Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων από γεωφυσικά φαινόμενα

Μακρόπουλος Κωνσταντίνος

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 26:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 864
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μακρόπουλος Κωνσταντίνος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/06/2014

Διάρκεια
26:57

Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, γεωφυσικά φαινόμενα

Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:

«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.

Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Μακρόπουλος Κωνσταντίνος Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο υπηρέτησε επί 42 χρόνια. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και της ΤΕΣ Περιβάλλοντος και Ήπιων Μορφών Ενέργειας την περίοδο 2004-2007, Εθνικός Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα ΑΕΙ (CC-PU), Εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) σε διεθνείς αποστολές σε χώρες της Μεσογείου για την  αξιολόγηση της σεισμολογικής υποδομής τους και  Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρωτοβουλία του UNDP για τη συνεργασία των 18 μεσογειακών χωρών με αντικείμενο τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στη Μεσόγειο. Διετέλεσε επί δωδεκαετία  (1990-2002), Πρόεδρος της Υπο-Επιτροπής Α’: Σεισμικότητα της Ευρωπαϊκής Σεισμολογικής Επιτροπής (ESC). Είναι σήμερα Πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας. Ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα  από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Μεγάλης Βρετανίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 320 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων  και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 2300 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική