Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Greece and Israel: Reflecting on 30 years of full diplomatic relations (δημόσια διαδικτυακή συζήτηση)

Amrani Yossi, Διακόπουλος Αλέξανδρος, Καλπαδάκης Ευάγγελος, Nachmani Amikam, Λιναρδάτου Οντίν

21 Μαΐου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 299

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα διοργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: “Greece and Israel: Reflecting on 30 years of full diplomatic relations” στις 21 Μαΐου 2020.

Ομιλητές:
Yossi Amrani, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα
Αλέξανδρος Διακόπουλος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού
Ευάγγελος Καλπαδάκης, Διπλωματικός Σύμβουλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Amikam Nachmani, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, Ισραήλ

Τη συζήτηση συντόνισε η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στη διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα για τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, ο ισραηλινός πρέσβης Yossi Amrani, εξήγησε πως τα τελευταία 20 χρόνια οι δύο λαοί αφήσαν πίσω τους το παρελθόν και τα στερεότυπα και προχωρήσαν μπροστά. “Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή”, τόνισε ο πρέσβης, επισημαίνοντας πως πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβουν Ισραηλινοί και Έλληνες το γεωστρατηγικό συμφέρον της διμερούς συνεργασίας τους. “Μας πήρε πολύ χρόνο να καταλάβουμε πως από αυτή τη συνεργασία είχαμε μόνο να κερδίσουμε και να ωφεληθεί η περιοχή”, τόνισε ο Yossi Amrani.

O πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα είπε πως δεν θα πρέπει να βλέπει κανείς τη σχέση Ελλάδας - Ισραήλ μόνο μέσα από μία διάσταση γιατί αυτό θα ήταν λάθος. Η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ δεν αφορά μόνο στο στρατιωτικό και αμυντικό τομέα ξεκαθάρισε ο πρέσβης και επισήμανε πως η Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ευμάρειας στην περιοχή, τονίζοντας τους στενούς ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αλλά και το γεγονός πως η θέση του Ισραήλ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι άλλαξε τα τελευταία δέκα χρόνια και σήμερα αποτελεί στρατηγική σφαίρα επιρροής στην περιοχή.

Αναφερόμενος εμμέσως στην Τουρκία, είπε πως η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ δεν βασίζεται σε αποκλεισμούς τρίτων χωρών και είναι λανθασμένη η εκτίμηση πως η σχέση αυτή είναι ετερόφωτη και στηρίζεται στον αποκλεισμό μίας τρίτης δύναμης. “Θέλουμε να διασφαλίσουμε το ρόλο του Ισραήλ στην Ε.Ε. και της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, πρέπει να δουλέψουμε στη στρατηγική διάσταση της σχέσης μας”, είπε ο Yossi Amrani τονίζοντας πολλές φορές πως τη διμερή διάσταση αυτής της συνεργασίας.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, είπε πως η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ έχει στρατηγικό βάθος και η αξία της είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε τρίτο παράγοντα ή τρίτη χώρα. “Η σχέση μας θα συνεχιστεί ακόμα και όταν το Ισραήλ ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία”, τόνισε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος επισημαίνοντας πως τις χώρες τις συμφέρει πάντα καλύτερα η συνεργασία από την αντιπαράθεση.

Ο κ. Διακόπουλος παραδέχτηκε πως η σύγκρουση Ισραήλ - Τουρκίας μπορεί να έδρασε ως καταλύτης αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι βαθιά, έχει στρατηγική σημασία και δεν καθορίζεται από καμία τρίτη χώρα.

Ο Ευάγγελος Καλπαδάκης, Διπλωματικός Σύμβουλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξήγησε πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάντα προσηλωμένος στη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα των Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αυτό δεν τον εμπόδισε ποτέ να πιστεύει στη στρατηγική σχέση του Ισραήλ και της Ελλάδας, να δουλεύει για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κρατών και να κάνει συμβολικές, πολιτικές κινήσεις για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως οι ελληνοισραηλινές σχέσεις θα προχωρήσουν, αν αυτό γίνει με μικρά ή μεγάλα βήματα αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική θέληση και των δύο πλευρών αλλά θα εξαρτηθεί και από το όραμα που θα έχουν οι δύο χώρες για την περιοχή“ είπε ο Ευάγγελος Καλπαδάκης και προέβλεψε πως θα έρθουν δύσκολες μέρες στην περιοχή και χρειάζεται μια Ελλάδα έτοιμη να δράσει και ένα Ισραήλ που θα έχει ως όραμα να την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Ο Amikam Nachmani, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που ανέπτυξε το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια στην ενέργεια, αφαλάτωση του νερού και τον εκσυγχρονισμό του ισραηλινού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξήγησε πως αυτοί οι τομείς έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά όπως και το γεγονός πως τον 20ο αιώνα και οι δύο λαοί κυνηγήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, οι Έλληνες από την Αίγυπτο και την Τουρκία και οι Εβραίοι από την Ευρώπη. Ο καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς και στη μεγάλη σημασία που έχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ειδικά σε μία εποχή όπου πάλι οι Χριστιανοί εκδιώκονται από τη Μέση Ανατολή, από την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Λίβανο και τη Συρία.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Amrani Yossi Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

Ο κ. Γιόσι Αμράνι είναι ένας πεπειραμένος διπλωμάτης που έχει εκφράσει την προσήλωσή του στην ενίσχυση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Τόπος γέννησης: Χάϊφα, Ισραήλ

Καριέρα:

2019 - Πληρεξούσιος Πρέσβης στην Ελλάδα
2016 - 2019 Πληρεξούσιος Πρέσβης στην Ουγγαρία
2014 - 2016 Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ
2012 - 03/2014 Πρέσβης (non-resident) στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
2009 - 03/2014 Πληρεξούσιος Πρέσβης στην Κροατία
2008 Υπουργός, Τμήμα Δυτικής Ευρώπης, Ανάλυση και Σχεδιασμός Πολιτικής, Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ
2004 - 2007 Πρέσβης, Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ
2000 - 2004 Γενικός Πρόξενος για τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
1998 - 2000 Υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, Πρεσβεία του Ισραήλ, Ουάσινγκτον
1996 - 1998 Διευθυντής Τμήματος Συντονισμού και Συντάκτης ομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ
1995 - 1996 Διευθυντής Τμήματος Πολιτικής Προγραμματισμού και μέλος της ομάδας Διαπραγμάτευσης για την Ενδιάμεση Συμφωνία με τους Παλαιστινίους
1994 Σύμβουλος Πολιτικής στον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ
1988 - 1993 Διευθυντής Γραφείου και Σύμβουλος, Πρεσβεία του Ισραήλ, Ουάσινγκτον
1986 - 1988 Βοηθός Γενικού Διευθυντή, Υπουργείο Εξωτερικών Ισραήλ
1984 - 1985 Συνεργάτης, Rothschild Fund, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ιερουσαλήμ
1983 Δόκιμος Ακόλουθος, Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Εκπαίδευση:

1983 - 1986 MA cum laude, Ιστορία και Αμερικανικές Σπουδές, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ιερουσαλήμ
1984 - 1985 Συνεργάτης, Rothschild Fund, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ιερουσαλήμ
1980 - 1983 BA cum laude, Ιστορία και Εβραϊκή Ιστορία, Πανεπιστήμιο της Χάιφας

Γλώσσες:

Αγγλικά
Γαλλικά
Λατινικά

Διακόπουλος Αλέξανδρος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού

Έτος Κατάταξης: 1980

Προαγωγές:

06-06-1984 Σημαιοφόρος

03-06-1987 Ανθυποπλοίαρχος

03-06-1991 Υποπλοίαρχος

28-06-1996 Πλωτάρχης

05-04-2001 Αντιπλοίαρχος

30-06-2008 Πλοίαρχος

20-03-2013 Αρχιπλοίαρχος

16-10-2015 Υποναύαρχος

16-01-2017 Αντιναύαρχος

Έχει υπηρετήσει σε μάχιμες μονάδες (Φ/Γ, ΤΠΚ) του ΠΝ ως Διευθυντής Επιστασιών και ως Κυβερνήτης στo N/A ΑΗΔΩΝ (1995-97) και στο ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (2006-07).

Έχει υπηρετήσει ως Επιτελής, ως Τμηματάρχης και ως Διευθυντής, στη ΔΕΝ, στις επιχειρήσεις του Αρχηγείου Στόλου και στο ΓΕΝ, καθώς και στο Γραφείο ΑΓΕΝ ως εκπρόσωπος τύπου (2002-05). Στο εξωτερικό έχει υπηρετήσει ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα (2008-11).

Έχει διατελέσει Διοικητής Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού (1998-2000), Επιστολέας Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού (2007-08) και Διοικητής Ελικοπτέρων Ναυτικού (2011-13).

Έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων (Δ3) του ΓΕΕΘΑ (2013-2014).

Από 19η Νοεμβρίου 14, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ορίστηκε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ.

Την 16η Οκτωβρίου 15, προήχθη σε Υποναύαρχο σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΓΕ και ανέλαβε Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Την 12η Σεπτεμβριου 16, αναλαμβάνει παράλληλα με τα καθήκοντα του ως Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Την 16η Ιανουαρίου 17, προήχθη σε Αντιναύαρχο σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΓΕ και ανέλαβε Διοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας παράλληλα με τα καθήκοντα του ως Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Από την 8η Μαρτιου 17 υπηρετεί ως Διοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Εκπαιδεύσεις/Πτυχία/Εξειδικεύσεις Εσωτερικού

Τίτλος Σχολείου/Εκπαίδευσης Έτος Αποφοίτησης:

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων 1984

Πτυχίο Γενικής Εκπαιδεύσεως Μαχίμων 1988

Πτυχίο Συνεννόησης 1989

Πτυχίο Χειριστού Ε/Π 1990

Σχολείο Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού (ΣΕΑΝ) 1995

Ναυτική Σχολή Πολέμου 2002 Εκπαιδεύσεις/Πτυχία/Εξειδικεύσεις Εξωτερικού

Τίτλος Σχολείου/Εκπαίδευσης Έτος Αποφοίτησης:

Σχολείο Ασφάλειας Πτήσεων (Μοντερέυ–ΗΠΑ) 1998

Διακλαδικό Κολέγιο Άμυνας Γαλλίας (Παρίσι-2001)

Diplome d’ Etudes Superieures Specialisees en Defense Geostrategie et Dynamiques Industrielles (PARIS II-Γαλλία) 2001

Master in Public Administration (MC/MPA) (KSG-Χάρβαρντ-ΗΠΑ) 2006

Μετάλλια/Παράσημα/Διαμνημονεύσεις:

Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄, Β΄, Γ΄ Τάξεως

Μετάλλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, για τη “Στρατιωτική Συνεργασία”

Χρυσός Σταυρός Τάγματος του Φοίνικα

Χρυσός Σταυρός Τάγματος της Τιμής

Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικα

Ταξιάρχης Τάγματος της Τιμής

Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικα

Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος της Τιμής

Διαμνημόνευση Υπηρεσίας Αξιωματικού Επιτελούς Β’ Τάξεως

Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄, Β΄, Γ΄ Τάξεως

Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε διπλή Ειρηνευτική Αποστολή (Ν/Α ΑΗΔΩΝ)

Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδος Γ’ Τάξεως (Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού)

Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδος Β’ Τάξεως (Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης-Σχολή Ναυτικών Δοκίμων)

Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής

Γλώσσες:

Αγγλικά-Γαλλικά.

Οικογενειακή Κατάσταση:

Παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Καλπαδάκης Ευάγγελος Διπλωματικός Σύμβουλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Ο Ευάγγελος Καλπαδάκης είναι Διπλωματικός Σύμβουλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης στο University College του Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία και στην ευρωπαϊκή πολιτική στο LSE.

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Ως διπλωμάτης εργάστηκε στις διευθύνσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Nachmani Amikam Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, Ισραήλ

Ο Amikam Nachmani είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Bar Ilan του Ισραήλ. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος την περίοδο 2009-2014. Ο καθηγητής Nachmani ειδικεύεται στη σύγχρονη ιστορία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την κοινωνία της Ανατολικής Μεσογείου (ειδικότερα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου). Από το 2014, κατέχει την έδρα Patterson για τις Μεσογειακές Σπουδές του Bar - Ilan University. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του καλύπτουν θέματα όπως η έλλειψη υδάτινων πόρων, οι εμφύλιοι πόλεμοι, το φύλο και ο εθνικισμός, ο βιασμός και ο πόλεμος, η εθνικότητα, ο ρόλος του στρατού στις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ευρώπη, η διανοητική ιστορία κ.λπ. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (επιβλέπων: Λόρδος Alan Bullock). Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Μηνάς Νομικός για την Αριστεία στην Έρευνα της Ασφάλειας, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από την International Intelligence History Association (IIHA).

Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες