Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας

Μπένος Σταύρος, Αμυράς Γιώργος, Μπελογιάννη Μαίρη, Τούντας Γιάννης

17 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:30:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 324
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Mέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus εγκαινιάζουν έναν νέο κύκλο διαλέξεων σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ο οποίος τιτλοφορείται «ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας». Ο κύκλος ανοίγει με την ομότιτλη ομιλία του Σταύρου Μπένου, προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Όπως αναφέρει ο Σταύρος Μπένος: «Το ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ θέλουμε να πάλλεται από ζωή, να αναγεννηθεί και να υιοθετηθεί από την τοπική κοινωνία με πρωταγωνιστές της αναγέννησης τις δύο εμβληματικές κοινότητες των ρητινοσυλλεκτών και των μελισσοκόμων.

Θέλουμε ακόμη το ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της διπλής μετάβασης, ΠΡΑΣΙΝΗΣ και ΨΗΦΙΑΚΗΣ, και να είναι ορόσημο καινοτομίας στο κρίσιμο πεδίο της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές απειλές.

Θέλουμε να κυριαρχεί η οικολογική διάσταση χωρίς να παραμελήσουμε την “οικονομία του Δάσους” με τρόπο ευφυή και μετρημένο που δίνει τον τόνο και την έμπνευση σε όλους τους θεσμικούς πυλώνες της Ανασυγκρότησης (αγροδιατροφή, τουρισμός, υποδομές, κοινωνικές δομές κ.ο.κ.).»

 

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Αμυράς Γιώργος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Γιώργος Αμυράς, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, καθώς και την τηλεόραση.

Το 2010 συμμετείχε ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, στις εκλογές για τον δήμο Αθηναίων. Με ποσοστό 7,3%, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, προωθώντας την πράσινη ατζέντα.

Στις διαδοχικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής, στην περιφέρεια Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.

Διετέλεσε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Παραγωγής & Εμπορίου, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Κούβας, καθώς και μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αυστραλίας και της Τσεχίας.

 

(Πηγή: Ιστότοπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

Μπελογιάννη Μαίρη Φιλόλογος - Δρ. Αρχαιολόγος - Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Η Μαίρη Μπελογιάννη γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο. Την περίοδο 1996-1999 υπηρέτησε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου συνεργάσθηκε με τον καθηγητή Γ. Λάββα, στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Προβολής Πολιτιστικού Περιβάλλοντος. Από το 1997 αρθρογραφεί σε περιοδικά, όπως το «National Geographic», το «Corpus», το «Ελληνικό Πανόραμα», το «Γαιόραμα», το «Νέμεσις» και στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει συγγράψει το  «Οδηγός Σχολικών Επισκέψεων», που εκδόθηκε το 2001 από το  Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Μονάδα Τεχνικής Στήριξης και Διαχείρισης των Προγραμμάτων Κινητικότητας», τη μονογραφία με τίτλο: «Αργοναυτική εκστρατεία. Μύθος και πραγματικότητα» που εκδόθηκε το 2002 από το περιοδικό «CORPUS», σειρά: Ιστορία των πολιτισμών, τα κείμενα στο λεύκωμα «Αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους» που εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Πατάκη και κυκλοφορεί σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά κι έχει κάνει την επιμέλεια των κειμένων μαθητών και μαθητριών του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου που περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο: «Ο κόσμος των παιδιών  με αφορμή μια φωτογραφία … του Νίκου Οικονομόπουλου», εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2008. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», όπου έχει αναλάβει εθελοντικά τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Ως Δρ. αρχαιολόγος και ως φιλόλογος έχει πάρει μέρος με εισηγήσεις σε πολλές επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παράλληλα αρθρογραφεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Τούντας Γιάννης Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Τούντας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Βιολογία και Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Harvard, καθώς και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και εκδότης του περιοδικού «Νέα Υγεία». Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Α΄ΠΕΣΥΠ Αττικής (2003-4), Πρόεδρος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας (2008-10), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας (1987-2010) και Πρόεδρος του ΕΟΦ (2010-13). Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες.

Σχετικές ομιλίες

ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας 02:15:56

Απρ 13, 2022

ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Αποστολίδης Ηλίας Τσιτσώνη Θέκλα Παπαδόπουλος Ιωάννης Ξανθόπουλος Γαβριήλ Μπένος Σταύρος Αδαμίδου Βασιλική Παπαστεργίου Δημήτρης Παπαδογιάννη Εριέττα Γκουντούφας Ευάγγελος Χρηστοφή Νατάσα Κεδίκογλου Σίμος

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά 93:37

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Λιαργκόβας Παναγιώτης Νεκτάριος Μιλτιάδης Ξαφά Μιράντα Παγουλάτος Γιώργος Προκοπάκης Γιώργος Χαρδούβελης Γκίκας Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος 110:59

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος

Αλιβιζάτος Νίκος Βούλγαρης Γιάννης Κονιδάρης Ιωάννης Μαρκής Βασίλης Μποτόπουλος Κώστας Παπασαραντόπουλος Πέτρος Γιαταγάνας Ξενοφών Καψής Παντελής

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική