Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το σχιστολιθικό αέριο ως σημαντική προσθήκη στον ενεργειακό πλούτο και τον περιβαλλοντικό προβληματισμό

Μωυσής Ραφαήλ

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 959
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μωυσής Ραφαήλ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/06/2014

Διάρκεια
17:57

Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, σχιστολιθικό αέριο

Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:

«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.

Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Μωυσής Ραφαήλ Αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε ως μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Αγγλίας όπου έλαβε το πτυχίο B.Sc. με First Class Honour. Τα πτυχία Μάστερ και Διδακτορικό έλαβε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ).

Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Έκτακτος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων του ΜΙΤ και στη συνέχεια μετά από μια περίοδο στην Ελληνική Βιομηχανία, κατέλαβε τις θέσεις του Εκτελεστικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργείας του Υπουργείου Συντονισμού,  του Υποδιοικητή της ΕΤΒΑ, του Διοικητή της ΔΕΗ, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., του Προέδρου της ΔΕΠΑ και του Προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (Σ.Ε.Ε.Σ.).

Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε)., Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της S & B Βιομηχανικά Ορυκτά, Αντιπρόεδρος στο Πρόγραμμα «Έτος Σπουδών στην Ελλάδα» και Επίτιμος Πρόεδρος της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στην οποία διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), πρώτος Πρόεδρος στο Σύλλογο Αποφοίτων του ΜΙΤ, Γραμματέας και Ταμίας στο Κολλέγιο Αθηνών, μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτικών και Εκπαιδευτικών Ερευνών (ΚΠΕΕ), κ.ά.

Το 1982 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας (Officier de la Legion d’ Honneur) και το 2008 ο τίτλος του Διοικητού στην Κατάταξη του Στέμματος του Βασιλείου του Βελγίου (Commandeur de l’ Ordre de la Couronne).

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική