Bodossaki Lectures on Demand

Ανάπτυξη, Ανθρώπινο δυναμικό και Δεξιότητες

Ράπανος Βασίλης, Λυμπεράκη Αντιγόνη, Φέσσας Θεόδωρος, Βέττας Νίκος, Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος

31 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 70:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1010
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία πραγματοποίησε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της με τίτλο «Η αυριανή Ελλάδα», εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Ανάπτυξη, Ανθρώπινο δυναμικό και Δεξιότητες».

Ομιλητές ήταν (αλφαβητικά) ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο κ. Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος του ΣΕΒ.
 

Συντονιστής ήταν ο κ. Βασίλης Ράπανος, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του ΔΣ της AlphaBank  και μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών.

Γενική διαπίστωση υπήρξε η αναγκαιότητα ανάπτυξης της χώρας μας μέσω νέων υλικών επενδύσεων αλλά κυρίως μέσω επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο-δυναμικό προκειμένου να ξεπερασθούν οι σύγχρονες οικονομικές και όχι μόνο δυσκολίες που βιώνει ο τόπος μας (Ράπανος).

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στην σημασία της κινητικότητας (όχι μόνο γεωγραφικής αλλά και νέων μορφών απασχόλησης) που πρέπει να διέπει την αγορά εργασίας, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού «αφηγήματος» προκειμένου να καταγραφούν ορθολογιστικά οι αιτίες που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση όπως και την ανάγκη θέσπισης ενός οδικού χάρτη διεξόδου από την κρίση (Λυμπεράκη). Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι οι 3  τομείς μεγάλης απασχόλησης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οικοδομή, δημόσιο και λιανικό εμπόριο δέχονται ισχυρές πιέσεις που μπορούν όμως να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά μέσω δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων, κατάλληλης τεχνικής Εκπαίδευσης και των Πανεπιστημίων (Βέττας). Περαιτέρω, απαραίτητη είναι η δημιουργία (γιατί δεν μπορούμε πλέον να μιλούμε για διατήρηση...) μεγάλων επιχειρήσεων ως πηγή πλούτου και ανάπτυξης. Πλούτου καθότι μόνο αυτές φέρνουν στον τόπο μας, σε μεγάλο βαθμό, τεχνογνωσία και προσελκύουν μεγάλες (σε μέγεθος) επενδύσεις, (Φέσσας).

Όλοι πάντως τόνισαν ότι, βασικό στοιχείο του εργαστικού δυναμικού του μέλλοντος εξακολουθεί να είναι ο σωστός και ηθικός χαρακτήρας και μετά οι γνώσεις.

Και εκεί πρέπει να γίνουν οι μεγάλες επενδύσεις.

Ράπανος Βασίλης Πρόεδρος, Alpha Bank - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Ακαδημαϊκός

Ο Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κώ το 1947. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Στη συνέχεια απόκτησε τον τίτλο Master of Arts από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και τον τίτλο του διδάκτορα (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά (1982). Εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αρχικά ως βοηθός ερευνών (1975-1976) και αργότερα ως ερευνητής (1991-1995). Το 1991 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή (1996) και Καθηγητή (2006). Από το 2014 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίδο 2006-2009 εργάστηκε ως ερευνητικός εταίρος στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών (1981-1983), στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1983-1984) και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1984-1986), αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ (1986-2000). Πρόεδρος του Συβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μέλος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σημερινή ονομασία Eurogroup Working Group) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση με Πρόεδρο της Επιτροπής τον αείμνηστο καθηγητή Θεόδωρο Γεωργακόπουλο (2000-2004).

Υποδιοικητής και Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998).

Την περίοδο 1998 έως το 2000 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.  Στο διάστημα 2009-2012 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA BANK από το 2014.

Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Η ερευνητική του εργασία μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερις ενότητες: Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει θεωρητικές μελέτες για τις επιπτώσεις των φόρων και κυρίως των περιβαλλοντικών φόρων στη διανομή του εισοδήματος. Η δεύτερη ενότητα εξετάζει το ρόλο των θεσμών, και ιδιαίτερα των δημοσιονομικών θεσμών, στην οικονομική επίδοση μιάς οικονομίας με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Η τρίτη ενότητα εξετάζει εμπειρικά τις επιπτώσεις των φόρων στις τιμές και στη διανομή του εισοδήματος. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει εργασίες σε θέματα φοροδιαφυγής και προτάσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

Λυμπεράκη Αντιγόνη Καθηγήτρια Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1959. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και οικονομική ανάπτυξη στο Σάσσεξ (στο Institute for Development Studies, IDS). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο City University of New York και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (στο Παρίσι). Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά (IAFFE) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης ActionAid στην Ελλάδα και στην Κένυα.

Επιστημονικά άρχισε να ασχολείται με θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευέλικτης εξειδίκευσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τότε έχει διευρύνει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προς την κατεύθυνση των Οικονομικών της Εργασίας, της Μετανάστευσης, της Γήρανσης και των Οικονομικών του Φύλου. Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείου Εργασίας και ήταν συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση.

Διετέλεσε ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ (2004-2007) και του "Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας" (2008-2010).

Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ των βιβλίων της, δύο ασχολούνται με το δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δύο με την ευεργετική επίπτωση των μεταναστών στην οικονομία και την ξενοφοβία ως ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη, ενώ έχει επιμεληθεί τα «Οικονομικά με Ανθρώπινο Πρόσωπο» της Τζούλι Νέλσον και το «Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης» του Dani Rοdrik. Η έρευνά της αυτή την εποχή εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η οικονομική κρίση επηρεάζει τους άτυπους μηχανισμούς οικογενειακής αλληλεγγύης και τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση.

Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν οργανωμένη στην Αριστερά και συμμετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Συνασπισμού (από το 1990 μέχρι το 1996), το μοναδικό κομματικό αξίωμα που είχε ποτέ, ως τότε. Το φθινόπωρο του 2011 συμμετείχε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Συνδέσμου.

Κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφια σε κομματικό σχηματισμό στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012, με το κόμμα της Δράσης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Μετά την παραίτηση του Στέφανου Μάνου από την ηγεσία της Δράσης, τον Ιούλιο του 2012, ανέλαβε την αντιπροεδρία του κόμματος.

Το 2014, η Αντιγόνη Λυμπεράκη αποχώρησε από τη Δράση και εντάχθηκε στο Ποτάμι.

Φέσσας Θεόδωρος Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος QUEST Συµµετοχών AE

Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Πρόεδρος, QUEST  Συµµετοχών AE.

Eξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ τον Μάιο του 2014, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος‐ Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (2007-2011) και είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ από το 2013. Απόφοιτος του του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Μικρooικovoμική και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο Duke University στις Η.Π.Α. και στο ΙNSEAD στη Γαλλία. Associate Editor του Journal of Industrial Economics και του International Journal of Industrial Organization όπως και Ερευνητικός Εταίρος στο CEPR του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Associate Editor του Journal of the European Economic Association. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συν‐διοργανωτής του ετήσιου Conference for Research on Economic Theory and Econometrics.
Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Πρέσβης ε.τ., Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Σχετικές ομιλίες