές γνωστό, οι καταστροφές αρχαίων και οι απώλειες εν γένει των αρχαίων θησαυρών της Ελλάδας παραμένουν εν πολλοίς στο ημίφως.
 

Στην Κρήτη ειδικότερα, η έλλειψη αυτή είναι περισσότερο αισθητή, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές των αρχαιοτήτων της Μεγαλονήσου, περιγράφτηκαν -συνοπτικά αλλά έγκαιρα- από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων και Διευθυντή του Μουσείου Ηρακλείου, Νικόλαο Πλάτωνα και -λακωνικότερα- από τους Καζαντζάκη, Κακριδή και Καλιτσουνάκη, στην έκθεση Ωμοτήτων που συνέταξαν με εντολή της κυβέρνησης μετά το πέρας του πολέμου.
 

Στην παρούσα ανακοίνωση επιχειρείται η ανάδειξη του μεγέθους των αρχαιολογικών καταστροφών που προκλήθηκαν στην Κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ολόκληρες αρχαιολογικές συλλογές λεηλατήθηκαν, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία καταστράφηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ δεν έλειψαν και οι παράνομες γερμανικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την Κρήτη.

Τζωράκης Γιώργος Αρχαιολόγος

Ο Γιώργος Τζωράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές και συνεχίζει διδακτορικές σπουδές στην κατεύθυνση της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκπονεί διδακτορική διατριβή, με θέμα την ιστορία της Αρχαιολογίας στην Κρήτη την εποχή του Μεσοπολέμου.

Κύριο πεδίο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι η ιστορία της Κρητικής Αρχαιολογίας από τα πρώιμα χρόνια του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου (1883) μέχρι και τις καταστροφές των αρχαιοτήτων από τα γερμανοϊταλικά στρατεύματα Κατοχής (1941-1944). Άρθρα του δημοσιεύει σε επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικά συνέδρια.

Έχει εργαστεί σε σημαντικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στο Ακρωτήρι Θήρας, τις Αρχάνες και τη Ζώμινθο. Εργάστηκε επίσης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, με κύριο έργο τη σωτηρία και ανάδειξη των διαχρονικών μνημείων και αρχείων του τόπου. Έχει συμβάλει στη δημιουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής Μαλεβιζίου, η οποία λειτουργεί στο Γάζι απο το 2012 και είναι υπεύθυνος για την ίδρυση και λειτουργία της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου. Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε για δύο θητείες Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Σχετικές ομιλίες