Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

55ο Θερινό Σχολείου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: Καλοσώρισμα & Έναρξη

Βεκίνης Γιώργος, Νούνεσης Γεώργιος

13 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 230

Για 55η συνεχή χρονιά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από τις 13 έως και τις 17 Ιουλίου 2020, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Φέτος τo Θερινό Σχολείο ήταν διαφορετικό. Όλες οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξέχοντες επιστήμονες από τον προσωπικό τους υπολογιστή μέσα από μία ασφαλή σύνδεση. Κάθε ημέρα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά και περιείχε θεματικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν επίσης και σε διάφορα Στρογγυλά Τραπέζια που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Δημόκριτος:

• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.

Βεκίνης Γιώργος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας - Υπεύθυνος Εκπαίδευσης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Γεώργιος Βεκίνης είναι Διευθυντής Ερευνών, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο BSc [Hons (1981 και PhD (1986) στην Φυσική από το University of the Witwatersrand, Johannesburg, Νότιος Αφρική και MBA (Core) από το Open University, UK. Οι καθηγητές του για το PhD Thesis ήταν οι Prof FRN Nabarro, FRS και Prof S. Luyckx και η διατριβή πραγματευόταν το βιομηχανικό υλικό WC-Co. Ο Δρ. Βεκίνης μιλά άπταιστα Αγγλικά και Ελληνικά και είναι μέλος του UK Institute of Linguists και του Materials Research Society.

Ο Δρ. Βεκίνης έχει εργαστεί σε διάφορα θέματα έρευνας και ανάπτυξης από το 1980, στην βιομηχανία (Boart International Ltd, S. Africa 1980-1981, Κεραμουργία ΣΕΔΕΣ ΑΕΒΕ 1992-1994), σε Πανεπιστήμια (Witwatersrand, S. Africa, 1981-1984, Cambridge, UK 1987-1990) και στο Κέντρο Ερευνών «Council for Scientific and Industrial Research (CSIR)», στη Νότιο Αφρική, 1984-1987.

Έχει διδάξει Φυσική και Μηχανική Υλικών σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια Witwatersrand, S. Africa, U. Cambridge, UK, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και έχει επιβλέψει πάνω από 20 φοιτητές για την πτυχιακή τους ερευνητική εργασία, 7 φοιτητές για την διατριβή τους για το MPhil και 4 φοιτητές για το PhD στα πιο πάνω Πανεπιστήμια καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Coventry, UK όπου υπήρξε External Higher Degree Supervisor. Επίσης υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στο Engineering Department, Cambridge U. UK, Technion U. Israel και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Βεκίνη έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα περιοχών και συμπεριλαμβάνουν σύνθετα υλικά με πολυμερικές και κεραμικές μήτρες, βιοκεραμικά, κεραμικά για ηλεκτρονικές και δομικές εφαρμογές, μελέτες αντοχής και δυσθραυστότητας σκληρών υλικών, σύνθεση ανόργανων καταλυτών με τη μέθοδο της στερεάς καύσης (SHS), θέρμανση υλικών με μικροκύματα, σύνθεση διαμαντιών, εκτριβή και διάβρωση υλικών, μικρομηχανική σύνθετων υλικών, διεπιφάνειες μετάλλων-κεραμικών, SiC/SiC για τον αντιδραστήρα σύντηξης, ετερογενείς καταλύτες, κεραμικά πυρίμαχα, διεργασίες υπερυψηλών πιέσεων, υβριδικά υλικά για προστασία διαστημοπλοίων και άλλα. Έχει καταθέσει 6 πατέντες και έχει δημοσιεύει περίπου 50 δημοσιεύσεις με κριτές, περίπου 100 παρουσιάσεις σε συνέδρια, και πολλές ομιλίες σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, πολλές κατόπιν πρόσκλησης, παγκοσμίως.

Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι:

· Σύνθεση ανόργανων καταλυτικών και πυρίμαχων υλικών με καύση στερεάς κατάστασης (SHS)

· Σύνθετα κεραμικά με βάση το SiC (ινώδη, με σωματίδια)

· Θερμομηχανικά προστατευτικά συστήματα για διαστημόπλοια (ESA/ESTEC 2008, EC/Space RastasSpear 2010-2013, EC/Space HYDRA 2012-2015)

. Νέα μέθοδος θερμικού ψεκασμού "CAFSY" για σκληρές διαμεταλλικές επικαλύψεις NiAl (ΕΛΜΗΤΕΚ, 2013)

. Υλικά υπερυψηλής θερμοκρασίας για θαλάμους καύσης πυκρών πυραύλων δορυφόρων (EC/Space Pulcher 2013-2015)

. Νέος αισθητήρας διάβρωσης συστημάτων θερμικής προστασίας διαστημοπλοίων (ESA/ESTEC 2014)

· Επεξεργασία βιομηχανικών υλικών και αποβλήτων με μικροκύματα (ΑΙΤ ΑΕΒΕ)

Από το 1984, ο Δρ Βεκίνης είναι Σύμβουλος Προηγμένων Τεχνολογιών στους κλάδους των παραδοσιακών και προηγμένων κεραμικών σε Ν. Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν μέλος της ομάδας «Μεταφοράς Τεχνολογίας» του κέντρου ερευνών CSIR της Ν. Αφρικής. Από το 1988 είναι Σύμβουλος Διαχείρισης Καινοτομιών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διοργανώνει σεμινάρια Στρατηγικής Αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (προγράμματα της ΕΕ PROFATIP, ESS και ESIC) καθώς επίσης και αξιολογήσεις αντίκτυπου τεχνολογιών και αξιολογήσεις επιχειρηματικού ρίσκου για έργα ΕΤΑ της ΕΕ. Έχει διατελέσει αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για τα προγράμματα πλαίσια FP5 και FP6 της ΕΕ. Από το 1999 μέχρι το 2008 ήταν αξιολογητής και εκτιμητής ολοκληρωμένων έργων ΕΤΑ της ΕΕ (προγράμματα της ΕΕ EVIMP1 και EVIMP2) όπου διεξήγε γύρω στις 100 αξιολογήσεις έργων στα FP3, FP4 και FP5. Για τα ίδια έργα, διεξήγε 6 Κλαδικές Τεχνολογικές μελέτες καθώς και τις μεθοδολογίες των προγραμμάτων EVIMP1 (FP3+4) and EVIMP2 (FP5). Το έργο του στα πλαίσια των συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ΕΕ έχουν καλύψει τεχνολογίες σε κλάδους όπως υγεία και ασφάλεια, νανοτεχνολογίες, νέα υλικά, τεχνολογίες μεταφορών και αεροδιαστημικής, βιομηχανική παραγωγή και τηλεπικοινωνίες και άλλα. Πρόσφατα είναι αξιολογητής στο πρόγραμμα της ΕΕ “SMEpact” για την αξιολόγηση του αντίκτυπου τεχνολογιών ΕΤΑ σε έργα και MME στα προγράμματα FP5 and FP6.

Από το 2003 έως το 2006 ήταν Εισηγητής και αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Νέα Υλικά» του εθνικού έργου «Προοπτική Διερεύνηση – Foresight – στην Ελλάδα 2021» της ΓΓΕΤ.

Το 2005 ο Δρ. Βεκίνης ίδρυσε και είναι Πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας “Προηγμένες Βιομηχανικές Τεχνολογίες” (A.I.T. SA) ως spin-off του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Τo 2014 εξέδωσε το βιβλίο "Technology Transfer in Practice: from Invention to Innovation".

To 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας Συμπυκνωμένης Ύλης (EEETSY).

Νούνεσης Γεώργιος Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Γεώργιος Νούνεσης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Πειραματική Φυσική Στερεάς Κατάστασης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Μετά από τρία χρόνια μεταδιδακτορικής έρευνας στο Τμήμα Χημείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), εργάσθηκε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Francis Bitter National Magnet Laboratory του MIT.

Από το 1995 είναι ερευνητής στο «Δημόκριτο» και από το 2002 διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας. Υπήρξε, επίσης, προσκεκλημένος καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Μπορντό Ι (2010) και προσκεκλημένος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο Πολ Πασκάλ του CNRS στη Γαλλία (2013).

Έχει τιμηθεί με ερευνητικά βραβεία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτσης και το Εμπειρίκειο Ίδρυμα, καθώς και με τη διάκριση «Alan Berman Publication Award» των ΗΠΑ (1995). Το 2013 υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας που τιμήθηκε με το βραβείο «Fertility and Sterility Investigator Achievement Award» της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται σε τομείς της μοριακής βιοφυσικής, καθώς και της φυσικής χαλαρής ύλης, με ιδιαίτερη έμφαση σε υβριδικά νανοδομημένα υλικά.

Είναι Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2017.

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική