Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Plague Crisis Management: From Pericles to Capodistrias

Μαρινάτου Ναννώ, Βερέμης Θάνος, Βασιλάκη Ρόζα

10 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:59:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 231

Η καθηγήτρια του CYA και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικών και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Ναννώ Μαρινάτου, και το επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CYA και ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνος Βερέμης, συζητούν τον χειρισμό μεταδοτικών ασθενειών στην Αθήνα από την εποχή του Περικλή, το 439 π.Χ., έως τα πρώτα χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας υπό την την ηγεσία του Ιωάννη Καποδίστρια.

Τη συζήτηση συντονίζει η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του CYA, Ρόζα Βασιλάκη, ενώ προλογίζει ο Πρόεδρος του CYA, Αλέξης Φυλακτόπουλος.

Η κ. Μαρινάτου εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο Περικλής και το αθηναϊκό κράτος χειρίστηκαν την επιδημία που έπληξε την Αθήνα το 439 π.Χ. μέσα από παρατηρήσεις προσωπικοτήτων της εποχής, όπως ο Θουκυδίδης και ο Σοφοκλής. Έγιναν προσπάθειες απομόνωσης των ασθενών από τον γενικό πληθυσμό και στο τέλος επιτεύχθηκε η ανοσία της αγέλης, αλλά μόνο αφού πολλοί είχαν πεθάνει.

Προχωρώντας στην Ελλάδα του δέκατου ένατου αιώνα, την εποχή του ελληνικού πολέμου για την ανεξαρτησία, ο κ. Βερέμης ανέλυσε τις διάφορες ασθένειες και επιδημίες που εμφανίζονταν τακτικά εκείνη την περίοδο. Μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο ηγέτες όπως ο Καποδίστριας προσπάθησαν να ελέγξουν την εξάπλωση της ασθένειας, απομονώνοντας τα πλοία για μεγάλα χρονικά διαστήματα προτού επιτρέψουν την αποβίβαση των ναυτικών.

Όπως δήλωσε η κ. Μαρινάτου στη διάλεξή της για την αρχαία Αθήνα, οι ηγέτες αντιμετώπισαν τις επιδημίες απομονώνοντας τους ασθενείς, διατηρώντας αποστάσεις μεταξύ πολιτών και ακολουθώντας τις συμβουλές επαγγελματιών ιατρών. Τα μέτρα που λαμβάνονταν τότε μοιάζουν με τις τρέχουσες στρατηγικές για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι υπάρχουν πολλά να διδαχθούμε από την ιστορία.

Μαρινάτου Ναννώ Διακεκριμένη Καθηγήτρια & Πρόεδρος, Τμήμα Κλασσικών και Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Illinois

Η Ναννώ Μαρινάτου είναι διακεκριμένη Καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Κλασσικών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Illinois, Chicago. Έχει κάνει τις σπουδές της στην Ελλάδα και ΗΠΑ και είναι μέρος της Αυστριακής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Ειδικεύεται στην αρχαία θρησκεία, και κυρίως στην θρησκεία της Μινωικής Κρήτης, όπου οι δημοσιεύσεις της είναι πολλαπλές και πρωτοποριακές. Επίσης ειδικεύεται και στον Θουκυδίδη με έμφαση στις αντιλήψεις του τελευταίου για την θρησκεία, την φιλοσοφία, την δικαιοσύνη. Έχει γράψει 11 βιβλία (όλα επιστημονικές εκδόσεις του εξωτερικού), και έχει επιμεληθεί με συνεργάτες 15 τόμους που αφορούν την αρχαία θρησκεία και πολιτισμό. Έχει συγγράψει περίπου 100 επιστημονικά άρθρα.

Βερέμης Θάνος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης.

Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.

Έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Βιβλία (μεταξύ άλλων):

- (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972.
- "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983".
- "Δικτατορία και οικονομία", 1982.
- "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983.
- "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984.
- "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986.
- "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995.
- "Greece's Balkan Entanglement", 1995.
- "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997.
- "Greece.The Modern Sequel", 2002.

Βασιλάκη Ρόζα Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ - Διδάσκουσα, College Year in Athens (CYA)

Η Ρόζα Βασιλάκη είναι ερευνήτρια. Εργάστηκε στο πρόγραμμα ‘Enhancing the Integration of Women, Beneficiaries of International Protection by Development and Implementation of Multifaceted Integration Training (INTEGRA-TRAIN)’. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol. Έχει διδάξει ιστορία και κοινωνιολογία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στη Μεγάλη Βρετανία. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην μεταβαλλόμενη θέση της θρησκείας στη νεωτερικότητα, στην ανάδυση των μετα-κοσμικών και μετα-δυτικών γνώσεων και θεωριών και στις εκφάνσεις και την γενεαλογία της βίας στον σύγχρονο κόσμο, όπως η θρησκευτικά και πολιτικά υποκινούμενη βία και ο ιδιαίτερος ρόλος των σωμάτων ασφαλείας στα σύγχρονα κράτη. Το άρθρο της “Provincializing IR? Prospects and Deadlocks in post-Western IR Theory” (2012) κέρδισε το βραβείο Northedge Essay Prize του περιοδικού Millennium Journal of International Studies, ενώ η ερευνητική της πρόταση “Policing the Greek Crisis: Public Order and Civil Unrest in Times of Turmoil” (2015) κέρδισε το δεύτερο βραβείο του Greek Politics Specialist Group στο διαγωνισμό “Innovative Approaches for the Study of Greek Society and Politics”.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική