Bodossaki Lectures on Demand

Ευημερία μέσα από τη Διαφορετικότητα: Οι πόλεις ως ζωντανοί οργανισμοί σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο

Νικολαΐδης Νίκος, Γούλα Καλυψώ, Τσάκωνας Παναγιώτης, Δαλιάνη Αλεξάνδρα, Καραγιάννης Τάκης

4 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 808
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το διεθνές συνέδριο “Greece Forward III” που συνδιοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS. Η φετινή θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο» και τις εργασίες του άνοιξε με ομιλία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο της πόλης ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του έθνους-κράτους και των υπερεθνικών οργανισμών, στην σημασία των ευρωπαϊκών θεσμών επιβράβευσης και ανάδειξης των πρωτοπόρων πόλεων, στην τεράστια ανάγκη για καινοτομία στην αστική ζωή και στην λειτουργία των δήμων καθώς και στον ρόλο των σύγχρονων πόλεων να απορροφούν τους κοινωνικούς κραδασμούς, τους διαχωρισμούς και τις ανισότητες.
 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των πόλεων του 21ου αιώνα, με σύγχρονη ματιά κι όχι μέσα από ιδεολογίες και προκαταλήψεις του παρελθόντος, προτείνοντας περισσότερη αυτοτέλεια, αποκέντρωση και απελευθέρωση δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.
 

Το συνέδριο περιελάμβανε συνολικά 4 ενότητες με συζητήσεις για το μέλλον των πόλεων, από την διασύνδεσή τους και την πολυμορφία τους μέχρι τις καινοτόμες δράσεις και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη, με την συμμετοχή στελεχών της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων think tanks και ερευνητικών ιδρυμάτων.
 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την συζήτηση μεταξύ τριών δημάρχων εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά)  και της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου με θέμα λύσεις και προτάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.

Νικολαΐδης Νίκος Δήμαρχος Λεμεσού

Ο Νίκος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1953 στη Λεμεσό. Έκανε πτυχιακές σπουδές στο Dartmouth College στο New Hampshire των ΗΠΑ και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California των ΗΠΑ στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής.

Μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην Ελλάδα σε Τεχνική Εταιρεία ως Διευθυντής Έργων για τη ΔΕΗ.

Στην Αθήνα ήταν μέλος της Ένωσης Κυπρίων και μέλος της Κλαδικής Οργάνωσης Μηχανικών του ΠΑΣΟΚ.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981, όπου προσελήφθη ως Μηχανικός στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Αποχώρησε από την ΑΗΚ με την υπουργοποίηση κατέχοντας τη θέση του Αν. Περιφερειακού Διευθυντή Λεμεσού.

Με την επάνοδο του στην Κύπρο το 1981 δραστηριοποιείται έντονα στα κοινά.

1981: Μέλος ΣΝ ΕΔΕΝ και ΣΚ ΕΔΕΚ Λεμεσού. Διετέλεσε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Θεματικής Επιτροπής  Συγκοινωνιών και Έργων και της Θεματικής Επιτροπής Εμπορίου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού.

Το 2003 εξελέγη  Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού ΚΣ ΕΔΕΚ.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Επιστημόνων Λεμεσού και μέλος ΔΣ σε πολλές Μαζικές Οργανώσεις και Μορφωτικούς Συλλόγους.

Τον Ιούλιο του 2006 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο ως Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Αδειών.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ανάλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων στην Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια.

Τον Μάρτιο του 2010 παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού, μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση.

Εξελέγη Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ το Μάιο του 2011.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως από τον Μάιο του 2015.

Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων.

Την περίοδο 2011–2015 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και μέλος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Διετέλεσε μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (από τον Νοέμβριο του 2011). Τον Ιούνιο του 2013 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου από τον περασμένο Ιανουάριο.

Το Δεκέμβριο του 2016 εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού.

Προσωπικός ιστότοπος του Νίκου Νικολαΐδη

Γούλα Καλυψώ Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Η Καλυψώ Γούλα είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

Τσάκωνας Παναγιώτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία). Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99) και Fulbright Visiting Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003).

Εργάστηκε ως Επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Διεθνούς Πολιτικής στην εφημερίδα New Europe (1994-96), ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98) και ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών (1999-2003). Διετέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Συγκλήτου του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Euro-Mediterranean University) στη Σλοβενία, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Είναι συν-Διευθυντής της σειράς: Βιβλιοθήκη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των εκδόσεων Gutenberg και co-editor της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία, μελέτες και άρθρα σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων και ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Άρθρα, βιβλιοκρισίες και συνεισφορές του σε συλλογικά έργα έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά στη Νέα Ζηλανδία καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Etudes Helléniques, Turkish Studies, Journal of Modern Hellenism, Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Politics, Security Dialogue, The Hague Journal of Diplomacy κ.ά.

Δαλιάνη Αλεξάνδρα Αρχιτέκτων

Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Αρχιτέκτων Μηχανικός με σπουδές στην Αθήνα και στο Παρίσι. Κάτοχος μάστερ στην Aρχιτεκτονική, με περαιτέρω εξειδίκευση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στις εδαφικές στρατηγικές από την Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Paris la Villette. Είναι, επίσης, πτυχιούχος του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας.

Παράλληλα, με τις σπουδές της, εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο Παρίσι.

Από τον Ιούλιο του 2013 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά στις ευρωεκλογές του 2014. Συμμετέχει στον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (e-κύκλος).

Καραγιάννης Τάκης Δημοσιογράφος

Ο Τάκης Καραγιάννης είναι δημοσιογράφος.

Σχετικές ομιλίες