Bodossaki Lectures on Demand

Ζωντανή ελληνική οικονομία: Ζωντανή πραγματική οικονομία

Ζάβρας Βρασίδας, Διονυσόπουλος Διονύσης, Κυρκίτσος Φίλιππος, Μπέλλης Βασίλης

15 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1457
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επί δεκαετίες, οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται σε πρότυπα που αγνοούν τη φυσική βάση των μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης και  οδηγούν σε συσσωρευμένα ελλείμματα, τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά. Είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει οδηγήσει το φυσικό μας κεφάλαιο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αυτή την παγκόσμια κρίση.
 
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοήσει πόσο εξαρτημένη είναι από τον θαυμάσιο φυσικό της πλούτο: η πλούσια βιοποικιλότητα, τα όμορφα τοπία, οι φυσικοί πόροι, ο άφθονος άνεμος και ήλιος είναι τα κύρια ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές σκηνικό. 
 
Μετά από δεκαετίες μαζικής και ανυπολόγιστης δημόσιας σπατάλης και εξωτερικού δανεισμού, που υποστήριζε ένα καταστροφικό οικονομικό μοντέλο εσωστρεφούς ιδιωτικής και δημόσιας υπερκατανάλωσης με δανεικά και μια μη ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε μυωπικά και υποστηρίχθηκε από έναν δυσκίνητο και αναποτελεσματικό μηχανισμό διακυβέρνησης, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος της ΕΕ που κατέρρευσε. Τώρα είναι η ώρα να οραματιστούμε και να ξεκινήσουμε την άμεση οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί με τρόπο βιώσιμο, τόσο για τις τωρινές όσο και για τις επόμενες γενιές.
 
Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία με αποτύπωμα εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, που διατηρεί για τις επόμενες γενιές το φυσικό κεφάλαιο, παράγει την αναγκαία ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί συνθήκες καλής ποιότητας ζωής για όλους.
 
Κάθε κρίση είναι αγγελιοφόρος της ανάγκης για αλλαγή. Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή στα παλιά και ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, επώδυνη κρίση. Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως το WWF Ελλάς, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση. Ως ελάχιστη δική μας κατάθεση σε έναν δημόσιο διάλογο που οφείλει να γίνει, διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καλή διακυβέρνηση, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Με αυτό το όραμα ανοίγουμε τον διάλογο και ελπίζουμε να τοποθετήσουμε όλοι μαζί τον πήχη για το μέλλον της Ελλάδας εκεί όπου πρέπει: ψηλά!
 
(Κείμενο των διοργανωτών για τους σκοπούς της ημερίδας)

Ζάβρας Βρασίδας Γενικός Διευθυντής, Τράπεζα Πειραιώς
Διαβάστε το βιογραφικό του Βρασίδα Ζάβρα στον ιστότοπο Who is Who Greece: http://www.whoiswhogreece.com/zavras-brasidas/

Διονυσόπουλος Διονύσης Προϊστάμενος διασφάλισης ποιότητας, ΑΒ Βασιλόπουλος
Ο Διονύσης Διονυσόπουλος είναι επικεφαλής της ομάδας η οποία σχεδιάζει την πολιτική για την ασφάλεια των τροφίμων του Group Delhaize, στο πλαίσιο του στρατηγικού πυλώνα του ομίλου που αφορά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος εργάζεται από το 1998, αρχικά ως υπεύθυνος ποιότητας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Από το 2001 είναι επικεφαλής του τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρείας. Οι κύριες υπευθυνότητές του είναι η εγκατάσταση και εφαρμογή συστημάτων για τη διασφάλιση της Ποιότητας και της Ασφάλειας των τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, "from farm to fork".

Ο Διονύσης Διονυσόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996 και πρόσφατα του προγράμματος MBA του ALBA.
Κυρκίτσος Φίλιππος Πρόεδρος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Ο Κυρκίτσος Φίλιππος είναι Δρ. Περιβαλλοντολόγος με πολύχρονες σπουδές και ερευνητική – μελετητική & εκπαιδευτική εμπειρία στη διαχείριση αερίων, υγρών και στερεών αποβλήτων. Από τους ιδρυτές και Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης» που δραστηριοποιείται από το 1989 με θέματα ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων, με υλοποίηση σχετικών ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και με συστηματικές διαχειριστικές, τεχνικές, νομοθετικές παρεμβάσεις και προτάσεις για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στην διαχείριση των αποβλήτων και της Κοινωνικής Οικονομίας.
Μπέλλης Βασίλης Ενεργειακή Συνεταιριστική Επιχείρηση Καρδίτσας
Ο Βασίλης Μπέλλης είναι Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας “ANKA” AAEOTA. Είναι διπλωματούχος του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1981). Είναι πιστοποιημένος στην διοίκηση-διαχείριση έργων (project manager) σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο κατά IPMA.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά 93:37

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Λιαργκόβας Παναγιώτης Νεκτάριος Μιλτιάδης Ξαφά Μιράντα Παγουλάτος Γιώργος Προκοπάκης Γιώργος Χαρδούβελης Γκίκας Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος 110:59

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος

Αλιβιζάτος Νίκος Βούλγαρης Γιάννης Κονιδάρης Ιωάννης Μαρκής Βασίλης Μποτόπουλος Κώστας Παπασαραντόπουλος Πέτρος Γιαταγάνας Ξενοφών Καψής Παντελής

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις 117:13

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Μαυρίδης Νικόλαος Μαστρογεωργίου Γιάννης Κορίκης Κωνσταντίνος Κιντή Βάσω Φαρμάκης Γρηγόρης Νόττας Μάριος Τζέκας Βαλεντίνος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική