Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το σχιστολιθικό αέριο ως σημαντική προσθήκη στον ενεργειακό πλούτο και τον περιβαλλοντικό προβληματισμό

Μωυσής Ραφαήλ

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 980
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μωυσής Ραφαήλ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/06/2014

Διάρκεια
17:57

Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, σχιστολιθικό αέριο

Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:

«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.

Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Μωυσής Ραφαήλ Επίτιμος Πρόεδρος ΙΟΒΕ - Επίτιμος Πρόεδρος Συμβουλίου των Επιτρόπων, CYA

Ο Ραφαήλ Μωυσής είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του College Year in Athens και Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο UMIST στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, και στη συνέχεια στο Μ.Ι.Τ., όπου έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες:
Ακαδημαϊκή κοινότητα: Επίκουρος Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του M.I.T.
Ιδιωτικός τομέας: υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Kelvinator Hellas S.A., Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, και Πρόεδρος της ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.
Δημόσιος τομέας: υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της ΕΤΒΑ, Διοικητής της ΔΕΗ, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Πρόεδρος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί: υπήρξε Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου των Αποφοίτων του M.I.T., Γραμματέας και Ταμίας του Δ.Σ. στο Κολλέγιο Αθηνών, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Πρόεδρος του ALBA, Επίτιμος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, Ταμίας του Food Bank Foundation, και Αντιπρόεδρος του College Year in Athens, μεταξύ άλλων.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα τεχνικού, οικονομικού και γενικού ενδιαφέροντος σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά, έχει γράψει δύο βιβλία, και αρκετά άρθρα σε διάφορες εκδόσεις. Το 1982 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας και το 2008 ο τίτλος του Διοικητή του Τάγματος του Στέμματος του Βασιλείου του Βελγίου.

Έχει δύο γιους, αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών και του Μ.Ι.Τ.

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική