Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πειραιάς – Ιστορία μιας μοντέρνας πόλης

Μπαφούνη Ευαγγελία, Αγριαντώνη Χριστίνα

7 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 466

Η Εταιρεία Σπουδών, Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Πειραιάς: Το λιμάνι και η πόλη" στις 7-8 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αρχικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή διαγράφει τη διπλή φύση και τη λειτουργία της πόλης στο παρελθόν, που προφανώς προσδιόρισε και το παρόν της. Στη συνέχεια, επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων και δραστηριοτήτων συνδέουν τη σημερινή πόλη με το παρελθόν και το μέλλον της. Π.χ., οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι προσφυγουπόλεις, το αρχείο του Πειραιά, η πολεοδομική ανάπτυξη, η εκλογική συμπεριφορά, τα εμβληματικά κτήρια, οι συγκοινωνίες, αλλά και ο ΟΛΠ, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η Cosco, προφανώς και ο Ολυμπιακός. Το παρόν δηλαδή ενός μεγάλου λιμανιού της Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή «ανάπτυξη», αλλά και της πόλης ως χώρου ζωής. Στόχος του συμποσίου, τελικά, είναι η διατύπωση και ανάπτυξη ερωτημάτων όπως: Σήμερα το λιμάνι «αναπτύσσεται»• η πόλη ακολουθεί; Ποια είναι η φύση και ποια η εξέλιξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισόρροπη συνύπαρξη με αμοιβαία οφέλη;

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίας της πρώτης ημέρας του συμποσίου.

Πειραιάς – Ιστορία μιας μοντέρνας πόλης

Στην ανακοίνωση αυτή επιχειρείται η παρουσίαση της ιστορίας του νεότερου Πειραιά κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα. Tο πέρασμα από τον έρημο τόπο στο πολύβουο λιμάνι. Την ιστορία της σημαντικότερης βιομηχανικής πόλης της χώρας του 19ου αιώνα, αλλά και κέντρου του εμπορίου και της ναυτιλίας. Επιχειρείται η σύνθεση της εικόνας μιας μοντέρνας πόλης με αντιθέσεις και αντιφάσεις, η οποία υπήρξε η ατμομηχανή της εκβιομηχάνισης της χώρας. Η αποκρυπτογράφηση της παράλληλης πορείας και της άνθησης της βιομηχανίας, με την εγκατάσταση, για παράδειγμα, στην πόλη ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Την ομιλία της Ευαγγελίας Μπαφούνη, διαβάζει η Κατιάννα Μίχα, Ιστορικός – Πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη.

Μπαφούνη Ευαγγελία Διευθύντρια Πολιτισμού, Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά
Η Ευαγγελία Μπαφούνη σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris I (Institut d'histoire économique et sociale) κα είναι Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στο Institut Néohéllenique του Πανεπιστημίου Paris IV. Εξειδικεύτηκε στην αρχειονομία, με υποτροφία του Γαλλικού Κράτους και εξελέγη εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων την περίοδο 1990-1994. Από το 1985 ως το 2009 εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά και από το 2009 είναι διευθύντρια Πολιτισμού. Υπήρξε μέλος της επιτροπής υποψηφιότητας του Πειραιά για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Έχει ασχοληθεί με θέματα αρχειονομίας, οικονομικής και τοπικής ιστορίας και ιστορίας των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε ερευνητικά και αρχειονομικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια, σε αυτοτελείς και συλλογικές εκδόσεις και δημοσιεύσεις.
Αγριαντώνη Χριστίνα Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1984 με θέμα την εκβιομηχάνιση στην Ελλάδα (Paris X-Nanterre). Στα 1988–2002 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου, εκτός από την έρευνα, συμμετείχε στη δημιουργία του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού–Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, έργο του ΚΝΕ/ΕΙΕ. Έχει διδάξει κυρίως σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Universite de Provence της Γαλλίας. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά της αφορούν τα πεδία της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (19ος-20ός αιώνας), της Ιστορίας των Επιχειρήσεων, της Ιστορίας των Πόλεων της Βιομηχανίας και της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ερευνητικών δικτύων.

Σχετικές ομιλίες