Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ρύπανση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα, τρόποι αντιμετώπισης

Οικονόμου Μαρία

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1608
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Οικονόμου Μαρία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/06/2014

Διάρκεια
25:21

Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, ρύπανση, έδαφος, υδροφόρος ορίζοντας

Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:

«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.

Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Οικονόμου Μαρία Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Η Μαρία Οικονόμου είναι Γεωλόγος και Χημικός και Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Από το 2001 έως σήμερα είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμοσμένη  Περιβαλλοντική Γεωλογία».

Διδάσκει σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει επιβλέψει σημαντικό αριθμό Προπτυχιακών Διπλωματικών εργασιών, Διπλωματικών Εργασιών Ειδίκευσης, και Διδακτορικών Διατριβών.

Τα Ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη κοιτασμάτων, από τις συνθήκες γένεσης, την έρευνα για τον εντοπισμό τους έως την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις μεθοδολογίες αποκατάστασης, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια/ Ερευνητικά κέντρα της χώρας και άλλων χωρών της Ευρώπης, Καναδά, Αμερικής, στα πλαίσια κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Περισσότερες από 150 πρωτότυπες εργασίες σε Διεθνή επιστημονικά Περιοδικά, Θεματικά τεύχη, Μονογραφίες και Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων καλύπτουν την Μεταλλογένεση Χρωμίτη, θειούχων και στοιχείων της ομάδας του Λευκοχρύσου (PGE), το Δυναμικό πορφυρικών κοιτασμάτων-Cu σε PGE, κοιτάσματα βωξιτών και Fe-Ni-λατεριτών και Περιβάλλον.

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική