Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ατμοσφαιρική Ρύπανση στη Μεσόγειο: Αιτία, επιπτώσεις και αναγκαίες δράσεις για β.α.

Κανακίδου Μαρία

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1321
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κανακίδου Μαρία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/06/2014

Διάρκεια
23:17

Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, ατμοσφαιρική ρύπανση, Μεσόγειος

Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:

«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.

Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Κανακίδου Μαρία Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Μαρία Κανακίδου είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο). Είναι Συντονίστρια του υποπρογράμματος GIM του προγράμματος IGAC του IGBP από το καλοκαίρι του 1996, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CACGP από το καλοκαίρι του 1998 και Μέλος της συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ σε θέματα αλλαγής της σύστασης της ατμόσφαιρας από το καλοκαίρι του 2000.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:
Ατμοσφαιρική Χημεία και Φυσική με έμφαση στην ατμοσφαιρική χημεία και τις κλιματικές αλλαγές λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και στις αλληλεπιδράσεις αέριας και σωματιδιακής φάσης στην ατμόσφαιρα: Μαθηματικές Προσομοιώσεις ομογενούς και ετερογενούς τροποσφαιρικής χημείας (O3/OH/NOx/CO/CH4/VOCs/θείο). Μελέτη των μεταβολών στην οξειδωτική ικανότητα της ατμόσφαιρας λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και των αλληλεπιδράσεων τους με το κλίμα.

Κατέχει Πτυχίο Χημείας από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος ΜSc στην Ατμοσφαιρική Χημεία, Φυσική και Χημεία ρύπανσης από το Πανεπιστήμιο Paris 7, Γαλλία. Είναι Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Paris 7.

Σχετικές ομιλίες