Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος, Γεραπετρίτης Γιώργος, Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος, Πικραμένος Μιχάλης, Μήτρου Λίλιαν, Ακριβοπούλου Χριστίνα

28 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:15:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 220

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» διοργάνωσε διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρεμβάσεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι, νομικοί, ιστορικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 27 – 30 Ιανουαρίου 2021 και οργανώθηκε με την συνεργασία του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και τη συμβολή του King’s College London.

Η εντατική προετοιμασία ολοκληρώθηκε τους τελευταίους μήνες και είναι ένα δείγμα της κυρίαρχης αντίληψης της Πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης οφείλει να αποτελέσει μία αφορμή για μελέτη της Ιστορίας, αξιολόγηση της συγκυρίας και δημιουργία προοπτικής για το μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του συμποσίου είναι η ενημέρωση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού και ειδικότερα των νέων και η κατανόηση πολλών πτυχών της πανδημίας.

H πανδημία του Covid-19 συνέπεσε με την φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και υλοποίησης των επετειακών δράσεων της Πρωτοβουλίας και σε αυτές τις συνθήκες κρίθηκε αναγκαίο να ενταχθεί στον προβληματισμό και στις θεματικές των συζητήσεων, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το σκεπτικό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με βάση το αξίωμα «Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον», εξ αρχής προϋπέθετε τη συνομιλία του παρελθόντος με τα προβλήματα του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος. Ο covid-19 αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση των επιδημιών, με τις οποίες έχουν διασταυρωθεί οι κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι ένα ζήτημα που άγγιξε και αγγίζει θεμελιώδη θέματα σε διαφορετικές χρονικότητες: την ιδιωτική και τη δημόσια στάση απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, τον ρόλο και τα όρια της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και πολιτικών αντιμετώπισης των πανδημιών στο παρόν και στο μέλλον. Η διοργάνωση ενός διεθνούς συμποσίου, με θέμα την διεπιστημονική εξέταση των επιδημιών και το διάλογο μεταξύ επιστημόνων που εργάζονται από ποικίλες ειδικότητες και με διαφορετικά εργαλεία προσέγγισης, αλλά με κοινό στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πανδημιών εντάσσεται στο πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και προοπτικής που είχε θέσει από την ίδρυσή της η Πρωτοβουλία 1821-2021.

Βενιζέλος Ευάγγελος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ. Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εξελέγη υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης κ.ά..

Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ.) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).

Τον Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015).

Ως  βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001).

Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις:
Υπουργός  Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης.

Στις 25 Ιουνίου του 2013, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Η θητεία του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Είναι Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των 48 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει διατελέσει εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Ιστότοπος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Γεραπετρίτης Γιώργος Υπουργός Επικρατείας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι Υπουργός Επικρατείας.

Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Έχει πτυχίο από το Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, LL.M. Δημοσίου Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και Διδακτορικό Δίπλωμα Δικαίου από Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου - Κοσμήτορας, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο πρώτος Έλληνας πρόεδρός του στα 60 χρόνια του θεσμού.

Γεννήθηκε το 1960. Διετέλεσε πρωτοβάθμιος καθηγητής του διεθνούς δικαίου από το 2001 έως το 2011, οπότε η θητεία του ανεστάλη με την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τον Φεβρουάριο του 2017 εξελέγη πρόεδρος τμήματος και τον Μάιο του ίδιου χρόνου αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ.

Είναι αντεπιστέλλoν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης. Είναι μέλος και εισηγητής του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας του Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Διετέλεσε ανεξάρτητος εμπειρογνώμων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (2002-2009) και μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Από το 1997 έως το 2009 στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπήρξε μέλος και Πρόεδρος Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετείχε του Δικτύου Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διδάξει μεταξύ άλλων στις Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου των Παρισίων Ι & ΙΙ, της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου, στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης και στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνούς Δικαίου από το Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου με βαθμό «άριστα» και «ειδικό έπαινο» της Επιτροπής.

Έχει συγγράψει πολυάριθμες μελέτες στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Πικραμένος Μιχάλης Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ο Μιχάλης Ν. Πικραμένος είναι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Οκτώβριος 2018) και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (2013-2016), εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) (2011-2018), στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Εκπαίδευσης (EJTN) (2013-2016), προεδρεύων στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πρόγραμμα EU Justice Scoreboard (πρώτο εξάμηνο 2014 - ελληνική προεδρία), focal point του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Superior Court’s Network του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2017-2018). Είναι, επίσης, αναπληρωματικός εκπρόσωπος στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Συνέλευσης Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (2011 έως σήμερα), καθώς και μέλος επιστημονικών ινστιτούτων και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών με αντικείμενο τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση. Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα δημοσίου δικαίου και έχει επιμεληθεί συλλογικών έργων.

Μήτρου Λίλιαν Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Ευαγγελία (Λίλιαν) Μήτρου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (Εuropean Public Law Organisation) και Δικηγόρος Αθηνών. Από τον Νοέμβριο 2016 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της (1993) στη Γερμανία με αντικείμενο τα μοντέλα προστασίας δεδομένων στη Γερμανία και τη Γαλλία. Διδάσκει Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δίκαιο της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών). Διετέλεσε μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1999-2003). Κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την προστασία δεδομένων (DAPIX) που διεξήγαγε τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ) και την Οδηγία για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (2016/680/ΕΕ) σε τεχνικό επίπεδο. Έχει διατελέσει μέλος/ πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών με αντικείμενο την προστασία προσωπικών δεδομένων, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ασφάλεια πληροφοριών- υποδομών-δικτύων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α (Ν. 2472/97, Ν. 3471/06, Ν. 3861/10, Ν. 3979/11 κ.α). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα με αντικείμενο την προστασία και την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά έργα συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει γράψει βιβλία και επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Ακριβοπούλου Χριστίνα Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου

Η Χριστίνα Ακριβοπούλου είναι διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως δικηγόρος. Διδάσκει δίκαιο στο ΕΑΠ.

Ιστολόγιο της Χριστίνας Ακριβοπούλου

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία