Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος, Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος, Καιρίδης Δημήτρης, Καραϊτίδης Δημήτρης, Κούρκουλας Δημήτρης, Λίτσας Σπύρος, Μαλλιάς Αλέξανδρος, Κουτσομύτης Γιάννης

12 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 108:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 440
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ»  πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Κύκλος 4: «Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο»

Συντονίζει ο αρθρογράφος, Γιάννης Κουτσομύτης 

Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου, πρώην Υπουργός, πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, εξήγησε γιατί η Ελλάδα ήταν και είναι είναι ένα απίστευτο success story. 

O κ. Ιωάννης Ζέπος, Πρέσβης επί τιμή, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, προχώρησε σε μια εκτίμηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι απλά παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων. 

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εστίασε στην σημασία της ελληνικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.  

O κ. Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης επί τιμή, παρέθεσε 10 επισημάνσεις σχετικά με το Μακεδονικό.

Ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρέσβης της Ε.Ε., εστίασε στις αλλαγές στο παγκόσμιο τοπίο που καθιστά αναγκαία μια ριζικά νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ο κ. Σπύρος Λίτσας, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Grenoble, αναφέρθηκε στην Ελλάδα της Κρίσης και στις συνέπειες στην Εξωτερική της Πολιτική: Το σύνδρομο του «Ιπτάμενου Ολλανδού». 

Ο κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή, αναφέρθηκε στην άγνωστη πολιτική γεωγραφία της Επόμενης Ημέρας που θα είναι διαφορετική του σήμερα.

Ευθυμίου Πέτρος πρώην Υπουργός - πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Ο Πέτρος Ευθυμίου γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1950 στη Λάρισα. Από πολύ μικρή ηλικία διακρίθηκε στην γραφή και την αρθρογραφία. Χαρακτηριστική της μετέπειτα πορείας του η επιστολή του-διαμαρτυρία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», στη στήλη του Παύλου Παλαιολόγου και αφορούσε στην επαναφορά από τη Χούντα του ξύλου ως τιμωρία στους μαθητές. Λίγα χρόνια μετά, το 1972, στα Ιωάννινα ως φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή, εκδηλώνει την πρώτη του αντίδραση στο καθεστώς της Χούντας, συντάσσοντας και κυκλοφορώντας, μαζί με συμφοιτητές του, το περιοδικό «Σηματωρός», του οποίου η κατάληξη ήταν η αναμενόμενη, δηλαδή το κλείσιμο, στο δεύτερο κιόλας τεύχος.

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκινάει εκείνη την περίοδο με την ενεργό συμμετοχή του, στον αντιδικτατορικό αγώνα, και το 1974 συμμετέχει στην ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ το 2001, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το 1985 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών του υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης, ενώ κατά το διάστημα μεταξύ 1982 και 1985 υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος επί εκπαιδευτικών θεμάτων, στο υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού. Το 1999 εξελέγη ευρωβουλευτής (μέλος της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και από τον Απρίλιο του 2000 έως το Μάρτιο του 2004 διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, ως τέκνο τρίτης γενιάς εκπαιδευτικών, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση διδάσκοντας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέχρι το 1979. Από το 1994 ως το 1995, δίδαξε, ως προσκεκλημένος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην δημοσιογραφική του καριέρα, διετέλεσε υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Αγωνιστής», διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Σοσιαλιστική Πορεία», αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αντί» και πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα». Επίσης, διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «ΤΟΠ-FM», και παρουσιαστής της τηλεοπτικής ενημερωτικής εκπομπής στη ΝΕΤ «Τελική Ευθεία». Το Σεπτέμβριο του 1996, συντόνισε, ως παρουσιαστής, την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών, μεταξύ των κυρίων Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ, αρχηγού τότε του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1998, πρώτη χρονιά του θεσμού, τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφικής Αριστείας που του απένειμε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Υπήρξε μέλος διαφόρων επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων όπως, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Ως βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και αργότερα το 2000, ως Ευρωβουλευτής ανέπτυξε πλούσια δράση ως μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, και μέλος σε διάφορες επιτροπές όπως η Εξωτερικών Υποθέσεων και η Πολιτισμού, Νεότητας, Παιδείας, ΜΜΕ, και Αθλητισμού και πάντοτε υποστήριξε σθεναρά τα συμφέροντα και τις θέσεις της Ελλάδας και των Ελλήνων και εντός του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Πρέσβης ε.τ. - Μέλος, Συμβουλευτική Επιτροπή, ΕΛΙΑΜΕΠ - Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - πρώην Γ.Γ. υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Καραϊτίδης Δημήτρης Πρέσβυς ε.τ.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εντάχθηκε στην Διπλωματική Υπηρεσία το 1974.

Διετέλεσε Πρέσβυς στο Παρίσι, στην Τύνιδα και στη Γενεύη (Ο.Η.Ε.) και ήταν επί κεφαλής της Διπλωματικής Αρχής στα Σκόπια (1991-1994).

Επίσης, χρημάτισε Διευθυντής στα Διπλωματικά Γραφεία των Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη.

Διατηρεί συνεργασία με την Σχολή Πολέμου του Π/Ν σε θέματα διπλωματικού ενδιαφέροντος.

Κούρκουλας Δημήτρης Επικεφαλής Προγράμματος Μεσογείου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) - τ. Υφυπουργός Εξωτερικών - τ. Πρέσβης της Ε.Ε.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-1977), με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και της Κολωνίας στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο (1978-1981).

Από το 1981 είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασχολείται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Ελληνίδας Επιτρόπου Β. Παπανδρέου, όπου χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής (1989-1993).

Το 1987 αποσπάστηκε από την Ε.Ε. στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Θ. Πάγκαλου και ασχολήθηκε, υπό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε και στην πολυετή θητεία του στις Βρυξέλλες διετέλεσε πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λίβανο (1997-2001), στην Σόφια, Βουλγαρία (2001 – 2006) και στο Σεράγεβο, Βοσνία (2006 – 2010).

Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών. Μέχρι την υπουργοποίησή του ήταν διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνος για την πολιτική και στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Ιστότοπος του Δημήτρη Κούρκουλα

Λίτσας Σπύρος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Grenoble

Ο Σπύρος Λίτσας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τη Θεωρία των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Ακαδημαϊκοί τίτλοι

• Πτυχίο στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, University of Central Lancashire, UK (1997).

• Διδακτορικό Δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις, University of Durham, UK (2001).

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

Θεωρία Πολέμου

Θεωρία Υψηλής Στρατηγικής

Θεωρία Σύναψης Συμμαχιών

Ηγεμονία - Παγκοσμιοποίησης & Έθνος - Κράτος

Ισλάμ και Ισλαμιστικός Παράγοντας

Τουρκία: Εξωτερική Πολιτική & Κοινωνία
Θρησκεία & Διεθνής Πολιτική

Κυπριακό Ζήτημα

Μέση Ανατολή

Μαλλιάς Αλέξανδρος Πρέσβης επί τιμή, Πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την Στεμνίτσα (ορεινή Γορτυνία). Ο πατέρας του μεγάλωσε στο γκρίζο περιβάλλον των προσφυγικών καταυλισμών στις Τζιτζιφιές. Η γιαγιά του ήταν πρόσφυγας.

Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε και πιστοποιητικό σπουδών στην μαθηματική ανάλυση και θεωρία παιγνίων από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Το 1970 εργάσθηκε στο Γραφείο Πληροφοριών της Ε.Ο.Κ. στην Αθήνα. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας ανέλαβε για ένα περίπου χρόνο το Γραφείο Τύπου Γενεύης. Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για την διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε την πατρίδα ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτετραμμένος στη Λιβύη (1982-1984),στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (1987-1988), στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, 1989-1993, στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ, Πρέσβης στην Αλβανία, και Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων (2000-2005). Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη ορίσθηκε Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009).

Τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσιγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για το έργο του στα Βαλκάνια.

Εισηγητής στο Μεταπτυχιακό «Δίπλωμα για τις Διαπραγματεύσεις» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Ασφάλεια και Συνεργασία στην Μεσόγειο» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τακτικός εισηγητής στο New York College.

Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του «Η Άλλη Κρίση - Η Μαρτυρία ενός πρέσβη».

Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Οράματα και Χίμαιρες – Διαδρομές ενός διπλωμάτη» (σελ. 410), από τις Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ. Δεύτερη έκδοση τον Ιούλιο 2017.

Τον Αύγουστο του 2017 κυκλοφόρησε το Δοκίμιο με τίτλο «Στον Αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - Η Νέα Τουρκία και Εμείς» (Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ).

Τέλος, μόλις κυκλοφόρησε σε δική του επιμέλεια από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης το συλλογικό βιβλίο «Ελλάδα και Αλβανία - Φυγή στο Μέλλον ή Επιστροφή στο παρελθόν;».

Εδώ και πολλά χρόνια σταθερά προτείνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας υπό τον εκάστοτε πρωθυπουργό προκειμένου να διασφαλίζονται η συνέχεια και η γνώση. Σταθερή του επιδίωξη είναι να γίνει και στην Ελλάδα η επανάσταση του αυτονόητου και να γίνει πράξη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα, τα σημαντικά, τα Εθνικά.

Κουτσομύτης Γιάννης Αρθρογράφος, Aναλυτής

O Γιάννης Κουτσομύτης είναι αρθρογράφος-αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα και σκηνοθέτης-παραγωγός.

Σπούδασε γερμανικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα παραγωγής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι τακτικός αρθρογράφος και αναλυτής στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά θέματα και την γεωπολιτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Kappa News.

Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε ευρωπαϊκά έντυπα όπως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και η πορτογαλική Expresso, ενώ είναι συνεργάτης-σχολιαστής των τηλεοπτικών δικτύων France 24, BBC World Service, Al Jazeera, της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας, του TRT World και του Press TV.

Δραστηριοποιήθηκε επί πολλά χρόνια στην Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο και έχει τιμηθεί 4 φορές με Τηλεοπτικό Βραβείο ως "Παραγωγός της χρονιάς" για τις τηλεοπτικές σειρές "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά", "Η αγάπη άρχισε μια μέρα", "Τα παιδιά της Νιόβης" και "Ματωμένα Χώματα".

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά 93:37

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Λιαργκόβας Παναγιώτης Νεκτάριος Μιλτιάδης Ξαφά Μιράντα Παγουλάτος Γιώργος Προκοπάκης Γιώργος Χαρδούβελης Γκίκας Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος 110:59

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος

Αλιβιζάτος Νίκος Βούλγαρης Γιάννης Κονιδάρης Ιωάννης Μαρκής Βασίλης Μποτόπουλος Κώστας Παπασαραντόπουλος Πέτρος Γιαταγάνας Ξενοφών Καψής Παντελής

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις 117:13

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Μαυρίδης Νικόλαος Μαστρογεωργίου Γιάννης Κορίκης Κωνσταντίνος Κιντή Βάσω Φαρμάκης Γρηγόρης Νόττας Μάριος Τζέκας Βαλεντίνος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας; 157:22

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Βέττας Νίκος Γραβάνης Αχιλλέας Καρτάλης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Κώστας Στρατόπουλος Γιώργος Διαμαντοπούλου Άννα Φιλιππίδης Νίκος Γιαννίτσης Τάσος Βερνίκος Γεώργιος Ρέτσος Γιάννης Φέσσας Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική