Bodossaki Lectures on Demand

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012

Μπουτάρης Γιάννης, Μήτκας Περικλής, Ανδρεάδης Σταύρος, Κιτρομηλίδης Πασχάλης, Γούναρης Βασίλης, Στεφανίδης Γιάννης, Καιρίδης Δημήτρης, Παπασαραντόπουλος Πέτρος

12 Φεβρουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 958
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης έγινε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012» των εκδόσεων «Επίκεντρο» που εκδόθηκε με την Υποστήριξη του Δήμου της πόλης. Το βιβλίο αποτελεί το αποτύπωμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης της πόλης.

Ομιλητές ήταν, οι:

Γιαννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο & Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο, επιμελητής του τόμου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου από το οποίο αυτός προήλθε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Διευθυντής των εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο.
 
Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Μετρά μια λαμπρή ιστορία 23 αιώνων αδιάλειπτης αστικής συνέχειας. Το 2012 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της. Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα η πόλη έζησε πολλές τραγωδίες αλλά και μεγάλες επιτυχίες, όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων, η εκβιομηχάνιση και η οικονομική ανάπτυξη των μεταπολεμικών χρόνων καθώς και η μετεξέλιξή της σε σύγχρονη μητρόπολη, κέντρο του εμπορίου και της παιδείας. Η παρούσα έκδοση αποτελεί το αποτύπωμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης της πόλης. Επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος αποτελεί η μετάβαση της πόλης από τον αυτοκρατορικό στον εθνικό κόσμο. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια κατεξοχήν λεβαντίνικη πόλη η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκε στο προσκήνιο της ιστορίας περισσότερο από κάθε όμοιά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήταν μια πόλη των ρήξεων/επαναστάσεων, όπου συναντήθηκαν μια σειρά από δυνάμεις και φαινόμενα που καθόρισαν τον 20ο αιώνα, όπως ο εθνικισμός κάθε απόχρωσης, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός και ο συνδικαλισμός αλλά και η πολιτική βία, η τρομοκρατία και ο αντισημιτισμός. Για το λόγο αυτό η Θεσσαλονίκη, χρόνια τώρα, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ιστοριογραφικής συζήτησης, που προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον και έχει προεκτάσεις και αντανακλάσεις πολύ πέραν του ελληνικού χώρου. Εξάλλου η Θεσσαλονίκη ευτύχησε να συναντηθεί με μια σειρά ιδιαίτερα εμπνευσμένων και προικισμένων ιστορικών και ερευνητών, από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών σπουδών και των κοινωνικών επιστημών, οι οποίοι έγραψαν με ταλέντο γι’ αυτήν. Ο παρών τόμος αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό αλλά σε καμία περίπτωση εξαντλητικό δείγμα της δουλειάς τους.

Κείμενο παρουσίασης του τόμου, στο οπισθόφυλλο τουΤο Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυρίνο για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Μπουτάρης Γιάννης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και είναι σήμερα ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι σήμερα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1992) της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» που πρωτοστάτησε στην αποτροπή του μπαζώματος της παλιάς παραλίας της πόλης. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του Αγάπιου Σαχίνη. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το 2004, στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουλίου 2005 δημιούργησε τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο εμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος του βραχύβιου κόμματος «Δράση», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει διακριθεί ως Ενεργός Πολίτης. Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και είναι ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις. Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.

Μήτκας Περικλής Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο Περικλής Μήτκας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1962, όπου τελείωσε το Λύκειο το 1980. Έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με Άριστα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1985 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Syracuse University της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., από όπου έλαβε Μάστερ και Διδακτορικό στη Μηχανική Υπολογιστών (Computer Engineering) το 1987 και το 1990, αντίστοιχα. Κατά το διάστημα των σπουδών του έλαβε υποτροφίες, κατά σειράν, από την Αθηναϊκή Λέσχη, από το ΙΚΥ, από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και από το Syracuse University.

Από το 1990 ως το 2000 εργάστηκε ως Επίκουρος και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Οπτικών Υπολογιστών και διεξήγαγε έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Συστημάτων της NSF. Κατά το έτος 1996-97, με ακαδημαϊκή άδεια από τις ΗΠΑ, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Vrije University των Βρυξελλών.

Από το 1999 υπηρετεί ως Αναπληρωτής και από το 2006 ως Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και από το 2005 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών. Χρημάτισε Αναπληρωτής Πρόεδρος (2001-05) και Πρόεδρος (2011-13) του Τμήματος, Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρονικής Υπολογιστών (2005-07), μέλος της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής (2011-13) και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ (2011-12). Από το 2010 έχει την ευθύνη του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ και έχει διατελέσει Πρόεδρος ή μέλος πολλών πανεπιστημιακών επιτροπών. Ο κ. Μήτκας συνεργάζεται επίσης ερευνητικά με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου χρημάτισε Αναπληρωτής Διευθυντής (2002-09).

Ο κ. Μήτκας χρημάτισε μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης (2006-09) και Πρόεδρος (2009-10) του νεοσυσταθέντος Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία. Χρημάτισε επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδίου Πανεπιστημίου τη διετία 2009-2010.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Μήτκα περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων και γνώσης, εξόρυξη δεδομένων, πράκτορες λογισμικού για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για περιβαλλοντικές και βιολογικές εφαρμογές. Διδάσκει τα μαθήματα Δομές Δεδομένων, Τεχνολογία Λογισμικού και Βάσεις Δεδομένων σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και προχωρημένα θέματα λογισμικού σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Υπό την επίβλεψή του έχουν ολοκληρωθεί 14 διδακτορικές διατριβές, 19 μεταπτυχιακές εργασίες και πάνω από 100 διπλωματικές εργασίες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Το ερευνητικό/συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 1 βιβλίο, 70 εργασίες σε περιοδικά, 12 κεφάλαια σε βιβλία, 80 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων, 100+ ανακοινώσεις σε συνέδρια με περίληψη, επιμέλεια πρακτικών συνεδρίων και ειδικών εκδόσεων, προσκεκλημένες ομιλίες και tutorials. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών έργων, τα περισσότερα ως επιστημονικώς υπεύθυνος ή γενικός συντονιστής. Έχει επίσης διαχειριστεί ως ιδρυματικός υπεύθυνος μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο ΑΠΘ, όπως το ΕΠΕΑΕΚ "Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής" και τα "Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα – Open Courses". Πέραν των επιστημονικών ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια, έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς συλλόγους για θέματα πληροφορικής. Η ομάδα του κ. Μήτκα έλαβε το 1ο βραβείο στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό Trading Agent Competition, το 2005 στο Εδιμβούργο, το 2010 στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και το 2012 στη Valencia της Ισπανίας, με διάφορες εκδοχές του πράκτορα λογισμικού Mertacor.

Ο κ. Μήτκας χρημάτισε αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2008-10) και του ΔΣ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (2010-12 και 2014-) και είναι μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης από το 2013.

Ο κ. Μήτκας είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 1985. Από το 2006 ως το 2013 διετέλεσε Πρόεδρος των μόνιμων επιτροπών Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο-οικονομολόγο Σοφία Μαρδύρη και έχει δυο παιδιά: τον Αλέξανδρο-Ακύλα, 21 ετών, φοιτητή στη Βοστώνη, και τη Δανάη-Ζωή, 19 ετών, φοιτήτρια στο ΑΠΘ.

Ανδρεάδης Σταύρος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.

Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στο πλέγμα των οικογενειακών επιχειρήσεων που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 είναι Πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε.

Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυση της το 1996.

Έχει διατελέσει, δε, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου.
 

Κιτρομηλίδης Πασχάλης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία των Πολιτικών Θεωριών από το 1980 έως το 2016. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard (1979). Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011) και από το 1980 διευθύνει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Harvard University Center for Renaissance Studies Villa I Tatti στη Φλωρεντία, Fernand Braudel Senior Fellow στο European University Institute, Directeur d’Études invité στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και Visiting Fellow στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996), Ιώσηπος Μοισιόδαξ. Οι συντεταγμένες της βαλκανικής σκέψης τον δέκατο όγδοο αιώνα, δεύτερη  έκδοση (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία, έκτη έκδοση (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2016) και πολλές ξενόγλωσσες εκδόσεις σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς εκδοτικούς οίκους.

Γούναρης Βασίλης Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, ΑΠΘ - Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ΔΙΠΑΕ

Ο Βασίλης Κ. Γούναρης έλαβε πτυχίο με ειδίκευση στην Ιστορία (1983) και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (1985) στη Νεώτερη Ιστορία από το ΑΠΘ και διδακτορική διατριβή στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. Antony’s College), όπου φοίτησε με υποτροφία του Ismene Fitch Charitable Trust (1985-88). Διετέλεσε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας (1985) του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 2001 διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΚΕΜΙΤ) στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2001-2005 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας των Χωρών της Χερσονήσου του Αίμου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, του οποίου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος καθώς και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το 2004 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το 2009 Καθηγητής. Το 2009-2010 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 2013 Senior Visiting Scholar (Onassis Foundation USA) στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Yale, Princeton, Columbia, George Washington και York του Καναδά. Από το 2011 είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και από το 2012 μέλος της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ. Διετέλεσε επίσης μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (2011-2013), μέλος της Association for the Study of Ethnicity and Nationalism (Λονδίνο), της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικών Κλειώ και του Journal of Byzantine and Modern Greek Studies (2008-2013).

Τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα: (α) Βρετανική πολιτική στην ΝΑ Μεσόγειο κατά το 17o και 18ο αιώνα (β) Ελληνική ιστοριογραφία και Ιστορία των Ιδεών (γ) Εθνικισμός, ζητήματα ταυτοτήτων & ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της Ιστορίας (δ) Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία των Βαλκανίων.

Στεφανίδης Γιάννης Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη. Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1984), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc in European Studies, 1986) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (PhD in International History, 1989) στη London School of Economics and Political Science του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε συνεργάτης του ελληνικού τμήματος του BBC (1988-9) και του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (1990-3). Από το 1993 διδάσκει Διπλωματική Ιστορία στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διευθύνει τη «Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας» και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης «Navarino Network» στη Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν, διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Παπασαραντόπουλος Πέτρος Διευθυντής των εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Χημικός μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του "Ρήγα Φεραίου" και της συντακτικής επιτροπής του "Θούριου" στη μεταπολίτευση του 1974. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Αυγή", "Εγνατία", "Θεσσαλονίκη" και στο περιοδικό "Αντί". Ιδρυτής και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης "Ράδιο Παρατηρητής" και του λογοτεχνικού περιοδικού "Παρατηρητής". Υπεύθυνος εκδόσεων στους εκδοτικούς οίκους "Παρατηρητής" και "Επίκεντρο". Διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό "Balkan Horizons". Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και γενικός γραμματέας της "Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια".

Σχετικές ομιλίες