Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ζωντανή ελληνική οικονομία: Αναπτυξιακές πολιτικές και πολιτική πραγματικότητα

Τσάρτας Πάρις, Βλάχος Γιώργος, Ιωαννίδης Λευτέρης

15 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 56:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1577
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επί δεκαετίες, οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται σε πρότυπα που αγνοούν τη φυσική βάση των μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης και  οδηγούν σε συσσωρευμένα ελλείμματα, τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά. Είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει οδηγήσει το φυσικό μας κεφάλαιο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αυτή την παγκόσμια κρίση.
 
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοήσει πόσο εξαρτημένη είναι από τον θαυμάσιο φυσικό της πλούτο: η πλούσια βιοποικιλότητα, τα όμορφα τοπία, οι φυσικοί πόροι, ο άφθονος άνεμος και ήλιος είναι τα κύρια ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές σκηνικό. 
 
Μετά από δεκαετίες μαζικής και ανυπολόγιστης δημόσιας σπατάλης και εξωτερικού δανεισμού, που υποστήριζε ένα καταστροφικό οικονομικό μοντέλο εσωστρεφούς ιδιωτικής και δημόσιας υπερκατανάλωσης με δανεικά και μια μη ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε μυωπικά και υποστηρίχθηκε από έναν δυσκίνητο και αναποτελεσματικό μηχανισμό διακυβέρνησης, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος της ΕΕ που κατέρρευσε. Τώρα είναι η ώρα να οραματιστούμε και να ξεκινήσουμε την άμεση οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί με τρόπο βιώσιμο, τόσο για τις τωρινές όσο και για τις επόμενες γενιές.
 
Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία με αποτύπωμα εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, που διατηρεί για τις επόμενες γενιές το φυσικό κεφάλαιο, παράγει την αναγκαία ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί συνθήκες καλής ποιότητας ζωής για όλους.
 
Κάθε κρίση είναι αγγελιοφόρος της ανάγκης για αλλαγή. Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή στα παλιά και ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, επώδυνη κρίση. Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως το WWF Ελλάς, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση. Ως ελάχιστη δική μας κατάθεση σε έναν δημόσιο διάλογο που οφείλει να γίνει, διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καλή διακυβέρνηση, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Με αυτό το όραμα ανοίγουμε τον διάλογο και ελπίζουμε να τοποθετήσουμε όλοι μαζί τον πήχη για το μέλλον της Ελλάδας εκεί όπου πρέπει: ψηλά!
 
(Κείμενο των διοργανωτών για τους σκοπούς της ημερίδας)

Τσάρτας Πάρις Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Δρ. Πάρις Α. Τσάρτας είναι Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (2001-2003 και 2007-2009), μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000-2003 και 2005-2010), Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» (2002-2009) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διδάσκει μαθήματα Τουρισμού στο προπτυχιακό τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού». Διετέλεσε Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΔΤΕ 51 και Διδάσκων (ΣΕΠ) στο Μεταπτυχιακό του Τουρισμού του ΕΑΠ (2000-2010). Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2007-σήμερα) και έχει διδάξει στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (2004-2008). Είναι ενεργό μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 1996 και του Συλλόγου Διδασκόντων από το 1997.

Ο Δρ. Τσάρτας έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Φιλοξενίας και Διοίκησης Τουρισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Λεμεσού, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1995-1997), στο ΑΤΕΙ Αθηνών (1996-1999) καθώς και σε Οργανισμούς που συνδέονται με τον Τουρισμό (ΕΟΤ, ΞΕΕ, HAPCO, HATTA, ΕΕΤΑΑ, ΣΕΤΕ κ.ά., από το 1995 έως σήμερα).  Υπήρξε Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) κατά την περίοδο 1985-1999, μέλος του ΔΣ του ΕΚΚΕ (1997-1999) και από το 1988 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας Τουρισμού.

Είναι επίσης ενεργό μέλος επιστημονικών σωματείων και συλλόγων, κριτής και σύμβουλος σύνταξης σε επιστημονικά περιοδικά του τουρισμού, καθώς και εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού TOURISMOS - An International Multidisciplinary Journal of Tourism.  Έχει σημαντικό ερευνητικό και μελετητικό έργο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και επιστημονικά άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αρθρογραφία και τα βιβλία που έχει γράψει άπτονται πολλών πεδίων του Τουρισμού και της Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως η Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, η Τουριστική Εκπαίδευση, ο Τουριστικός Σχεδιασμός και οι Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.

Βλάχος Γιώργος Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Πολιτικής Αγροτικών Συστημάτων, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γιώργος Βλάχος είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος MSc από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων στην Αγροτική Πολιτική και Διδακτορικού Διπλώματος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως μέλος σε ερευνητικά προγράμματα με επίκεντρο την αγροπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, τη σχέση γεωργίας περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Διετέλεσε στέλεχος του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων. Είναι, σήμερα, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο "Περιβαλλοντική διαχείριση και πολιτική αγροτικών συστημάτων". Είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της περιβαλλοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης WWF Ελλάς.

Ιωαννίδης Λευτέρης Πρόεδρος Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων - Δήμαρχος Κοζάνης

Γεννήθηκε το 1977 στο Περιστέρι Αττικής, κατάγεται  από το Μαυροδένδρι Κοζάνης και κατοικεί στην Κοζάνη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Στελεχών Συνεταιριστικών Oργανώσεων (ΤΕΙ Μεσολογγίου). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροδενδρίου το 2001. Συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση ημερίδων σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Περιβάλλον. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης. Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική και εθελοντική δραστηριότητα στο πλαίσιο της συμμετοχής σε συλλόγους και της συνεργασίας με φορείς της περιοχής. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα από το 2002 έως το 2012 ως ιδιοκτήτης Επιχείρησης Ιατρικών Ειδών. Ήταν Υποψήφιος Βουλευτής με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων το 2007 και 2009. Το 2010 διεκδίκησε για πρώτη φορά τον Δήμο Κοζάνης με την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη- Τόπος να ζεις» και εξελέγη Δήμαρχος στις εκλογές του 2014. Ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου του 2014. Από τον Νοέμβριο του 2014 είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά 93:37

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Λιαργκόβας Παναγιώτης Νεκτάριος Μιλτιάδης Ξαφά Μιράντα Παγουλάτος Γιώργος Προκοπάκης Γιώργος Χαρδούβελης Γκίκας Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος 110:59

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος

Αλιβιζάτος Νίκος Βούλγαρης Γιάννης Κονιδάρης Ιωάννης Μαρκής Βασίλης Μποτόπουλος Κώστας Παπασαραντόπουλος Πέτρος Γιαταγάνας Ξενοφών Καψής Παντελής

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις 117:13

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Μαυρίδης Νικόλαος Μαστρογεωργίου Γιάννης Κορίκης Κωνσταντίνος Κιντή Βάσω Φαρμάκης Γρηγόρης Νόττας Μάριος Τζέκας Βαλεντίνος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική