Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συμπαραστάτης του δημότη: Ένας νέος θεσμός

Σωτηρόπουλος Βασίλης

12 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 29:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2305
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σωτηρόπουλος Βασίλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/03/2014

Διάρκεια
29:07

Εκδήλωση
Διαλέξεις για την αρχιτεκτονική και την πόλη

Χώρος
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Διοργάνωση
CFCOMPANY

Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα

Ετικέτες
θεσμοί, τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμος Αθηναίων, Συμπαραστάτης του δημότη

Συνεχίστηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο σαλόνι του Ιδρύματος Κατακουζηνού η σειρά ομιλιών με βασικό θεματικό άξονα την Αρχιτεκτονική και την Πόλη που διοργανώνει η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY, επιδιώκοντας να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο για μια σειρά θεμάτων που ξεφεύγουν από ένα στενό επιστημονικό πλαίσιο και απασχολούν ευρύτερα το σώμα της κοινωνίας. Μια φορά το μήνα, Τετάρτη απόγευμα, στο καλύτερο δυνατό αθηναϊκό περιβάλλον, όπως είναι το σπίτι – μουσείο του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, οκτώ διαφορετικοί ομιλητές που συνδέονται με την πόλη με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, χαρίζουν την δική τους οπτική πάνω στην ρευστή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα εποχή για την Αθήνα.

Ομιλητής σ' αυτή, την έκτη κατά σειρά, διάλεξη του κύκλου ήταν ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στην μικρή ιστορία του νεοσύστατου θεσμού. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος προβλέπεται από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».  

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που δέχεται τις καταγγελίες και συμβουλεύει τα δύο μέρη, υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους. Δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει δεσμευτικά το αποτέλεσμα της κρίσης του, αλλά αναζητά τον κοινό τόπο, στον οποίο η λογική τεκμηρίωση μπορεί να πετύχει την γεφύρωση της διάστασης. Χωρίς να ακυρώνει την δυνατότητα της δικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο νέος θεσμός παρέχει τον εναλλακτικό μηχανισμό στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους, με μια πιο ταχεία, διαφανή και δωρεάν παρεχόμενη υπηρεσία διαμεσολάβησης.

 Ο πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης εκλέχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 26.7.2012. Ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος εξηγεί τις αναγκαιότητες που επέβαλαν την θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, αλλά μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχει χειριστεί. 

Σωτηρόπουλος Βασίλης Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Δήμος Αθηναίων

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος. Τον Ιούλιο του 2012 εκλέχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στο αξίωμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Με την ιδιότητα αυτή, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και διαμεσολαβεί για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο δημόσιο δίκαιο, του ίδιου Πανεπιστημίου. Ως συγγραφέας νομικών βιβλίων και επιστημονικών μελετών ασχολείται με ζητήματα δικαίου κοινωνίας της πληροφορίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ από το 2005 διατηρεί το ιστολόγιο "E-Lawyer".

Υπηρέτησε ως ασκούμενος στο γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, στις Βρυξέλλες. Υπήρξε συνήγορος πολιτών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διετέλεσε μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Πλειάδες”).
 
 

Σχετικές ομιλίες

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 1: Το Μεταρρυθμιστικό Πρόταγμα – Πολιτικές και Κοινωνικές Προϋποθέσεις  102:09

Ιουν 12, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 1: Το Μεταρρυθμιστικό Πρόταγμα – Πολιτικές και Κοινωνικές Προϋποθέσεις

Φαναράς Στράτος Κουσούλης Λευτέρης Παπασαραντόπουλος Πέτρος Διαμαντόπουλος Θανάσης Πανταζόπουλος Ανδρέας Γεωργακόπουλος Θανάσης Χωμενίδης Χρήστος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική