Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προοπτικές ανασυγκρότησης της Συρίας και του Ιράκ

Κεφαλά Βιβή

20 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 844

Η Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Απριλίου ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα "Η αποσταθεροποίηση της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής: Αίτια και προοπτικές". Την ημερίδα παρακολούθησαν 350 νέοι επιστήμονες, ερευνητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι ενώ στις εργασίες της συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι θεματικές που εξετάστηκαν  αφορούσαν τους πολέμους Συρίας και Ιράκ καθώς επίσης και τις προκλήσεις των πολυεθνικών / πολυθρησκευτικών κρατών. Επίτιμος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Nicholas Onuf του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλώριδα των ΗΠΑ και υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Η ομιλία της Βιβής Κεφαλά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης συνεδρίας με θέμα "Οι προκλήσεις των πολυεθνικών / πολυθρησκευτικών κρατών".

Κεφαλά Βιβή Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Βιβή Κεφαλά είναι επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Μέση Ανατολή, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Γαλλία, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτική Κοινωνιολογία (Diplome d’Etudes Approfondies, DEA) στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Université de Paris X), καθώς επίσης και μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) στις Διεθνείς Σχέσεις  στο Πανεπιστήμιο Παντεόν – Ασσάς (Université de Paris II, Pantheon – Assas) και είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου. Επίσης, παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Βέλγιο (1989), στο Université de Louvain La-Neuve.

Εργάστηκε ως αναλύτρια διεθνών θεμάτων στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1985 – 2007), ως Επιστημονική Σύμβουλος στη έκδοση της Μεγάλης Ιστορίας του 20ου Αιώνα, καθώς και στην επανέκδοση της εγκυκλοπαίδειας Δομή. Διετέλεσε Ειδική Μεταπτυχιακή Υπότροφος στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1985 – 1989) και μέλος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, καθώς και διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ).

Έχει συγγράψει μελέτες, που εντάχθηκαν σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σχετικά με τα πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ στην Μέση Ανατολή, το Παλαιστινιακό πρόβλημα, τον Λίβανο, το Ζήτημα του Ιράκ, την τουρκική πολιτική στην Μέση Ανατολή, το πολιτικό Ισλάμ αλλά και σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια. Άρθρα της και συνεισφορές της σε συλλογικά έργα  έχουν δημοσιευθεί κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Hellenic Studies/ Etudes Helléniques, Middle East Forum κ.ά.

Στα βιβλία/μονογραφίες της περιλαμβάνονται: Ιράν: πολιτική, οικονομία και διεθνείς σχέσεις (συνεπιμέλεια με Χαράλαμπο Τσαρδανίδη), Παπαζήσης, Αθήνα, 2014, L’évolution de la Question libanaise. Les facteurs déterminants, L’Harmattan, Paris, 2011, Κόσοβο: η εικόνα του πολέμου και η μετά-Μιλόσεβιτς εποχή, Σιδέρης, Αθήνα, 2001 (με Χρ. Γιαλλουρίδη), Βόρεια Αφρική: εσωτερική πολιτική, περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις, Παπαζήσης, Αθήνα, 2015.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Βόρειος Αφρική, Αραβικός κόσμος, πολιτικό Ισλάμ, Τουρκία, Ιράν, Ισραήλ, αμερικανική και ρωσική εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική

Σχετικές ομιλίες