Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιστορίες της Κατοχής μέσα από τα αρχεία

Βλασσοπούλου Μαρία, Γκλαβίνας Γιάννης, Γεωργουλά Διδώ

18 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 67:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1460
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Για τρίτη χρονιά φέτος οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» γεμίζουν την πόλη. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και υποστηρίζουν πολύπλευρα ένα σύνολο δράσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής ως μιας μεγάλης γιορτής των κατοίκων της Αθήνας.


Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ναζισμό κατά την περίοδο του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου και η διάχυση της σχετικής με την περίοδο επιστημονικής γνώσης.


Με τη συνδρομή και άλλων φορέων και ομάδων πολιτών πραγματοποιούνται όλο τον Οκτώβριο έκθεση για την περίοδο της Κατοχής, εκπαιδευτικά προγράμματα, ιστορικοί περίπατοι, συναυλίες, δημόσιες συζητήσεις και άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Κεντρικός τόπος των εκδηλώσεων είναι ένα κτήριο με ιδιαίτερο συμβολισμό για την ιστορία της Αθήνας, το κτήριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων η φετινή διοργάνωση έχει εντάξει σειρά ομιλιών-συζητήσεων από επιστήμονες που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης. 

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τη συζήτηση «Ιστορίες της Κατοχής μέσα από τα αρχεία» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017.

Βλασσοπούλου Μαρία Προϊσταμένη, Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων, Βιβλιοθήκη της Βουλής

Η Δρ Μαρία Βλασσοπούλου γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Είναι Προϊσταμένη του Τμήματος «Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων» της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (DEA) στον τομέα «Ιστορία του βυζαντινού και μεταβυζαντινού κόσμου» του Πανεπιστημίου Paris I, Panthéon, Sorbonne. Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με κεντρικό ερευνητικό άξονα τη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας από τον 17ο αι. έως τις μέρες μας, έχει ασχοληθεί με τη συγκριτική μελέτη αρχειακών πηγών και λογοτεχνικών κειμένων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες για τον Κρητικό Πόλεμο του 17ου αι., τον ποιητή Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή, την ιστορία και λογοτεχνία των Επτανήσων (16ος-19ος αι.), τα έργα της Πηνελόπης Δέλτα, τη λογοτεχνία των αρχών του 20ού αι., τους βαλκανικούς εθνικισμούς και τις δικτατορίες του Μεταξά και των συνταγματαρχών.

Γκλαβίνας Γιάννης Αρχειονόμος - Ιστορικός, Γενικά Αρχεία του Κράτους

Ο Γιάννης Ν. Γκλαβίνας είναι διδάκτωρ της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και εργάζεται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και ποικίλα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, τις πληθυσμιακές μετακινήσεις της περιόδου 1912 - 1923, τις κρατικές πολιτικές λογοκρισίας κ.ά., ενώ είχε την επιμέλεια εκθέσεων αρχειακού υλικού σχετικά με την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα και τη λογοκρισία στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Γεωργουλά Διδώ Ιστορικός - Επιμελήτρια Οπτικοακουστικού Αρχείου ΕΡΤ

Η Διδώ-Δανάη Γεωργούλα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2002, έχοντας φοιτήσει επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Poitiers στη Γαλλία και το 2003 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Σύγχρονη Ιστορία και τα ΜΜΕ (MA in Propaganda, Persuasion and History) στo Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία.

Έχει συνεργαστεί με την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, τη Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο με κύριο αντικείμενο απασχόλησης την τεκμηρίωση περιεχομένου αρχειακού υλικού, ενώ υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών στο ερευνητικό πρόγραμμα ΔΥΑΣ/DARIAH- GR. Από το 2014 εργάζεται στη Διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ ΑΕ. Είναι αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την ιστορία και τα ΜΜΕ, τα αρχεία και τη μνήμη, καθώς και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Σχετικές ομιλίες