Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελληνική κρίση: Κρίση στην Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή κρίση;

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός, Mirel Pierre, Lequesne Christian, Πιερρακάκης Κυριάκος, Σαράφογλου Μαρία

6 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 89:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 976
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ενώ μέχρι στιγμής τη συζήτηση για την ελληνική κρίση μονοπωλούν σε μεγάλο βαθμό οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές, η διαΝΕΟσις, το Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po – Paris) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσαν μια στρογγυλή τράπεζα, η οποία θα προσδώσει θεσμικές, πολιτικές, πολιτισμικές και γεωπολιτικές διαστάσεις στην ελληνική κρίση.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και έπεται της έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Πρεβελάκη Qui sont les Grecs? Une identité en crise (CNRS Editions, 2017).

Όπως η ημερίδα στο Παρίσι, έτσι και η στρογγυλή τράπεζα στην Αθήνα αποδεσμεύεται από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αναλύσεις. Το γεωγραφικό πεδίο ανάλυσης διευρύνεται και στα εκτός Ελλάδος ζητήματα, ώστε να αναδειχθούν οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ελληνική εσωτερική σκηνή, τους ευρωπαϊκούς (και αμερικανικούς) μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και το μεσογειακό και βαλκανικό γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση αναζητάει καταρχάς στοιχεία για να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι Έλληνες σήμερα, 37 χρόνια μετά από την είσοδο της χώρας τους στην ΕΟΚ. Αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στη συζήτηση για την Ευρώπη.

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη γεωπολιτική των πόλεων, των διασπορών και των Βαλκανίων.

Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Είναι, επίσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Είναι Distinguished Visiting Professor στο Hellenic American University.

Mirel Pierre πρώην Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Pierre Mirel έχει διατελέσει Διευθυντής επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Lequesne Christian Sciences Po-CERI, πρώην διευθυντής του CERI
Πιερρακάκης Κυριάκος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Είναι απόφοιτος του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

Κατά το παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων με έμφαση σε μελέτες που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Έχει εργαστεί επίσης σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε αντικείμενα που έχουν σχέση με την τεχνολογική πολιτική και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας.

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Σαράφογλου Μαρία Δημοσιογράφος

Η Μαρία Σαράφογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και κατάγεται από τη Χίο. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στη διεθνή δημοσιογραφία από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Γνωρίζει Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Κινέζικα.

Έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, στην ΕΡΤ Ψηφιακή και στο Mega Channel ως παρουσιάστρια εκπομπών και ειδήσεων.

Σήμερα είναι η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σχετικές ομιλίες