Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αλλάζοντας την Ελλάδα με δοκιμασμένες λύσεις για την απασχόληση και την κοινωνική αλλαγή - ΠΑΝΕΛ 1: Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη από τους πολίτες

Von Unruh Attila, Muller Jean-Daniel, Lopes Carina, Schwartz Antonis, Broglia Antonella

29 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 32:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 815
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καινοτομία για την Κοινωνία: Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, συναντήθηκαν στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις καινοτόμες λύσεις τους σε πιεστικά κοινωνικά προβλήματα.

Η Αθήνα ήταν η πρωτεύουσα της κοινωνικής καινοτομίας, στις 29 και 30 Απριλίου. Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, παρουσίασαν στις 29 Απριλίου στην Τεχνόπολη, Δήμου Αθηναίων, τις καινοτόμες λύσεις τους σε πιεστικά κοινωνικά προβλήματα. Έδωσαν επίσης την ευκαιρία σε όποιον θέλει να υιοθετήσει τις λύσεις αυτές στην Ελλάδα, προσαρμόζοντας τες στην Ελληνική πραγματικότητα, να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί τους στις 30 Απριλίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ashoka Ελλάδας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Robert Bosch και η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα στρέφεται πλέον αργά αλλά σταθερά στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

ΠΑΝΕΛ 1: Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη από τους πολίτες

Aπό τη Γερμανία, ο Attilavon Unruh παρουσίασε την υποστήριξη που προσφέρει στους πτωχευμένους μικροεπιχειρηματίες μέσα από την οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας. Η Insolvents Anonymous στηρίζει την επανεκκίνηση της επιχειρηματική ζωή τους και τους βοηθά να αναστρέψουν τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης και της κοινωνικής απομόνωσης.

Από τη Γαλλία, η Siel Bleu παρουσίασε το πρόγραμμα φυσικής άσκησης από το οποίο επωφελούνται κάθε εβδομάδα, 100.000 άτομα σε περισσότερους από 4.000 οίκους ευγηρίας στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιρλανδία, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Από τη Δανία, η πλατφόρμα Citymart που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την τοπική αυτοδιοίκηση, παρουσιάστηκε από την Carina Lopes. Η Citymart λειτουργεί σε περισσότερους από 50 δήμους διεθνώς και δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε κοινωνικούς επιχειρηματίες, πολύ μικρές επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες σε φάση εκκίνησης να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτρέποντας έτσι την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε επίπεδο πόλης.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επιτάχυνση της κοινωνικής καινοτομίας στην Ελλάδα μέσω της διάδοσης και υιοθέτησης στη χώρα μας επιτυχημένων λύσεων σε κοινωνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, ο Αντώνης Σβαρτς, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Vouliwatch.gr, ενέπνευσε το κοινό παρουσιάζοντας το επιτυχημένο αυτό παράδειγμα μεταφοράς και υιοθέτησης κοινωνικής καινοτομίας από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Von Unruh Attila Insolvents Anonymous, Γερμανία

Στη Γερμανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πτώχευση συνήθως συνεπάγεται οικονομικά δεινά και καταστροφή της κοινωνικής υπόληψης του πτωχεύσαντος. Ορμώμενος από το πνεύμα, τη δέσμευση και τις δεξιότητες πτωχευμένων μικροεπιχειρηματιών σε μια ομάδα αυτοβοήθειας, ο Attila von Unruh ενδυναμώνει, αφαιρεί το στίγμα και στηρίζει το δικαίωμα και τη δυνατότητα αυτής της κατηγορίας επιχειρηματιών να επανεκκινήσουν την επιχειρηματική ζωή τους και να αναστρέψουν τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης και της απομόνωσης.

Μέσω της Insolvents Anonymous και της BV INSO (Insolvency and New Opportunities Association), ο Attila έχει προσφέρει ήδη σε 8.000 πτωχεύσαντες την υποδομή, τη συμβουλευτική στήριξη και το δίκτυο που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους και να μην βρεθούν ξανά σε κατάσταση πτώχευσης.

Muller Jean-Daniel SIEL Bleu, Γαλλία

Ο Jean-Michel Ricard και ο Jean-Daniel Muller ανέπτυξαν μια προσέγγιση πρόληψης που βοηθά την κοινωνία να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές και κοινωνικές προκλήσεις που αναδύονται από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους γηράσκοντες πληθυσμούς. Μέσω της SIEL Bleu, παρουσίασαν ένα νέο μοντέλο για τη φροντίδα των ηλικιωμένων στη Γαλλία προσφέροντας ειδικά διαμορφωμένες αθλητικές δραστηριότητες που βοηθούν τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τη φυσική και ψυχολογική ευεξία τους, να διατηρούν την αυτονομία τους και να καθυστερούν την έναρξη τυπικών εκφυλιστικών νόσων λόγω γήρανσης. Κάθε εβδομάδα, 100.000 άτομα επωφελούνται από τις υπηρεσίες της Siel Bleu σε περισσότερους από 4.000 οίκους ευγηρίας στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά: ο κίνδυνος πτώσης και  καταγμάτων ισχίου ή άλλων οστών μειώνεται κατά το 1/3, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι εάν το πρόγραμμα αυτό εφαρμοζόταν σε ευρύτερη κλίμακα θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 5 δις ευρώ το χρόνο από το σύστημα υγείας της Γαλλίας, μόνο από την πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Lopes Carina Citymart, Global

Ο Sascha Haselmayer και η Carina Lopes βοηθούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους και να επενδύουν λιγότερους δημόσιους πόρους για μεγαλύτερο κοινωνικόόφελος, ενισχύοντας το δυναμικό τους για καινοτομία και ανοίγοντας τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων σε λύσεις και μεθόδους που ενισχύουν τη συμμετοχή και οδηγούν στη μεταμόρφωση των κοινωνιών.  Η Citymart δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να αναγνωρίζουν, να αξιολογούν και να υιοθετούν νέες λύσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία πιο βιώσιμων, ανθεκτικών, ευνοϊκών για την  επιχειρηματικότητα κοινωνιών.

Η Citymart λειτουργεί σε περισσότερους από 50 δήμους διεθνώς και έχει δημοσιεύσει στην πλατφόρμα της περισσότερα από 99 προβλήματα, ανακαλύπτοντας περισσότερες από 10.000 νέες λύσεις, χωρίς να ανατρέχει σε παλιές μη αποτελεσματικές λύσεις, αναπτύσσοντας αναγνωρισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις τόσο για τον αστικό όσο και τον κοινωνικό ιστό. Σήμερα, 7,5 εκατομμύρια πολίτες επωφελούνται από λύσεις που παρέχονται 3 φορές γρηγορότερα μέσω της Citymart, ενώ 33 εκατομμύρια επωφελούνται εμμέσως.

Schwartz Antonis Vouliwatch.gr
Ο Αντώνης Σβαρτς είναι ελληνογερμανικής καταγωγής και έχει ολοκληρώσει Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Λονδίνο και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Μαδρίτη. O Αντώνης είναι μέλος του Ashoka Support Network και συνιδρυτής του Vouliwatch.gr, μιας ψηφιακής πλατφόρμας βασισμένη στο Parliamentwatch του Ashoka fellow Gregor Hackmack. To Vouliwatch φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους Έλληνες πολίτες με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενδιαφέρετε να προωθήσει τον τομέα των κοινωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Broglia Antonella Ambassador Ashoka Ισπανίας

Σχετικές ομιλίες

Κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση γνώσης και εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Καλωσόρισμα και εισαγωγή 31:29

Νοε 21, 2013

Κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση γνώσης και εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Καλωσόρισμα και εισαγωγή

Νικολοπούλου - Σταμάτη Πολυξένη Παπαδημητρίου - Τσάτσου Άννα Ekstrom Monica Μπασακάλη Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική