Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ειδικές παρεμβάσεις (Ιατρική θεματική ενότητα)

Κούβελας Ηλίας, Κογεβίνας Μανόλης, Παυλάκης Γιώργος, Στυλιανοπούλου Φωτεινή, Cole Stewart Τ., Hill Adrian

29 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:34:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 174

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» διοργάνωσε διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρεμβάσεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι, νομικοί, ιστορικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 27 – 30 Ιανουαρίου 2021 και οργανώθηκε με την συνεργασία του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και τη συμβολή του King’s College London.

Η εντατική προετοιμασία ολοκληρώθηκε τους τελευταίους μήνες και είναι ένα δείγμα της κυρίαρχης αντίληψης της Πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης οφείλει να αποτελέσει μία αφορμή για μελέτη της Ιστορίας, αξιολόγηση της συγκυρίας και δημιουργία προοπτικής για το μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του συμποσίου είναι η ενημέρωση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού και ειδικότερα των νέων και η κατανόηση πολλών πτυχών της πανδημίας.

H πανδημία του Covid-19 συνέπεσε με την φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και υλοποίησης των επετειακών δράσεων της Πρωτοβουλίας και σε αυτές τις συνθήκες κρίθηκε αναγκαίο να ενταχθεί στον προβληματισμό και στις θεματικές των συζητήσεων, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το σκεπτικό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με βάση το αξίωμα «Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον», εξ αρχής προϋπέθετε τη συνομιλία του παρελθόντος με τα προβλήματα του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος. Ο covid-19 αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση των επιδημιών, με τις οποίες έχουν διασταυρωθεί οι κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι ένα ζήτημα που άγγιξε και αγγίζει θεμελιώδη θέματα σε διαφορετικές χρονικότητες: την ιδιωτική και τη δημόσια στάση απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, τον ρόλο και τα όρια της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και πολιτικών αντιμετώπισης των πανδημιών στο παρόν και στο μέλλον. Η διοργάνωση ενός διεθνούς συμποσίου, με θέμα την διεπιστημονική εξέταση των επιδημιών και το διάλογο μεταξύ επιστημόνων που εργάζονται από ποικίλες ειδικότητες και με διαφορετικά εργαλεία προσέγγισης, αλλά με κοινό στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πανδημιών εντάσσεται στο πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και προοπτικής που είχε θέσει από την ίδρυσή της η Πρωτοβουλία 1821-2021.

Κούβελας Ηλίας Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο University College του Λονδίνου ως υπότροφος του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο Πανεπιστήμιο της North Carolina. Έχει εργασθεί ως Ερευνητής (Research Associate) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και του Πανεπιστημίου της California  στο San Francisco και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στα Βιολογικά Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1978 έως το 2005 ήταν Καθηγητής Φυσιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι μέλος της Dana Alliance for Brain Initiatives. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας και του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Σπουδών του μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι πρόσφατες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών διαταραχών σε πειραματικά μοντέλα των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου  στις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο πειραματικών μοντέλων των νόσων Parkinson και Huntington και στη μελέτη των διαταραχών του λόγου ασθενών που πάσχουν από νόσο του Parkinson. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το πρόβλημα της σχέσης εγκεφάλου και συνείδησης.

Κογεβίνας Μανόλης MD, PhD, Scientific Director, Severo Ochoa-ISGlobal, Barcelona Institute for Global Health

O Μανόλης Κογεβίνας είναι ανώτερος ερευνητής και Επιστημονικός Διευθυντής του Severo Ochoa distinction στο ISGlobal. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα PhD στην Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1989. Εργάστηκε στη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC/WHO) στη Λυών από το 1989 έως το 1994. Ήταν Καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ηρακλείου Κρήτης (2004-2009) και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα (2008-2014) και υπήρξε Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) της Βαρκελώνης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών, εργασιακών και γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια έχει έντονη ανάμειξη στην έρευνα των περιβαλλοντικών αλλαγών της σύγχρονης ζωής και τις επιπτώσεις τους στη γένεση διαφόρων μορφών καρκίνου. Έχει συνεργαστεί με πολλές Διεθνείς Οργανώσεις Υγείας κι έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές Ειδικών που ερευνούν την τοξικότητα διαφόρων χημικών ουσιών, τη μόλυνση των υδάτινων πόρων κλπ. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 600 επιστημονικές μελέτες σε ιατρικά περιοδικά.

Παυλάκης Γιώργος Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ

Ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ από το 1980 και σήμερα ηγείται του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών. Ο Δρ. Παυλάκης έχει εστιάσει την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μοριακή βιολογία του HIV-1, τους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και την ανάπτυξη μοντέλων της ανθρώπινης νόσου, τις νέες τεχνολογίες για την μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων, όπως και βελτιωμένες μεθόδους για την μεταβίβαση και θεραπεία των γονιδίων. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο.

Στυλιανοπούλου Φωτεινή Ομότιμη Καθηγήτρια Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

Η Φωτεινή Στυλιανοπούλου είναι διδάκτωρ Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Από το 1985 μέχρι το 2015 ήταν Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Ήταν από τους πρώτους που δίδαξαν Νευροεπιστήμες στα μεταπτυχιακά και πρωτοπόρος στην έρευνα της Νευροβιολογίας της Συμπεριφοράς στη χώρα μας. Έχει επιβλέψει 25 διδακτορικά και περισσότερα από 80 Master’s. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους μηχανισμούς πλαστικότητας του εγκεφάλου και ιδιαίτερα στις επιδράσεις των πρώιμων εμπειριών στη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Το 1978 ήταν Επισκέπτης Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ. Έχει 88 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις με τελευταίο (2018) το FENS Kavli Network of Excellence Mentoring Prize. Υπήρξε εκλεγμένη Γενική Γραμματέας του FENS (Federation of European Federation of Neuroscience Societies) (2010-12). Από το τέλος του 2015 είναι μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (αρχικά ως Αντιπρόεδρος και από την άνοιξη του 2017 ως Πρόεδρος).

Cole Stewart Τ. Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Παστέρ, Παρίσι

Ο Stewart Cole είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας και καθηγητής Μικροβιακής Παθογένεσης. Από το 2007 είναι καθηγητής και διευθυντής του Global Health Institute στην Ecole polytechnique fédérale de Lausanne -το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, που είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για 24 χρόνια ο Cole εργάστηκε ως ερευνητής και κατείχε διάφορες ερευνητικές θέσεις στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ήταν Διευθυντής Στρατηγικών Τεχνολογιών και Εκτελεστικός Επιστημονικός Διευθυντής, συμβάλλοντας σε πολλές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το HIV / AIDS, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τη φυματίωση που είναι ανθεκτική σε πολλά φάρμακα. Συμμετείχε στα επιστημονικά συμβούλια του Ινστιτούτου Παστέρ του Ιράν, του Ινστιτούτου Παστέρ του Μοντεβιδέο και του Ινστιτούτου Παστέρ της Λιλ. Ο καθηγητής Cole διετέλεσε εκτελών χρέη προέδρου του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι το 2005.

Έχει λάβει πλήθος εθνικών και διεθνών βραβείων και διακρίσεων. Το 2009, του απονεμήθηκε το βραβείο Stop-TB Partnership Kochon Prize του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πρωτοποριακά επιτεύγματά του στη γενετική έρευνα για τη φυματίωση και τη συμβολή του σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.

Συμμετείχε στο έργο πολλών ιδρυμάτων και επιστημονικών επιτροπών και διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Innovative Medicine for Tuberculosis Foundation, καθώς και Πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της Fondation Raoul Follereau.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 350 επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες, κυρίως τη φυματίωση και τη λέπρα.

Hill Adrian Professor of Human Genetics, Oxford University - Director of the Jenner Institute - Co-Director, Oxford Martin Programme of Vaccines

Ο καθηγητής Hill είναι διευθυντής του Jenner Institute, το οποίο επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εμβολίων για μολυσματικές ασθένειες που είναι μαστίζουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως το HIV / AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση. Είναι επίσης επικεφαλής μιας ομάδας στο Wellcome Trust Center for Human Genetics, η οποία μελετά παράγοντες γενετικής ευαισθησίας για κοινές βακτηριακές ασθένειες. Υποστηρίζει με θέρμη ότι η δύναμη της μοριακής ιατρικής μπορεί να συμβάλει στο σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων δομών υγειονομικής περίθαλψης που θα βελτιώσουν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην υποσαχάρια Αφρική και αλλού που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το δικό του ερευνητικό εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αναπτύξει ένα πολλά υποσχόμενο πιθανό εμβόλιο για την ελονοσία, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε βρέφη στην υποσαχάρια Αφρική.

Το 2014 η ομάδα του ηγήθηκε της πρώτης κλινικής δοκιμής ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα με στόχο την καταπολέμιση της έξαρσης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία