Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενέργεια, Περιβάλλον και ο Σύγχρονος Πολιτισμός

Χριστοφόρου Λουκάς

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 934
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χριστοφόρου Λουκάς

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/06/2014

Διάρκεια
21:33

Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός

Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:

«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.

Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Χριστοφόρου Λουκάς Ακαδημαϊκός

Ο Λουκάς Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Πεντάκωµο της Λεµεσού, το 1937. Μετά τη βασική του εκπαίδευση στην Κύπρο, πήρε το πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών το 1960. ακολούθως µετέβη στην Αγγλία για µεταπτυχιακές σπουδές στο τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου του Μάντσεστερ, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1963. Το 1967 το ίδιο πανεπιστήµιο του επένειµε το Doctor of Science Degree εις αναγνώριση του ερευνητικού του έργου.

Από το 1963 ως το 1995 στο Oak Ridge National Laboratory των ΗΠΑ ως ερευνητής και ως διευθυντής του τµήµατος Ατοµικής και Μοριακής Φυσικής και Φυσικής Ακτινοβολιών (Radiation Physics).

Συγχρόνως µε το ερευνητικό του έργο δίδαξε ως Ford Foundation Professor στο τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου της Πολιτείας Tennessee από το 1964 ως το 1997 και κατηύθυνε τις διδακτορικές διατριβές 30 µεταπτυχιακών φοιτητών. ∆ίδαξε, επίσης, ως προσκεκληµένος καθηγητής και εργάστηκε ως ερευνητής σε πολλά πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα της Αµερικής, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Από το 1995 – 2001, εργάστηκε στο National Institute of Standards and Technology στο Gaithersburg της Πολιτείας της Maryland των ΗΠΑ, όπου εκτέλεσε βασική έρευνα στη φυσική του ηλεκτρονίου και των ιδιοτήτων υλικών για τεχνολογίες πλάσµατος και ενέργειας.

Από το 2002 ως τακτικό µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών εργάζεται για την προώθηση της επιστήµης στην Ελλάδα και διεθνώς. Στην Ακαδηµία διευθύνει το Γραφείο Έρευνας Πειραµατικής Φυσικής της Ακαδηµίας, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδηµίας και µέλος άλλων επιτροπών, διοργανώνει τα ∆ιεθνή Συνέδρια της Ακαδηµίας επί των Παναθρωπίνων αξιών και εκπροσωπεί την Ακαδηµία σε διεθνή συνέδρια και συµβούλια Ακαδηµιών Επιστηµών.

Το ερευνητικό του έργο καλύπτει πάνω από 4 δεκαετίες και αφορά στην Ατοµική και Μοριακή Φυσική, τη Φυσική ακτινοβολιών και πλάσµατος, τις αλληλεπιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων µε άτοµα και µόρια, καθώς και στις εφαρµογές αποτελεσµάτων βασικής έρευνας στην τεχνολογία υλικών, µικροηλεκτρονικών, αερίων διηλεκτρικών και ενέργειας.

Ο Χριστοφόρου συνέγραψε ή εξέδωσε 23 βιβλία, δηµοσίευσε περίπου 400 εργασίες σε διεθνή επιστηµονικά συνέδρια. Υπήρξε µέλος πολλών επιστηµονικών ερευνητικών επιτροπών και έδωσε σειρά διαλέξεων σε θέµατα που αφορούν στη σχέση της επιστήµης µε την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Είναι εταίρος της American Physical Society από το 1974, εταίρος της American Association for the Advancement of Science από το 1976 και επίτιµος Διδάκτορας του Πανεπιστηµίου Πατρών. Για το έργο του έχει λάβει διεθνείς τιµητικές διακρίσεις συµπεριλαµβανοµένου του Alexander von Humboldt Senior Scientist Award από τη Γερµανία το 1991 και του παρασήµου του Τάγµατος του Φοίνικος της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας το 1997.

Ο Χριστοφόρου εξελέγη αντεπιστέλλον µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών το 1980 και τακτικό µέλος τη Ακαδηµίας Αθηνών στην έδρα των Φυσικών Επιστηµών (Πειραµατική Φυσική) το 2001.

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική