Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Κρίση του Ευρώ. Η Ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα & Κύπρο

Dijsselbloem Jeroen, Λιάκος Δημήτρης, Χαρδούβελης Γκίκας, Βέττας Νίκος, Φέσσας Θεόδωρος, Παπαγιαννίδης Αντώνης

23 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 88:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 381

Οι Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing παρουσίασαν το βιβλίο "Η Κρίση του Ευρώ. Η Ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα & Κύπρο" του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ μετά την αρχική του κυκλοφορία στα Ολλανδικά. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του συγγραφέα την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ

Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ 

Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ

Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής της Σχολής Χρηματοοικονομικής & Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

& o συγγραφέας του βιβλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ 

Την παρουσίαση συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου economia.

Πολλά είναι αυτά που έχουν ήδη ειπωθεί και γραφτεί για την κρίση στην Ευρωζώνη: για τις αιτίες και τον αντίκτυπο της καταρρέουσας οικονομίας, για τη δαπανηρή διάσωση των τραπεζών, για τα αυξανόμενα χρέη, για τις προβλέψεις περί τέλους του ευρώ, για την επαπειλούμενη έξοδο της Ελλάδας, για τη διαρκή αναζήτηση των υπαιτίων, για τις διαφωνίες όσον αφορά τις λύσεις, καθώς και για τα σοβαρά επακόλουθα για τους λαούς ολόκληρης της Ευρωζώνης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, ήταν παρών σε όλες τις συζητήσεις, επιδιώκοντας ακούραστα την εξεύρεση λύσεων. Σ’ αυτό το ξεχωριστό βιβλίο μάς καλεί να τον ακολουθήσουμε στην εξιστόρηση της πραγματικής ιστορίας πίσω από την Ευρωκρίση, μιας ιστορίας που δεν έχει ειπωθεί ποτέ προηγουμένως. Τι πήγε στραβά; Πώς έληξε τελικά η κρίση; Και ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρωζώνης; Αυτό το βιβλίο είναι η προσωπική ιστορία του πρώην προέδρου του Eurogroup, του Ντάισελμπλουμ, όπου περιγράφει εκ των έσω πώς μια ολόκληρη ήπειρος ισορρόπησε επί χρόνια στο χείλος του γκρεμού και πώς κατάφερε τελικά να διασωθεί. 

Ποιός είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ;

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  έγινε γνωστός στις χώρες της Ευρωζώνης - και ιδιαίτερα στις χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, τα χρόνια της κρίσης - ως πρόεδρος του Eurogroup. Θέση από την οποία έπαιξε τον ρόλο «διευθυντή ορχήστρας» των βαρύτερων σε συνέπειες χειρισμών για την παραμονή των χωρών αυτών στην Ευρωζώνη και για την οικοδόμηση και παρακολούθηση των Προγραμμάτων Προσαρμογής. Έτσι έγινε όνομα της επικαιρότητας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και στο σύστημα των Βρυξελλών και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Γερούν Ρενέ Βίκτορ Άντον Ντάισελμπλουμ γεννήθηκε το 1966 στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Wageninger - Αγροτική Οικονομία, Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία - καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University College, στο Cork  (της Ιρλανδίας).  Διετέλεσε:

Σύμβουλος Αειφορίας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1993-1996). Στέλεχος στο επιτελείο του Ολλανδού Υπουργού Γεωργίας, Φυσικού Περιβάλλοντος και Αλιείας (1996-2000).

Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας (2000-2002 και 2002-2012). Αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Εργατικού Κόμματος.

Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας (2012-2017) και, μ’ αυτήν την ιδιότητα, Πρόεδρος του Eurogroup από τις 2 Ιανουαρίου 2013 μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2018.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Dijsselbloem Jeroen πρώην Προέδρος του EUROGROUP

Ο Γερούν Ρενέ Βίκτορ Άντον Ντάισελμπλουμ γεννήθηκε το 1966 στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Wageninger - Αγροτική Οικονομία, Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία - καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University College, στο Cork  (της Ιρλανδίας).

Διετέλεσε:
• Σύμβουλος Αειφορίας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1993-1996). Στέλεχος στο επιτελείο του Ολλανδού Υπουργού Γεωργίας, Φυσικού Περιβάλλοντος και Αλιείας (1996-2000).
• Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας (2000-2002 και 2002-2012). Αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Εργατικού Κόμματος.
• Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας (2012-2017) και, μ’ αυτήν την ιδιότητα, Πρόεδρος του Eurogroup από τις 2 Ιανουαρίου 2013 μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2018.
• Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Λιάκος Δημήτρης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Γεννήθηκε το 1973 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο Hellenic Management Association.

Aπό το 2002 και για πέντε χρόνια να εργάζεται ως Fund Manager, Marketing Manager στην Τράπεζα Κύπρου.

Το 2007 ξεκινάει να εργάζεται ως Senior Fund Manager, Marketing Manager στην εταιρεία International Mutual Fund S.A..

Το 2010 και έως το 2014 στην εταιρεία Aeolian Investment Fund S.A. εργάζεται στη θέση του General Manager, Investment Manager.

Από το 2014 ξεκινάει να εργάζεται στο γραφείο του τέταρτου Αντιπροέδρου της Βουλής ως Assistant Officer.

Από το Φεβρουάριο του 2015 και έως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Από τον Αύγουστο και ως τον Οκτώβριο του 2015 με τον ρόλο του Special Advisor for Banking and Capital Markets εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από τον Οκτώβρη του 2015 είναι προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού και κατέχει συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ εκ μέρους του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Χαρδούβελης Γκίκας Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Τράπεζα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research - CEPR του Λονδίνου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος του Ταμείου Υποτροφιών του ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το επτάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ τo 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Είναι κάτοχος Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και MSc., καθώς και Bachelor of Arts στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1989-1993). Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics,  The Journal of Monetary Economics,  The Review of Economics and Statistics,  κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α..

Προσωπικός ιστότοπος του Γκίκα Χαρδούβελη

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Φέσσας Θεόδωρος Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος QUEST Συµµετοχών AE

Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Πρόεδρος, QUEST  Συµµετοχών AE.

Eξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ τον Μάιο του 2014, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος‐ Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες