Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Can an epidemic change the course of History not only of a country, but also of the whole world?

Γαρδίκα Κατερίνα, Φλέσσα Βίκυ

7 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:47:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 221
Ομιλητές
Γαρδίκα Κατερίνα
Φλέσσα Βίκυ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
07/04/2020

Διάρκεια
00:47:42

Εκδήλωση
Delphi Economic Forum V

Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση

Διοργάνωση
Delphi Economic Forum

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Ιστορία

Ετικέτες
Delphi Economic Forum, επιδημία, ρους της Ιστορίας, ιστορία, κορωνοϊός, COVID-19

«Μπορεί μια επιδημία να αλλάξει την πορεία της Ιστορίας, όχι μόνο μιας χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου;». Το ερώτημα αυτό είναι το θέμα της συζήτησης της αν. Καθηγήτριας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Κατερίνας Γαρδίκα, με την δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα, την οποία διοργάνωσε το Delphi Economic Forum  στο πλαίσιο μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων λόγου που αναφέρονται στις ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις αποτελούν προοίμιο της μεγάλης διοργάνωσης του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum V) που θα πραγματοποιηθεί φέτος ως ψηφιακή εκδήλωση από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ζωντανές συνομιλίες από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα.

To BLOD ευχαριστεί το Delphi Economic Forum για την άδεια αναδημοσίευσης της διαδικτυακής συζήτησης.

Γαρδίκα Κατερίνα Ιστορικός - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Η Κατερίνα Γαρδίκα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα σημαντικότερα έργα της είναι: Προστασία και εγγυήσεις: στάδια και μύθοι της ελληνικής εθνικής ολοκλήρωσης (1821–1920), Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 1999 και Landscapes of Disease: Malaria in Modern Greece, Budapest: Central European University Press, 2018.

Φλέσσα Βίκυ Δημοσιογράφος, ΕΡΤ

Η Βίκυ Φλέσσα γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 15 Απριλίου του 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασσική Κατεύθυνση, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,1989) και Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία (1990).

Συνέχισε με υποτροφία στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε στον Τύπο στις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ), (1989-2002), στο ραδιόφωνο (ΑΘΗΝΑ 9.84, ΕΡΑ 4), σε περιοδικά και την τηλεόραση. Το 2000 έκανε παρουσίαση και αρχισυνταξία στο καθημερινό μαγκαζίνο της ΕΤ1 "Υμείς και ημείς" και την εκπομπή πορτρέτων "Οπωσδήποτε την Κυριακή" (2001-02). Από το 2003 παρουσιάζει και έχει την αρχισυνταξία της εκπομπής "Στα άκρα" που προβάλλεται στη ΕΡΤ2.

Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ (1995), μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΑctionAid.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία