Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διάκος Κωνσταντίνος

Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Επικεφαλής της παράταξης «Αττική-Οικολογική απάντηση» της Περιφέρειας Αττικής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Διάκος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο Κύπρου.
 
Είναι Δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο & Κοινοτικό Δίκαιο στο PARIS II, και Πολιτικές Επιστήμες στην Ecole des Etudes Politiques.
 
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας για μια Πράσινη Πολιτική», προπομπό του σημερινού κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και μέλος των συντονιστικών οργάνων του κόμματος «Πράσινη Πολιτική» (μετεξέλιξη της Πρωτοβουλίας, πριν την συγκρότηση των Οικολόγων Πράσινων).
 
Είναι ο εκπρόσωπος του Πράσινου κόμματος της Κύπρου «Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές» στην Ελλάδα.
 
Ήταν ο έλληνας υποψήφιος για το Δ.Σ. της EFGP (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων), μετεξέλιξη της οποίας είναι το σημερινό Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και αυτός που υπέγραψε για λογαριασμό των Ελλήνων Πρασίνων την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
 
Στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ως επικεφαλής του συνδυασμού "ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ".
 
Επίσης, ο Κώστας Διάκος είναι:
 
Νομικός Χειριστής των υποθέσεων του Πάρκου Γουδή και Ολ. Εγκαταστάσεων Γαλατσίου
Νομικός Σύμβουλος της Παναττικής Επιτροπής για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, υπήρξε ομιλητής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ως εκπρόσωπος των κοινωνικών κινημάτων κατά τη συζήτηση του μετέπειτα Νόμου (3431/06)
Μέλος του Δ.Σ. της  Μ. Κ.Ο. «Εταιρία Δικαίου του Περιβάλλοντος»
Μέλος του Δ.Σ. της  Μ.Κ.Ο. «Εταιρία Δικαίου για την Προστασία του Περιβάλλοντος»
Μέλος του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ένωσης Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων» (Β.Ι.Ο.Ζ.Ω.), υπήρξε μέλος της  προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Ομοσπονδίας Καταναλωτικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΠΟΜΕΚ). Συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των καταναλωτικών οργανώσεων που επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για την ακρίβεια
Μέλος Επιτροπής Ελέγχου στον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας «ΔΗΩ».
 
Υπήρξε:
 
Υποψήφιος για Διοικητικός Σύμβουλος στον Δ.Σ.Α, και μέλος των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Ατομικών Δικαιωμάτων του Δ.Σ.Α.
Εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. στο διεπιστημονικό για το Περιβάλλον.   
 
Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα υπέρ του Περιβάλλοντος και μιας καλύτερης Ποιότητας Ζωής ως:
 
Εκ των ιδρυτών της Μ.Κ.Ο. «Αττική-Περιβάλλον S.O.S.»
Εμπνευστής μαζί με άλλους της ίδρυσης του «Συντονιστικού των Ελεύθερων Χώρων» στην Αθήνα
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη ΜΗ αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2000 και το 2005
Mέλος της συντονιστικής Επιτροπής για τα προβλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αντιδρώντας στην καταστρατήγηση των ελεύθερων χώρων
Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
 
Στη Δικτατορία υπήρξε μέλος του Αντιδικτατορικού Αγώνα, της  Επιτροπής στήριξης του Πολυτεχνείου στο Παρίσι, και της διακομματικής Επιτροπής κατά του Τρομονόμου (μεταδικτατορικά).
  
Ενεργά ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση συμμετείχε ως:
 
Mέλος του Ελληνικού Συντονιστικού για την Γένοβα 2001, και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στο Παρίσι. (Ήταν μάλιστα συντονιστής της συζήτησης για τις συγκοινωνίες και την Οικολογία, και ομιλητής για την οικολογική διάσταση της οικονομίας, στο ίδιο φόρουμ)
Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα. Οργανωτής του Οικολογικού Μέρους του Φόρουμ και ομιλητής σε πολλές οικολογικές συζητήσεις, οργάνωση ειδικού οικολογικού φόρουμ και συζήτησης για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες με ομιλητές από την Μ. Βρετανία, Σουηδία και Τσεχία, στα πλαίσια της διοργάνωσης-ομιλητής στην κεντρική διαδήλωση ως εκφραστής της οικολογικής συνιστώσας για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.
   
Στο χώρο της Πολιτική Οικολογίας ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα ως:
 
Υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τους «Οικολόγους Εναλλακτικούς» (πρώτη πολιτική εμφάνιση της Πολιτικής Οικολογίας στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας)
Μέλος των συντονιστικών οργάνων της Ομοσπονδίας Οικολογικών & Εναλλακτικών Οργανώσεων και της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής στήριξης
Διαπραγματευτής από την πλευρά των Οικολόγων Εναλλακτικών στην πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης το 1989
Μέλος των συντονιστικών οργάνων του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων (Πανελλαδικό Συμβούλιο  & Εκτελεστική Γραμματεία)
Εταίρος στη Μ.Κ.Ο. «Οικο-λόγος», που εκδίδει το μηνιαίο έντυπο πολιτικής οικολογίας «Πράσινη Πολιτική» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του εντύπου αυτού.
 
Συμμετείχε στις δραστηριότητες του Μεσογειακού Δικτύου Πράσινων Κομμάτων, ήταν εκ των βασικών διοργανωτών των σεμιναρίων  του Δικτύου αυτού στα Χανιά Κρήτης (για την πολυπολιτισμικότητα της Μεσογείου), με τη συμμετοχή δέκα αντιπροσωπειών κρατών (με παράλληλη συνεδρία για την ειρήνη στην Παλαιστίνη και υπογραφή κοινού κειμένου ισραηλινών ειρηνιστών και του τότε πρεσβευτή της Παλαιστινιακής στην Ελλάδα κ. Αμπντάλα.) και στην Ύδρα (για την οικολογική σημασία της μεσογειακής αρχιτεκτονικής).
 
Παράλληλα ο Κώστας Διάκος ήταν, μαζί με άλλους, ο εμπνευστής του Βαλκανικού Δικτύου Πράσινων Κομμάτων, στο ιδρυτικό συνέδριο στην Αθήνα την εποχή των βομβαρδισμών στο Κόσσοβο και την Σερβία. Αποτέλεσμα του οποίου ήταν η υπογραφή του Μανιφέστου (στην συγγραφή του οποίου συμμετείχε ουσιαστικά) και με το οποίο καταδικάστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί αλλά και οι εθνοκαθάρσεις από οπουδήποτε κι' αν προέρχονταν και το οποίο συνυπέγραψαν (τότε μάλιστα) οι Αλβανοί και οι Σέρβοι Πράσινοι.
 
Αρθρογραφία:
 
Άρθρα και κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε όλες σχεδόν τις ημερήσιες εφημερίδες, και σε περιοδικά του οικολογικού χώρου και κινήματος (Ενδεικτικά: Ελευθεροτυπία, Νέα, Εποχή, Αυγή, Ριζοσπάστης, Οικοτοπία, Οικολογική Επιθεώρηση, Οικολογία και Ζωή, Πράσινη Πολιτική κλπ.).

ΟΜΙΛΙΕΣ