Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι Έλληνες Καλλιτέχνες Κρατήσανε Ψηλά το Κεφάλι. Η Καλλιτεχνική Κατάσταση στα Χρόνια της Κατοχής (1940-1944)

Μοσχονάς Σπύρος

23 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1847
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το Atelier Σπύρου Βασιλείου διοργάνωσε συζήτηση με θέμα "Καλλιτεχνικές δράσεις στα χρόνια της Κατοχής", εγκαινιάζοντας την περιοδική έκθεση χαρακτικών του ζωγράφου, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Ο Σπύρος Μοσχονάς, με την εισήγησή του με θέμα "Οι Έλληνες καλλιτέχνες κρατήσανε ψηλά το κεφάλι. Η καλλιτεχνική κατάσταση στα χρόνια της Κατοχής (1940-1944)", αναλύει τη δράση των ελλήνων εικαστικών την περίοδο της γερμανικής κατοχής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στράφηκαν στη χαρακτική, και, πιο συγκεκριμένα, στην ξυλογραφία.

'Οπως αναφέρει στην ομιλία του: "[...] Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη της χαρακτικής τέχνης. Αφενός ο παράγοντας της έλλειψης υλικών ζωγραφικής και αφετέρου η χρήση του πολλαπλού αντιτύπου ως μηνύματος που κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι, που αφισοκολλούνταν τη νύχτα στους τοίχους της πόλης, μεταφέροντας αλληγορικά μηνύματα ή πολιτικές θέσεις, έκαναν το χαρακτικό έργο απαραίτητο στο πλαίσιο της ισχυρής λαϊκής αντίστασης που αναπτύχθηκε, κυρίως, στην Αθήνα".

Μοσχονάς Σπύρος Δρ. Iστορίας της Tέχνης

Ο Σπύρος Μοσχονάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1979. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Καλλιτεχνικά σωματεία και ομάδες τέχνης στην Ελλάδα κατά το α΄ μισό του 20ού αιώνα: η σημασία και η προσφορά τους» (Αθήνα 2010). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη, σε ζητήματα τέχνης και αγοράς και στις σχέσεις Κράτους-εικαστικών καλλιτεχνών. Έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Τράπεζα Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά.) στην καταγραφή και μελέτη συλλογών έργων τέχνης, καθώς και με διάφορα Μουσεία και Πινακοθήκες (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά κ.ά.) στη διοργάνωση εκθέσεων.

Σχετικές ομιλίες